Sosyal Medya

Atilla Yayla: İŞİD'de PKK gibi parti kurup demokrasi isterse?

Bu kıyamet günlerinde bu konuya eğilmek zorunda kalmak ağırıma gidiyor. Ama bunu aynı zamanda bir görev telakki etmek gerektiğini biliyorum. Beni rahatsız eden, PKK terörüne şu veya bu sebeple tavır koyamayanların aynı zamanda barış, demokrasi kardeşlik havarisi kesilmesi.



Bir senaryom var:
 
IŞİD merkezi Suriye’de bulunan ve ana faaliyet alanı Türkiye olan bir örgüt. Terör örgütü. Hedefleri uÄŸruna Türkiye’de asker ve sivil öldürüyor, cinayet iÅŸliyor, oraya buraya bomba koyup patlatıyor. Tabanı saydığı toplum kesimlerinden haraç alıyor, çocukları daÄŸa kaldırıp adına ülkeye silah sıkmaya zorluyor. Türkiye’de Müslüman Halkların KardeÅŸliÄŸi Partisi (MHKP) diye bir parti var. Bu parti IŞİD ile organik iliÅŸkilere sahip. IŞİD cinayetlerini asla kınamıyor.  Tek istediÄŸinin barış, kardeÅŸlik, eÅŸitlik ve demokrasi olduÄŸunu söylüyor. Ä°nsanların Müslümanlığına hitap eden propaganda kampanyaları yürüterek 5 milyon oy alıyor. Genel BaÅŸkanını IŞİD ÅŸefi belirliyor. Seçimlerde kimlerin milletvekili adayı veya belediye baÅŸkanı adayı yapılacağını da.  IŞİD partiden seçilen belediye baÅŸkanlarının yanına bir eÅŸ baÅŸkan atıyor. Asıl yetkileri bu eÅŸ baÅŸkan kullanıyor…
 
Böyle bir partiye bu ülkedeki, sol, sosyal demokrat, Kemalist kesim nasıl bakardı? Partinin meÅŸru olduÄŸunu söyler miydi? Demokraside kanlı bir terör örgütüyle organik baÄŸlara sahip olan bir partiye izin verilebileceÄŸini söyler miydi? IŞİD’in hizmetinde çalışan belediye baÅŸkanlarının görevden alınıp yerlerine kayyum atanmasına itiraz eder miydi? Bunun yapılmasının demokrasiye darbe indirmek anlamına geldiÄŸini iddia eder miydi? Elbette hayır. Bu örgütü açık ve net biçimde terör örgütü olarak görür ve kabul ederdi. Böyle bir partinin meÅŸru bir demokratik aktör olamayacağını öne sürerdi. Kayyum atanmasının demokrasiye uygun olduÄŸunu haykırırdı.
 
Öyleyse HDPPKK’ya karşı farklı tavrın meÅŸru ve makul gerekçeleri neler? PKK’nın ve HDP’nin durumunun yukarıda yazdığım senaryodaki IŞİD ve MHKP’nin durumundan ne farkı var? Ben söyleyeyim: Ä°deoloji farkı var. HDPKK Türk solunun baÄŸrında büyüdü ve Türk solu ahlâksız ve ilkesiz olduÄŸu için ÅŸiddete-teröre bakışta çifte standart kullanır. Seküler sol görüÅŸ adına kullanılan ÅŸiddeti tasvip eder, en azından ona karşı sessiz ve hareketsiz kalır, ama dinî temelli ve gerekçeli ÅŸiddet olursa onu geri ve yanlış bularak karşı çıkar. IŞİD’e her halükârda karşı çıkacak Kemalist kesim ise, istisnalar hariç, Menderes ve Özal’dan ErdoÄŸan’a uzattığı nefreti yüzünden IŞİD’e karşı alacağı tavrı, en azından bu dönemde, HDPPKK’ya karşı almaz.
 
Demokrasinin ilk ÅŸartı ÅŸiddeti dışlamaktır. Åžiddeti dışlamayan, ÅŸiddet ile arasına mesafe koymayan, ÅŸiddeti amasız fakatsız kınamayan hiçbir kiÅŸi, grup, yapı, örgüt, parti asla demokrat olamaz. HDP demokrat bir yapı deÄŸildir totaliter bir terör örgütünün açık uzantısıdır. HDP’nin bu vasfını görerek ona göre tavır almayanlar da aslında demokrasiye deÄŸil demokrasi düÅŸmanlığına ve demokrasinin iÅŸleyememesine kendi çaplarında taÅŸ taşımaktadır.
 
Kaynak: Hür Fikir

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.