Sosyal Medya

Selahattin E. Çakırgil: Afyon mücadelesinden virüs salgınına ABD-Çin rekabeti

Çin’in Wuhan eyaletinde bir ‘virus salgını’ başladığı, Çin Hükûmeti tarafından Dünya Sağlık Teşkilatı’na 2019’un son haftalarında bildirilmişti.



Çin’deki salgın ilk anda, kapitalist dünya için, hele de tabloya Ä°ran eklenince, gizli bir memnuniyetle bile karşılandı ve bu virüs’ün kendi kapılarını çalmayacağını zannettiler. USA BaÅŸkanı Trump ve (UK-Ä°ng.) baÅŸbakanı Boris Johnson’ın 4 ay önceki beyanları hatırlanabilir. Åžimdi ise, Trump, bu ‘virüs salgınını geç bildirdiÄŸi’ iddiasıyla Çin’i suçluyor ve bedel ödeteceÄŸini söylüyor. Halbuki, aylarca ciddîye almayan kendisiydi.
 
***
‘Coronavirus’, hele de kapitalist dünyayı ve onun lideri Amerika’yı, Çin ve Ä°ran’dan çok daha ağır ÅŸekilde vurdu ve maddî açıdan geliÅŸmiÅŸ diÄŸer ülkeler de ağır darbeler aldılar.
 
B. Amerika’da 60 bini, Ä°talya, Ä°spanya, Fransa, Ä°ngiltere’de de 20-30 bini bulan ağır kayıplar beklenmiyordu, herhalde.. SaÄŸlık sistemleri çöktü, hastahaneleri, saÄŸlık elemanları ve tıbbî ilk yardım malzemeleri bile yetmedi.. Ä°nsanlar sokaklarda öldüler.
 
Åžimdi, o ülkelere tıbbî yardımları uçaklarla Türkiye gönderiyor.
 
***
Çin, kapitalist dünya nazarında, kendi önlerinde eÄŸilmeyen ve tersine, güçlenen her ülke gibi, sevimsiz ülkelerden..
 
Hele de 1839-42 ve 1857’de iki kez cereyan eden ve Çin’in ağır ÅŸekilde yenilgiye uÄŸratıldığı iki ‘Afyon Savaşı’ndan beri bu, böyle..
 
O ‘Afyon SavaÅŸları’nı hatırlayalım..
 
Ä°ngiltere, Çin’i yaÄŸmalayabilmek için, Çin halkının ‘afyon’la uyuÅŸturulmasına öylesine bir ağırlık vermiÅŸti ki, ‘afyon’ gemilerle getiriliyordu, Çin limanlarına.. Ama, Çin Hükûmeti bu ‘afyon ticareti’ne karşı sert tedbirler alınca; Ä°ngiltere savaÅŸ gemilerini göndermiÅŸti..
 
Ä°ngiltere’nin ‘savaÅŸ sebebi’ gerekçesi, ‘Zavallı Çin halkına ulaÅŸtırmak istedikleri gıda maddelerini (!) Çin Hükûmeti’nin engellediÄŸi’ (!) iddiasıydı.. ‘Beyaz barbarların kraliçesi Victoria’nın nazarında ‘gıda maddesi’ olmuÅŸtu ‘afyon’!
 
***
Çin halkı ve ordusu, demir yığını halindeki dev savaÅŸ gemilerini ilk kez görüyordu. Çin’in daha önce görmediÄŸi güçlü toplarla limanlar, ÅŸehirler mahvedilmiÅŸti.
 
Çin ezildi ve ağır ÅŸartlarla teslim oldu. Ama, halk kitlelerinin sinesindeki kin ateÅŸi daha bir ‘kor’laÅŸmıştı.
 
Nitekim, 15 sene sonra 1857’de Ä°ngiliz takahhümüne karşı patlak veren ayaklanma sonunda, 2. Afyon Savaşı’ı baÅŸladı. Ama, bu kez yanında, ‘bir misyonerlerinin öldürüldüÄŸü’ bahanesiyle Fransa da vardı ve Çin bir kez daha ezildi ve ağır ÅŸartları kabul ederek teslim oldu.
 
***
Çin’de milyonlar açlıktan kırılırken ve hattâ, ‘ekmek çalmak’ zorunda kalan aç insanlar kurÅŸuna dizilirken, kapitalist emperyalizm sömürünün zevkınin zirvesindeydi.
 
Ve sonunda, Mao Che Tung, aç insanların meyva aÄŸaçlarının kabuklarını kemirerek hayatta kalmaya çalıştıklarını görünce, ‘Bu kitlelerin kaybedecek hiçbir ÅŸeyleri yok, bunlarla devrim yapılır’ dedi ve çetin bir mücadeleden sonra Çin’i, 1949 yılında komünist sisteme geçirdi.
 
***
Bugün Çin ekonomik açıdan Amerikan emperyalizmiyle yarıştıran bir dev.. Ve, iki tarafın da bilinçaltlarında eski ‘afyon savaÅŸları’ döneminin izdüÅŸümleri devam ediyor. Ä°roni gibi gelecek ama, bugün dünyanın en büyük kapitalist güçlerinden birisi de Çin Komunist Partisi’dir. Çünkü, elinde trilyonlarca dolar bulunuyor.
 
Trump, Amerika’nın ‘virus salgını’ndan dolayı uÄŸradıkları zararı Çin’e ve yüz milyarlarca deÄŸil, trilyonlarca dolar olarak ödeteceÄŸini söylüyor.
 
Sanki, dün ‘afyon’ gönderenlere Çin de bugün ‘virüs’ göndermiÅŸ gibi.. Trump bunu da imâ ediyor.
 
Ama, bugün Ä°ngiltere’nin yerini alan Amerika, Afyon SavaÅŸları’nda boyun eÄŸen Çin’e, yine boyun eÄŸdirebilecek midir, dersiniz?
 
1,5 milyar nüfuslu dev Çin’in Amerika’yı kenara itip, -ekonomik açıdan- ‘dünya lideri’ olacağı ihtimali de, kapitalist dünyanın bir ayrı kâbusu..
 
 
 
Star

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.