Sosyal Medya

Güncel

Diyarbakır Anneleri evlat nöbetinde 200. günü doldurdu

Anne Hacire Akar'ın HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde 4 gün süren oturma eyleminin ardından oğlunu terörün pençesinden kurtarması sonrası aynı kaderi paylaşan annelerin evlatları için tuttuğu nöbet, 200'üncü gününe girdi.



DaÄŸa kaçırılan çocukları için HDP Ä°l BaÅŸkanlığı binası önünde oturma eylemi yapan Diyarbakır annelerinin evlat nöbeti 200'üncü güne ulaÅŸtı.
 
Diyarbakır'da anne Hacire Akar, oÄŸlunun daÄŸa kaçırılmasının sorumlusu olarak gördüÄŸü HDP'nin Ä°l BaÅŸkanlığı binası önünde 22 AÄŸustos'ta oturma eylemi baÅŸlattı. OÄŸlunu teröre kurban vermemek için baÅŸlattığı oturma eylemi sonuç veren anne Akar, kararlı mücadelesiyle 24 AÄŸustos'ta oÄŸluna kavuÅŸtu.
 
Hacire Akar'ın oÄŸlu için gösterdiÄŸi mücadele, benzer acıyı yaÅŸayan diÄŸer annelere de örnek oldu.
 
Aile sayısı günden güne arttı
 
Akar'ın mücadelesini örnek alan Fevziye Çetinkaya, Remziye Akkoyun ve AyÅŸegül Biçer'in 3 Eylül'de baÅŸlattığı oturma eylemine katılan ailelerin sayısı günden güne artarak 125'e ulaÅŸtı.
 
Oturma eylemine katılan 13 ailenin çocuÄŸuna kavuÅŸması, yüreÄŸi evlat hasretiyle yanan ve bekleyiÅŸini sürdüren annelere moral oldu.
 
Annelere toplumun tüm kesimlerinden destek geldi
 
Tek arzuları terör örgütü tarafından kendilerinden koparılan evlatlarına kavuÅŸmak olan ailelerin sesini tüm Türkiye duydu.
 
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın desteÄŸini her fırsatta dile getirdiÄŸi Diyarbakır annelerini, Bakan Soylu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Avrupa Parlamentosu üyesi Tomas Zdechovsky ve büyükelçilerin yanı sıra siyasetçi, sanatçı, gazeteci, yazar, sporcu, sivil toplum kuruluÅŸu temsilcisi, kanaat önderi, din adamı, ÅŸehit ailesi, gazi, esnaf, muhtar, öÄŸretmen ve gurbetçiler olmak üzere toplumun her kesiminden binlerce kiÅŸi ziyaret etti.
 
Acıların paylaşıldığı, desteklerin iletildiÄŸi ziyaretlerde kimi zaman dualar okundu kimi zaman da duygusal anlar yaÅŸandı, gözyaşı döküldü.
 
Sanat camiası annelerin yanındaydı
 
 
Aralarında Hülya KoçyiÄŸit, Muazzez Ersoy, Gülben Ergen, Yavuz Bingöl, Hasan Kaçan, Cengiz KurtoÄŸlu, Ahmet Yenilmez, Bahadır YeniÅŸehirlioÄŸlu ve Hanifi Koç'un da bulunduÄŸu çok sayıda sanatçı ve oyuncu, ziyaretleriyle annelerin sesine kulak verdi, evlatlarına kavuÅŸmaları temennisinde bulundu.
 
Çok sayıda gazeteci, yazar ve televizyon sunucusu da ailelerle görüÅŸtü, yaÅŸadıklarını dinledi, desteklerini iletti.
 
Sivil toplum kuruluÅŸlarının desteÄŸi sürdü
 
HAK-Ä°Åž, Memur-Sen, 15 Temmuz DerneÄŸi, Türkiye Gençlik Vakfı, Kadın ve Demokrasi DerneÄŸi, Uluslararası Ä°nsan Hakları ve Demokrasi DerneÄŸi, Türkiye Ä°nsan Hakları ve EÅŸitlik Kurumu, Anadolu Yayıncılar DerneÄŸi, Hukukçular DerneÄŸi, Türkiye KardeÅŸlik BirliÄŸi ile Yedi Renk Tek Yürek Platformunun aralarında bulunduÄŸu çok sayıda sivil toplum kuruluÅŸunun temsilcileri ve üyeleri, oturma eyleminin ilk gününden bu yana ailelere desteÄŸini sürdürdü.
 
- Åžehit aileleri ve Srebrenitsa anneleri de ailelere güç verdi
 
15 Temmuz DerneÄŸi üyelerinden, ÅŸehit Prof. Dr. Ä°lhan Varank'ın eÅŸi Saadet Varank, ablası AyÅŸe Arslantürk, Mahir Ayabak'ın annesi Muteber Ayabak, Askeri Çoban'ın kızı Zehra Çoban, eÅŸi ÅŸehit edilen ve kamuoyunda "Yıldız hemÅŸire" olarak bilinen Yıldız Namdar ve ülkenin birçok ilinden ÅŸehit yakınları, annelerin yanında yer aldı, ziyaretleriyle onlara güç verdi.
 
Bosna Hersek'in Srebrenitsa ÅŸehrinde 11 Temmuz 1995'teki soykırımda çocukları ÅŸehit edilen annelerin kurduÄŸu Srebrenitsa Anneleri DerneÄŸi üyeleri de aileleri yalnız bırakmadı.
 
