Sosyal Medya

Abdülkadir Selvi: Çinli sağlık ekibi ile Bilim Kurulu'nun görüşmesi

Bilim Kurulu üyeleriyle Çin’de koronavirüsle mücadelede başarılı olan sağlık ekibi ortak toplantı yaptı. Toplantıdan önce Bilim Kurulu üyelerinden sorular alınmış. Ama toplantının sonunda da Çin heyetine sorular yöneltilmiş. Çin verileri dünyayla paylaştığı ve bizim Bilim Kurulu üyelerimiz bunu takip ettiği için sorularla konuyu açmışlar. Bilim Kurulu üyeleriyle konuştum.



Toplantıda Çin heyeti kendi deneyimlerini paylaÅŸmış. COVID-19’u ilk tespit ettiklerinden ne yaptıkları ve salgını nasıl önlediklerine kadar anlatmışlar. Çinli doktorların en çok neyin üzerinde durduklarını sordum. “Bulaşın önlenmesine dönük tedbirlere yoÄŸunlaşılmasını” önermiÅŸler. Bu virüsün temel özelliÄŸi hızla yayılma olduÄŸu için bulaşın önlenmesine dönük önlemlere ağırlık verilmesini istemiÅŸler.
 
DÖRT ANA BAÅžLIK
 
Çin heyeti, önemli baÅŸlıklar altında kendi deneyimlerini paylaÅŸmış.
 
1- Çin koronavirüs salgınını nasıl önledi? Toplantı bu sorunun etrafında ÅŸekillenmiÅŸ. Çin heyetinin bu konuda somut önerileri olmuÅŸ. Onları maddeler halinde aktaracağım. Ama ÅŸimdi diÄŸer baÅŸlıkları da paylaÅŸmak istiyorum.
 
2- Takip ettikleri hastalar hakkında bulgularını aktarmışlar.
 
3- Tedavi yöntemleri, bu süreçte kullandıkları ilaçlar ve tedavi süreci hakkında bilgi vermiÅŸler.
 
4- Bulaşın önlenmesi. Çin heyetinin ilk cümlesi de son sözü de öncelikle bulaşın önlenmesine yoÄŸunlaşılması olmuÅŸ. Koronavirüs, daha önce ortaya çıkan SARS, MERS ve Ebola’ya kıyasla daha hızlı yayıldığı için bulaşın önlenmesi her ÅŸeyin başında geliyor.
 
ÇÄ°N HEYETÄ°NÄ°N ÖNERÄ°LERÄ°
 
Elbette baÅŸka önerileri de var ama bu çok önemli bir nokta. Peki bulaşın önlenmesi için Çin ne tür önlemleri almış? Çin heyeti koronavirüsle mücadelede etkili olan önlemleri ÅŸöyle sıralamış:
 
1- Ä°zolasyon. Çin, koronavirüsü tespit ettikten sonra ilk olarak Vuhan kentini karantina altına almıştı. Koronavirüsün diÄŸer virüslere göre daha hızlı yayılma özelliÄŸi olduÄŸu için Çin heyeti, “izolasyon, izolasyon, izolasyon” demiÅŸ.
 
2- Koronavirüs tanısı konulan kiÅŸilerin karantinaya alınması.
 
3- Yurtdışından gelenlerin karantinaya alınması.
 
4- Virüse yakalanan saÄŸlık çalışanlarının karantinaya alınması.
 
Dikkatinizi çekti mi, dört önlemden biri izolasyon, diÄŸer üçü ise karantina.
 
SAÄžLIK ÇALIÅžANLARININ SAÄžLIÄžI
 
Çin heyetiyle görüÅŸmede saÄŸlık çalışanlarının korunmasına geniÅŸ bir yer ayırmış. Bilim Kurulu üyeleriyle görüÅŸmemde de onların da bu konu üzerinde önemle durduklarını fark ettim.
 
Çinli doktorlar, saÄŸlık çalışanlarıyla ilgili konuyu iki ayaklı olarak gündeme getirmiÅŸler.
 
1- SaÄŸlık çalışanlarının korunması.
 
2- SaÄŸlık çalışanlarının sayısı.
 
