Sosyal Medya

Dava, adalet ve özgürlük anlamına vakıf şahsiyet: Malcolm X

Adalet ve eşitlik için verdiği mücadelenin öğretileri nesiller boyu birçok kişiye yol gösteren ve birçok kişinin İslam'ı benimsemesine vesile olan Malcolm X'in, ünlü siyahi yazar Alex Haley ile kaleme aldığı ve yayınlandığını göremediği hayat hikayesi, 20'nci yüzyılın en önemli otobiyografilerinden biri olarak gösteriliyor.



ABD'de ırkçılığa karşı verdiÄŸi mücadelede, siyah ve beyaz ayrımını Ä°slam'ın hoÅŸgörü ve kardeÅŸlik öÄŸretileriyle yok etmeye çalışan Malcolm X,'in suikaste kurban gidiÅŸinin üzerinden 55 yıl geçti.
 
Gerçek adı Malcolm Little olan Malcolm X, 19 Mayıs 1925'te 8 çocuklu bir ailenin oÄŸlu olarak Nebraska'da dünyaya geldi. Malcolm'un babası Earl Little, siyahilerin hiçbir zaman özgür olmayacağını ve Afrika'ya geri dönmeleri gerektiÄŸini savunan bir rahipti.
 
GörüÅŸleri nedeniyle sık sık ölüm tehditleri alan ve 1929'da evi ateÅŸe verilen Earl Little, 1931'de suikaste kurban gitti. Malcolm X'in annesinin akli dengesini yitirmesi ve hastaneye yatırılmasının ardından Malcolm X ve 7 kardeÅŸi koruyucu ailelere verildi.
 
21 yaşında girdiği hapishane hayatını değiştirdi
 
Massachusetts'deki bir koruyucu ailenin yanında büyüyen Malcolm X, ortaokulda eÄŸitimini bırakarak çalışmaya baÅŸladı.
 
New York'un suçla özdeÅŸlendirilen mahallesi Harlem'e yerleÅŸen ve çeÅŸitli olaylara karışan Malcolm, 1946'ta hırsızlık suçlamasıyla 10 yıl hapse mahkum edildi. Hapishane yıllarıyla Malcolm'un hayatındaki en büyük dönüm noktalarından biri de baÅŸlamış oldu.
 
Demir parmaklıklar ardındayken yarım bıraktığı eÄŸitimi sürdürme kararı alan ve günlerini hapishanedeki kütüphanede geçirmeye baÅŸlayan Malcolm X, o yılları, "Bir insanın düÅŸünmeye ihtiyacı varsa, gidebileceÄŸi en iyi yer, bana sorulursa, üniversiteden sonra, hapishanedir." ifadeleriyle özetledi.
 
Malcolm X, kendisini hapishanede ziyarete gelen kardeÅŸlerinin de etkisiyle, siyahi milliyetçiliÄŸi savunan Elijah Muhammed önderliÄŸindeki "Nation of Islam (Ä°slam Milleti)" hareketinin görüÅŸlerini benimsedi ve Ä°slamiyeti seçti.
 
1952'de özgürlüÄŸüne kavuÅŸan Malcolm, Ä°slam Milleti hareketine katıldı ve köleliÄŸi simgelediÄŸi gerekçesiyle Little soyadını bırakarak, davasının isimsiz bir kahramanı olduÄŸunu simgelemesi için "X" soyadını aldı.
 
Malcolm, karizmatik duruÅŸu, açık sözlülüÄŸü ve güçlü hitabeti sayesinde kısa sürede Ä°slam Milleti hareketinin ve siyahilerin haklarının güçlü bir sesi oldu.
 
Ä°slam Milleti adına televizyon ve radyo programlarına katılan, köÅŸe yazıları yazan, büyük kitlelere hitap eden Malcolm sayesinde hareketin, 1952'de 500 olan üye sayısı 1963'te 30 bine ulaÅŸtı.
 
Ancak, Malcolm'un bu kadar göz önünde olması hem basının hem de ABD yönetiminin dikkatini çekti ve FBI, hareketin peÅŸine düÅŸtü.
 
Hacca gidince siyahi milliyetçilikten sıyrıldı
 
Daha önce de çeÅŸitli konularda anlaÅŸmazlıklar yaÅŸadığı Elijah Muhammed'in, hareketteki birçok kadınla iliÅŸki yaÅŸadığının ortaya çıkması üzerine Malcolm X, 1964'te Ä°slam Milleti ile baÄŸlarını kopararak, "Muslim Mosque" (Müslüman Camisi) hareketini kurdu.
 
Aynı yıl hac vazifesini yerine getirmek için Mekke'ye giden Malcolm X, burada beyaz Müslümanlarla tanıştı ve birçoÄŸuyla dostluk kurarak fikirlerini geliÅŸtirdi.
 
Siyahi milliyetçilikten vazgeçen Malcolm X, mücadelesini sadece siyahiler için deÄŸil tüm ırk ve etnik kökenden insanların hakları için sürdürmeye karar verdi.
 
Amerikan toplumunun ırk problemini çözmesi için Ä°slam dinini anlaması gerektiÄŸini ve tüm ırkların kardeÅŸliÄŸini esas alan bir insan hakları mücadelesini savunan Malcolm X, bu dönemde El Hac Malik Åžahbaz ismini kullanmaya baÅŸladı.
 
Daha önceki dönemlerde de çeÅŸitli tehditler alan Malcolm X, siyahi ırkçılıktan vazgeçtiÄŸi gerekçesiyle Ä°slam Milleti üyelerinden de tehditler almaya baÅŸladı ve güvenlik önlemlerine baÅŸvurdu.
 
 
49 yaşında suikaste kurban gitti
 
Malcom X'in, eşi Betty ve 4 kızı ile yaşadığı New York'un East Elmhost mahallesindeki evi, 15 Şubat 1965'te bombalandı, şans eseri kimse yara almadı.
 
Malcolm X, bu olaydan 6 gün sonra 21 Åžubat 1965'te Harlem'deki Audubon Balo Salonu'nda bir konuÅŸma yaptığı sırada yanına yaklaÅŸan 3 kiÅŸinin silahından çıkan 15 kurÅŸunun hedefi oldu.
 
Hastaneye kaldırılan Malcolm X kurtarılamadı ve 49 yaşında hayata gözlerini yumdu. Malcolm X'in 27 Åžubat 1965'te düzenlenen cenaze törenine yüzlerce kiÅŸi katıldı.
 
Ä°slam Milleti üyesi üç kiÅŸinin cinayet suçundan mahkum edilmesine raÄŸmen suikastin arkasında hayatının son döneminde Malcolm X'i sıkı takip altında tutan Federal SoruÅŸturma Bürosunun (FBI) olduÄŸuna dair iddialar ortaya atıldı.
 
Malcolm X'in hem zorluklar ve mücadeleyle dolu hayatı hem de düÅŸünceleri hayattayken olduÄŸu gibi, öldükten sonra da insanlara ilham kaynağı olmaya devam etti.
 
Adalet ve eÅŸitlik için verdiÄŸi mücadelenin öÄŸretileri nesiller boyu birçok kiÅŸiye yol gösteren ve birçok kiÅŸinin Ä°slam'ı benimsemesine vesile olan Malcolm X'in, ünlü siyahi yazar Alex Haley ile kaleme aldığı ve yayınlandığını göremediÄŸi hayat hikayesi, 20'nci yüzyılın en önemli otobiyografilerinden biri olarak gösteriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.