Avrupa'dan destek 
 
Avrupa Parlamentosu üyesi Tomas Zdechovsky, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Denetim Komisyonu Türkiye eÅŸ raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Ä°ngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Dominick John Chilcott ve Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya'nın da yer aldığı 9 ülkenin büyükelçisinin bulunduÄŸu heyet ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Ä°sviçre ve Avusturya'dan gelen gurbetçiler, annelerle görüÅŸtü.
 
TBMM Ä°nsan Hakları Ä°nceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu üyeleri, Basın Ä°lan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu BaÅŸkanı Köksal Toptan aileleri ziyaret etti, desteklerini bildirdi.
 
Oturma eylemi kararlılıkla sürüyor
 
 
DaÄŸa 4 yıl önce 16 yaşında kaçırılan oÄŸlu Aziz Demir için oturma eylemini sürdüren Güzide Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evladına kavuÅŸmak için 4 yıldır mücadele verdiÄŸini söyledi.
 
Oturma eylemini 200 gündür sürdürdüklerini belirten Demir, çocuklarına kavuÅŸmadan eylemlerine son vermeyeceklerini bildirdi.
 
Demir, 4 yıldır büyük acılar çektiÄŸini ifade ederek, ÅŸöyle dedi:
 
"Aziz gel eve, senin kokunu özledim. OÄŸlum Aziz dön artık aÄŸabeylerin de seni çok özlemiÅŸ, seni bekliyorlar. Senin yerin orası deÄŸil. PKK-HDP seni kandırıp götürdü. Çocuklarımızı almadan bir yere gitmiyoruz."
 
"Seni onlara bırakmayacağım"
 
Kocaeli'den gelerek 5 yıl önce 17 yaşında daÄŸa kaçırılan Eren Yalçın için evlat nöbetinde yer alan anne Fadime Aksu da çocuÄŸuna kavuÅŸana kadar eylemi sürdüreceÄŸini aktardı.
 
OÄŸlunu zor ÅŸartlarda büyüttüÄŸünü, yıllardır haber alamadığını, onu çok özlediÄŸini belirten Aksu, evladına kavuÅŸma ümidiyle evlat nöbetini sürdürdüÄŸünü anlattı.
 
Terör örgütünden kaçarak ailelerine kavuÅŸanları görünce umudunun arttığını dile getiren Aksu, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:
 
"Yavrum seni almadan buradan dönmüyorum. Sonuna kadar savaÅŸacağım, seni onlara bırakmayacağım. Devletimiz, askerimiz, milletimiz var, seni almadan gitmeyeceÄŸim. OÄŸlum onlara güvenme, askerimize milletimize güven. Onlar seni kandırdı, götürdü."
 
"Çocuklarımızı HDP'den istiyoruz"
 
5 yıl önce 12 yaşındayken daÄŸa kaçırılan oÄŸlu Okan için eylem yapan baba Ekrem GökkuÅŸ, çocuÄŸuna kavuÅŸmadan eylemine son vermeyeceÄŸini söyledi.
 
Yıllardır oÄŸlundan haber alamadığını anlatan GökkuÅŸ, çocuklarının kaçırılmasından HDP'nin sorumlu olduÄŸunu, evlatlarını onlardan istediklerini kaydetti.
 
GökkuÅŸ, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:
 
"HDP diyor ki 'Kürt'leri savunuyorum' ama öyle bir ÅŸey yok, Kürtleri savunmuyorlar. Bu Kürt davası deÄŸildir. Çocuklarımızı HDP'den istiyoruz. Onların gençlik kolları çocuklarımızın beynini yıkayıp kandırarak daÄŸa götürüyorlar. Benim çocuÄŸum 12 yaşındaydı. Oradakilerin çoÄŸu çocuk. 12, 14, 15 yaşında. Bunlarda vicdan ve merhamet yok, acımasızlar. HDP olmazsa PKK olmaz. OÄŸlum neredeysen gel devletine, polisine teslim ol. Oradaki tüm çocuklara sesleniyorum, kaçın gelin devletinize teslim olun. 200 gündür bu eylem devam ediyor, 200 sene de geçse devam edecek. Bu eylemi devam ettireceÄŸiz. Dünya duysun herkes uyansın artık."
 
OÄŸlu Vedat Kaya için oturma eyleminde yer alan baba Åžehmus Kaya da çocuÄŸunu almadan eyleminden vazgeçmeyeceÄŸini dile getirdi.
 
Terör örgütü PKK'nın Kürtlerin düÅŸmanı olduÄŸunu belirten Kaya, daÄŸa kaçırdığı 13,14 yaşındaki çocukların ellerine silah verdiÄŸini ifade etti.
 
Çocukların yerinin ailesinin yanı olduÄŸunu vurgulayan Kaya, "Çocuklar teslim olun, anne ve babanızın yanına gelin. PKK bize kötülük yapıyor. 'Biz Kürt'üz' diyorlar ama Kürt deÄŸiller. Bunlar Kürtlerin düÅŸmanı. Kürtlere hiç faydaları yok, sadece zarar veriyorlar. Millet o kadar oy verdi HDP'ye kime yararı oldu? Hiç kimseye. 5 yıldır oÄŸlumdan haber alamıyorum. Ben oÄŸlumu istiyorum. Eylemimizi devam ettireceÄŸiz, ancak cenazemiz çıkar buradan." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
 
Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.