ÇÄ°N SAÄžLIK ÇALIÅžANLARINI NASIL KORUMUÅž?
 
SaÄŸlık çalışanlarının kiÅŸisel koruyucu ekipmanı konusunda özel bir hassasiyet göstermiÅŸler. Bize de onu önermiÅŸler.
 
1- SaÄŸlık çalışanlarının maske, önlük, dezenfektan ve diÄŸer koruyucu ekipmanlarının eksiksiz saÄŸlanması.
 
2- SaÄŸlık ekibinin daha uzun süreli dinlenmesi.
 
3- Hasta yoÄŸunluÄŸuna göre baÅŸka ÅŸehirlerden ya da hastanelerden saÄŸlık çalışanlarının getirilmesi.
 
Bu konuda Çin’in avantajlı olduÄŸu taraf var. Bizim açımızdan bazı güçlükler söz konusu. Çin’de vaka Vuhan’da ortaya çıktığı ve ÅŸehir hemen karantina altına alındığı için diÄŸer ÅŸehirlere yayılmasının önüne geçilmiÅŸti. Çin’de diÄŸer bölgelerdeki doktorlar baÅŸta olmak üzere saÄŸlık çalışanları Vuhan’a getirilmiÅŸ. Böylece Vuhan’daki doktorların daha az süre çalışıp daha çok dinlenmesine imkân tanınmış. Çok önemli bir nokta. SaÄŸlık çalışanları ayakta kalsın ki saÄŸlık sistemi çalışsın. Çinli doktorlar da bu noktanın üzerinde durmuÅŸlar. “SaÄŸlık çalışanlarının iki türlü riski var. Hem kendileri, aileleri ve çevrelerine bulaÅŸtırma riskleri açısından, hem de birlikte görev yaptıkları saÄŸlık çalışanlarına bulaÅŸtırma tehlikesi açısından çok önemli. Biz saÄŸlık çalışanlarına teÅŸhis koyana kadar onların baÅŸka insanlara bulaÅŸtırdıklarını tespit ettik” diye uyarıda bulunmuÅŸlar.
 
SUMAK SUYU ‘31. HASTA OLAYI’ GÄ°BÄ° OLMASIN
 
SaÄŸlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu üyeleri her gün yeni bir hurafe ile mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Bir din görevlisi bir videoda rüyasında peygamberimizi gördüÄŸünü söyleyen bir kadının, “Peygamberimiz ‘Sumak suyu için’ dedi” dediÄŸini anlatıyor. Bunu da çoÄŸunluÄŸu üniversite mezunu olan, doktorasını yapmış eÄŸitimli insanlar paylaşıyor. ÜÅŸenmedim, bunu Bilim Kurulu üyelerine sordum. Haberleri olmuÅŸ. Çok tepki gösterdiler. “En büyük korkumuz, Güney Kore’deki ‘31. hasta olayı’ gibi bir olayın olması. Bu tür dini duyguların istismarından dolayı bir virüs patlamasının yaÅŸanması” dediler. Güney Kore’deki 31. hasta olayı ne?
 
Güney Kore’de 15 Åžubat’ta yüksek ateÅŸle hastaneye giden kadın, koronavirüs testi yapılması önerisini reddediyor. Onun yerine kilisede ayine katılıyor. Bir otelin yemek salonunda açık büfeye gidiyor. Ä°yice kötüleÅŸince 17 Åžubat’ta baÅŸka bir hastaneye gidiyor ve test yapılıyor. Koronavirüse yakalandığı tespit ediliyor. 30 vakayı tespit edip karantinaya alan Güney Kore’de 31. hasta olarak kayıtlara geçiyor ama bir farkla: 30 hastaya kadar düzenli ÅŸekilde sayılan vakalar, 31. hastayla birlikte patlama yapıyor. Çünkü kadın ayine gittiÄŸi kilisede ve bulunduÄŸu kalabalık ortamlarla yüzlerce insana bulaÅŸtırıyor.
 
Bilim Kurulu üyeleri, “Rüya ile anlatılan sumak suyu gibi önerilerin patlama etkisi yapmasından endiÅŸe ediyoruz” derken bunu kast ediyorlardı.
 
 
Hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.