Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanı koronavirüse karşı Ekonomik İstikrar Kalkanı'nı açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüsle mücadele toplantısının ardından salgınla mücadele çerçevesinde atılması gereken adımları açıkladı. "Ekonomik İstikrar Kalkanı" adını verdiği ekonomi paketi kapsamında bir dizi mali destek ve kolaylıklar içeren önlemleri açıkladı.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Çankaya KöÅŸkü'nde gerçekleÅŸtirilen "Koronavirüsle Mücadele EÅŸgüdüm Toplantısı"nın ardından atılması gereken adımlarla ilgili açıklamalarda bulundu. 19 maddelik "Ekonomik Ä°stikrar Kalkanı" adını verdiÄŸi tedbir paketini açıklayan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-Ä°çecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’ÅŸar ay erteliyoruz. En düÅŸük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltiyoruz. 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartacak, asgari peÅŸinatı yüzde 10’a düÅŸüreceÄŸiz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın konuÅŸmasından satır baÅŸları ÅŸöyle:
 
Son yıllarda ekonomiyi hedef alan saldırılara karşı verdikleri mücadele sayesinde, küresel türbülanslara karşı güçlü bir bağışıklık sistemi geliÅŸtirdiklerini vurgulayan ErdoÄŸan, "Åžimdi bu iki aylık direnme sürecini de en iyi ÅŸekilde atlatacağımıza inanıyoruz. Daha önce örneÄŸi görülmemiÅŸ bir süreç yaşıyor ve bundan dolayı da hasarın boyutları kestirilemiyor. Bunun için bizim tüm senaryolara hazırlıklı olmamız gerekiyor. Ancak bu dönemde de geliÅŸmekte olan ülkeler arasında pozitif ayrışan bir ülke konumunda bulunduÄŸumuz bir gerçektir. " diye konuÅŸtu.
 
Hindistan Borsası'nın yüzde 18, Japonya'nın yüzde 20, Amerika'nın yüzde 21, Ä°ngiltere'nin yüzde 22, Almanya'nın 26, Ä°talya'nın yüzde 32 deÄŸer kaybettiÄŸini hatırlatan ErdoÄŸan, 28 Åžubat-16 Mart arasında, borsada kaybın yüzde 17'de kaldığını, aynı tarihlerde Türk lirası olarak da geliÅŸmekte olan ülkelerin hepsinden daha iyi bir direnç gösterildiÄŸini belirtti.
 
Ekonomiyi koruma kalkanı olacak bir paketi devreye aldıklarını dile getiren ErdoÄŸan, dün Merkez Bankasının piyasalar açısından oldukça önemli bazı adımlar attığını, likidite sıkıntısı yaÅŸanmayacağının garantisini ortaya koyduÄŸunu vurguladı.
 
Bu kapsamda, Merkez Bankasının ihracatçı için de çok önemli uygulamalar baÅŸlattığını dile getiren ErdoÄŸan, "Nisan, mayıs ve haziran ayı vadeli açık reeskont kredi anapara ve faiz ödemeleri ekim, kasım ve aralık aylarına ertelenerek azami vade bir yıl uzatıldı. Nisan, mayıs ve haziran aylarında vadesi dolan reeskont kredilerinin taahhüt kapama süresi de yine bir yıl uzatıldı. Böylece ihracatçımız, bu süreçteki belirsizliÄŸi böylece rahat bir ÅŸekilde atlatabilecek." dedi.
 
ErdoÄŸan, açıklanan paketteki imkanlardan istifade edecek firmalara ön ÅŸartın istihdam kaybına yol açmamaları olduÄŸunu söyledi.
 
Koronovirüsün ekonomideki etkilerinin azaltılması kapsamında finans kuruluÅŸlarından da adımlar atması gerektiÄŸini kaydeden ErdoÄŸan, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
 
"Finansal kurum ve kuruluÅŸlarda kredi limiti olan firmaların, likidite ve nakit ihtiyacına yönelik taleplerinin hızlıca karşılanması, ayrıca kredi limitlerinin kullandırılmasında kısıtlamaya gidilmemesi önemlidir. Finans kuruluÅŸlarından, bu ortamda istihdamın muhafazası ve ekonomik büyümenin sürdürülmesi için kredi ÅŸartlarının esnetilmesine yönelik adımlar bekliyoruz.
 
