Sosyal Medya

Güncel

Bilim Kurulu üyesi Prof. Ateş Kara: Tedbirlere uyarsak normal hayata döneriz

"Kurallara sıkı sıkıya bağlanırsak mayıs sonu haziran başı olabilir"



 
 
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. AteÅŸ Kara, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgının seyrine iliÅŸkin, ''Normal hayata ne zaman döneriz'' sorusuna ''Kurallara sıkı sıkıya baÄŸlanırsak mayıs sonu haziran başı gibi dönebiliriz'' dedi. 
 
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. AteÅŸ Kara, NTV'de Koronavirüs salgınıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı. 
 
Kara'nın öne çıkan sorulara verdiÄŸi yanıtlar ÅŸöyle: 
 
Türkiye, Pik noktaya ne zaman ulaÅŸacak, hayat ne zaman normale dönecek? 
 
"Birkaç günkü ülke rakamlarımız olumlu bir tablo sunuyor. Bunu ÅŸimdiden cevaplamak için de aslında erken. Yarın gelecek rakamlara da bakmamız gerekiyor. Normal hayata dönüÅŸümüz kurallara sıkı sıkıya baÄŸlanırsak Mayıs sonu Haziran başı olabilir."
 
Klimanın virüsle nasıl bir iliÅŸkisi var? 
 
"EÄŸer filtresi düzenli temizleniyorsa çok ciddi bir sorun yaratmıyor. EÄŸer düzenli temizlenmezse ve bakımı yapılmazsa enfeksiyon olarak klima sıkıntı yaratabilir. Ama gerçek yaÅŸamda bu oldukça düÅŸüktür."
 
Koronavirüs kumaÅŸlarda uzun süre yaşıyor mu?
 
"Virüsün insan vücuduna giriÅŸ yolu solunum sistemi olarak gerçekleÅŸiyor. Åžu ana kadar gıdalarla ilgili bir virüs bulaÅŸma durumu görmedik. Elinizi, yüzünüzü mutlaka yıkayınız ve yüzünüze sürmeyiniz. Bu daha korunaklı bir durumdur.
 
KumaÅŸların üzerinde ise virüs bir nebze uzun yaÅŸar. Ama kumaÅŸ üzerinde kalan virüs bizi daha mı hasta yapar, bu konuda henüz bir bulgu yok."
 
Bahar alerjisi ve Koronavirüs nasıl ayırt edilir?
 
"Koronavirüs'te ateÅŸ daha fazla görülür, boÄŸazda daha kesin bir aÄŸrı ve acı olur. Koronavirüsbulgularında burun akıntısı çok fazla olmaz, buunu da biliyoruz."
 
Hastalanan kişi bağışıklık kazanıyor mu, tekrar hasta olur mu?
 
"Hastalanan kiÅŸi bir miktar kazanıyor. Ama bunu bir miktar olarak biliyoruz. Ama Koronavirüs enfeksiyonunda böyle bir özelliÄŸe rastlamadık. Bir miktar bağışıklık kazandığını biliyoruz ve bu yüzden de plazma tedavisine baÅŸladık. Ancak bunun süresi ne kadar olacak bilmiyoruz."
 
Aşı uygulaması ne zaman yapılır?
 
"Koronavirüs aşısının ocak ayı gibi belki aralık gibi ilk uygulamayı bekliyoruz. Çok güzel sonuçlar elde ediyoruz fakat örnek vermek gerekirse de sıtma aşısı 32 senede bulundu. 
 
Kilolu grupta hastalığın daha ağır seyrettiÄŸini öÄŸrenmeye baÅŸladık. Ama sigara içenler de risk oldukça yüksek." 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.