Sosyal Medya

Taha Kılınç'ın kaleminden: Yasaklanan peçeden her tarafta maskeye

Yaklaşık dört yıl önce, İsviçre’nin güney ucundaki Ticino kantonunda kamusal alanda peçe takma yasağı resmen yürürlüğe girdiğinde, kendisi de İsviçreli olan bir Müslüman aktivist, Nora Illi, yasağı protesto etmek istemişti.



Yanında Cezayirli Müslüman iÅŸ adamı RâÅŸid Nekkâz ile birlikte Ticino’nun Locarno ÅŸehrine giden Illi, peçesiyle sokaklarda dolaÅŸtı. Ä°sviçre polisi, duruma hızlı bir ÅŸekilde müdahale ederek Illi ve Nekkâz’ı durdurdu ve “eylem” nedeniyle 10 bin Ä°sviçre Frangı (o dönemde, yaklaşık 30 bin TL) ceza kesti. Nekkâz, cezayı bizzat ödeyeceÄŸini açıklarken, Illi de yasağı gündeme getirme hedefine ulaÅŸmış oldu. Mesele, daha sonra Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’ne ve televizyonlarda canlı yayınlara da taşındı. Türk basınında da meseleye dair haberler çıkmıştı. Hatırlayanlar mutlaka olacaktır.
 
Ä°ÅŸte o peçe olayının baÅŸ kahramanı Nora Illi, geçtiÄŸimiz pazartesi (23 Mart) akÅŸamı saat tam 19.59’da, Ä°sviçre’nin baÅŸkenti Bern’deki bir hastanede dünyaya gözlerini kapadı. 2012’de ilk kez göÄŸüs kanserine yakalanan Illi, sonrasındaki süreçte zaman zaman iyileÅŸme belirtileri gösterse de hastalığı sürekli nüksetmiÅŸ, son aylarda da saÄŸlık durumundaki ağırlaÅŸma nedeniyle hastanede tedavi altına alınmıştı. Nora, 26 Mart PerÅŸembe günü, -koronavirüs salgını çerçevesinde uygulanan tedbirler yüzünden- çok az kiÅŸinin katılabildiÄŸi sade bir cenaze töreniyle Bern’de defnedildi.
 
Nora Illi, Ä°sviçre’nin Zürih kenti yakınlarındaki Uster’de, tanınmış bir doktorun kızı olarak, 3 Nisan 1984’te dünyaya geldi. Katolik kilisesinde vaftiz edilse de, ailesinin solcu olmasının etkisiyle, sistem karşıtı ve özgürlükçü bir çizgide yetiÅŸti. Anne-babasının boÅŸanması nedeniyle genç kızlığında bütün vaktini arkadaÅŸ çevresiyle geçirmeye baÅŸlayan Nora, punk kültürün ateÅŸli bir üyesi ve Budizm’e ilgi duyan mistik bir vejetaryene dönüÅŸtü. 2002’de, 18 yaşındayken BirleÅŸik Arap Emirlikleri ve Umman’a gerçekleÅŸtirdiÄŸi turistik seyahat ise, hayatının dönüm noktası olacaktı:
 
Ä°lk kez Arap (ve Ä°slâm) dünyasına adım atan Nora, insanlar arasındaki samimiyetten, gösterilen konukseverlikten ve bilhassa da ezan sesinden çok etkilenmiÅŸ, kendi ifadesiyle “içsel bir aydınlanma” yaÅŸamıştı. Kararını verdi, Müslüman olacaktı. Onun Ä°slâm’a giriÅŸini kolaylaÅŸtıran bir diÄŸer etken de, Patric Jerome (d. 1982) adlı bir erkek arkadaşının henüz iki hafta önce Müslüman olmasıydı. Nora, bilgisayar mühendisliÄŸi eÄŸitimi alan Patric’le Filistin’e destek için düzenlenen bir gösteride tanışmış, sonrasında da samimiyeti ilerletmiÅŸti. Nora ve “Abdulaziz Kâsım” adını alan Patric, kısa süre sonra evlendiler. Bu evlilikten, arka arkaya altı çocukları dünyaya gelecekti.
 
Müslüman olduktan sonra eÄŸitimine devam eden Nora Illi, Zürih Üniversitesi’nde teoloji bölümünü bitirerek doktora derecesi elde etti. Bu süreçte tesettüre de çoktan girmiÅŸ, peçe takmaya baÅŸlamıştı. Dış görünüÅŸündeki deÄŸiÅŸim yakın çevresini ÅŸaşırtsa da, hem eÄŸitimli hem de giriÅŸken bir karakterde oluÅŸu, aradaki farkı hızla kapatıyordu. 2009’da, Abdulaziz Kâsım ve yine onun gibi muhtedî olan arkadaşı Nicolas Abdullah Blancho (d. 1983), Ä°sviçre’de oylamaya sunulan minare yasağına cevap olarak Ä°sviçre Merkez Ä°slâm Konseyi’ni kurduklarında, Nora da konseyin kadınlar komisyonu baÅŸkanlığını üstlendi.
 
Locarno’daki peçeli gezintinin akabinde, ünlü Alman sunucu Anne Will’in canlı yayınlanan talk-show programına katılması, Nora Illi’nin Avrupa çapında tanınmasına neden oldu. Avrupa medyası “Böyle radikalleri ekranlara taşımalı mıyız?” tartışmalarıyla çalkalanırken, Nora ve eÅŸine “terörizm” suçlamaları da bu polemiklere eÅŸlik etti. Daha sonraki birçok canlı yayında da görüÅŸlerini açıklama fırsatı bulan Nora, Ä°slâm’ın ve Müslümanların sürekli Ä°sviçre’nin gündeminde kalmasına yol açan Avrupalı figürlerin başında geliyordu. Onun Ä°sviçre, Almanya ve Avusturya’da yaptığı konuÅŸmalar ve internet programları vesilesiyle yüzlerce kadının Müslüman olması da, meselenin -kamuoyu açısından- dikkat çeken bir baÅŸka boyutuydu.
 
Nora Illi, yüzünü kapatan bir peçe taktığı için polis tarafından kovuÅŸturmaya uÄŸramasından dört yıl sonra, Avrupa’da virüs nedeniyle insanların yüzlerini kapatan maskeler takmadan sokaÄŸa çıkmaya korktukları bir zamanda dünyaya veda etti. YoÄŸun bakımda olduÄŸu için bu ironik durumu Nora hiç bilmese de, dışarıdan izleyenler için, ÅŸahit olunan manzaradaki tezatlık düÅŸündürücü ve gülümseticiydi. Gözle görülmeyen bir virüs, peçe takmayı tercih eden Müslüman hanımları, Avrupa sokaklarında “herkesle eÅŸit” hale getirivermiÅŸti.
 
 
YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.