Tüm finans kuruluÅŸların kredi geri çağırma, mevcut kredi limitini kullandırmama, fiyat artırma, teminat ÅŸartlarını zorlaÅŸtırma uygulamalarından özenle kaçınmasını istiyoruz. Bunun yanında, kurumsal firmaların, KOBÄ°'lerin, bireysel kesimin, geçici iÅŸ ve ciro kaybı veya benzeri nedenlerle gelir kaybı yaÅŸayanların, kredi borçlarıyla ilgili taksit, öteleme, yapılandırma, düzenleme taleplerine süratle ve olumlu cevap verilmelidir. Türkiye Bankalar BirliÄŸi'nin bu konuda aldığı tavsiye kararına, tüm finans kuruluÅŸlarının uyacağına inanıyoruz. Biz de bu süreci yakından takip edeceÄŸiz."
 
- "100 milyar liralık bir kaynak setini devreye alıyoruz"
 
Salgının etkilerinin azaltılması kapsamında bir dizi tedbirlerin alındığını bildiren CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Ekonomik Ä°stikrar Kalkanı adını verdiÄŸimiz bir paketle Kovid-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık bir kaynak setini devreye alıyoruz." açıklamasını yaptı.
 
ErdoÄŸan, tedbirler kapsamındaki 19 maddeyi ÅŸöyle açıkladı: 
 
 
"1- Perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema-tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon ve etkinlik-organizasyon sektörleri için muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin nisan, mayıs ve haziran ödemelerini 6'ÅŸar ay erteliyoruz.
 
2- Konaklama vergisini kasım ayına kadar uygulamayacağız.
 
3- Otel kiralamalarına iliÅŸkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini nisan, mayıs ve haziran ayları için 6 ay süreyle erteledik.
 
4- Ä°ç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18'den yüzde 1'e indiriyoruz.
 
5- Kovid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiÄŸi için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiÄŸinde bunlara ilave finansman desteÄŸi saÄŸlayacağız.
 
6- Ä°hracattaki geçici yavaÅŸlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteÄŸi vereceÄŸiz.
 
7- Bu dönemde iÅŸlerinin olumsuz etkilendiÄŸini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkarların Halkbank'a olan kredi borçlarının, nisan, mayıs ve haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak erteleyeceÄŸiz.
 
8- Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliÄŸi geliÅŸmelerden olumsuz etkilendiÄŸi için likidite ihtiyacı oluÅŸan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBÄ°'lere vereceÄŸiz.
 
9- VatandaÅŸlarımız için uygun ve avantajlı ÅŸartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teÅŸvik edeceÄŸiz.
 
10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80'den yüzde 90'a çıkartacak, asgari peÅŸinatı yüzde 10'a düÅŸüreceÄŸiz.
 
11- Koronavirüs etkisiyle nisan, mayıs ve haziran aylarında temerrüte düÅŸen firmaların kredi siciline 'mücbir sebep' notu düÅŸülmesini saÄŸlayacağız.
 
12- Asgari ücret desteÄŸini devam ettireceÄŸiz.
 
13- Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesini temin edeceÄŸiz.
 
14- Kısa Çalışma ÖdeneÄŸini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaÅŸtırılacak ve hızlandıracağız. Böylece faaliyetine ara veren iÅŸ yerlerindeki iÅŸçilere geçici bir gelir desteÄŸi verirken, iÅŸverenlerin de maliyetini azaltmış olacağız.
 
15- En düÅŸük emekli maaşını 1500 liraya yükseltiyoruz.
 
16- Emeklilerin bayram ikramiyesini nisan ayı başında ödüyoruz.
 
17- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediÄŸi kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayırıyoruz.
 
18- Ä°stihdamdaki sürekliliÄŸi temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartıyoruz.
 
19- Tek başına yaÅŸayan 80 yaÅŸ üstü yaÅŸlılarımız için sosyal hizmet ve evde saÄŸlık hizmetlerinden oluÅŸan periyodik takip programını devreye alıyoruz."
 
- "Hiçbir virüs Türkiye'den büyük deÄŸildir"
 
Alınan kararların millete ve ekonomiye hayırlı olmasını dileyen ErdoÄŸan, "Hiçbir virüsün Türkiye'den, Türk milletinin birliÄŸinden, beraberliÄŸinden, kardeÅŸliÄŸinden, aldığımız ve alacağımız tedbirlerden daha büyük olamayacağını tekrar ederek, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum." ifadesini kullandı.
 
Bu arada toplantının yapıldığı salonda, 18 Mart Åžehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 105. Yılı dolayısıyla Çanakkale Savaşı'nda tüm fertleri ÅŸehit olan 57. Alay'ın sancağı da yer aldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.