Sosyal Medya

Güncel

Dışişleri Bakanlığı 9 Avrupa ülkesinden 3 bin 614 Türk vatandaşını yurda getirecek

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 3 bin 614 Türk vatandaşının 9 Avrupa ülkesinden bu gece yarısına kadar getirileceğini açıkladı.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında yurt dışındaki vatandaÅŸlara yönelik atılan adımlara iliÅŸkin açıklama yaptı.
 
Bakanlığın, koordinasyon ve destek birimi oluÅŸturduÄŸunu ve tüm birimleriyle bu konuda çalıştığını vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, dün Kovid-19 salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Çin, Ä°talya, Ä°ran ve Irak'ta görevli Türk büyükelçiler ve baÅŸkonsoloslarla görüÅŸerek bu ülkelerdeki son geliÅŸmeler ve Türk vatandaÅŸlarının durumu hakkında bilgi aldığını da belirtti.
 
UçuÅŸların durdurulduÄŸu 9 Avrupa ülkesinden Türkiye'ye dönmek isteyen, geçici süreyle o ülkelere giden vatandaÅŸlar ile öÄŸrencilerin dün 17.00'ye kadar baÅŸvuruda bulunduÄŸunu anlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:
 
"Döndükten sonra 14 günlük karantina ve gözetim altında olacaklarını da vatandaÅŸlarımıza duyurduk. Dün akÅŸam yerel saatle 17.00 itibarıyla 3 bin 614 vatandaşımız baÅŸvurdu. THY ve UlaÅŸtırma Bakanlığımızla koordinasyon içinde bu vatandaÅŸlarımızı bu gece yarısına kadar getireceÄŸiz. THY, 34 sefer planladı. Fiyatları da son derece makul tuttu, THY'ye bu sebepten dolayı da çok teÅŸekkür ediyoruz. VatandaÅŸlarımız döndükten sonra doÄŸrudan uçaklardan alınarak Ä°stanbul'da ve Kocaeli'de Gençlik ve Spor Bakanlığımızın tahsis ettiÄŸi Kredi Yurtlar Kurumunun yurtlarına yerleÅŸtirilecekler. Ä°çiÅŸleri Bakanımız Süleyman Soylu'nun da talimatıyla Ä°stanbul ve Kocaeli valiliklerimiz bunları koordine edecek. Burada kaldıkları sürece vatandaÅŸlarımızın tüm ihtiyaçları AFAD baÅŸta olmak üzere Ä°çiÅŸleri Bakanlığımız yine bunu koordine edecek, yiyecek içecek ihtiyaçları karşılanacak. SaÄŸlık Bakanlığımız zaten doktor ve saÄŸlık personelini temin ediyor. Umre'den gelen vatandaÅŸlarımıza verilen destek burada da verilecek."
 
Bakanlığın, yurt dışındaki vatandaÅŸlara yardım etmek için gece gündüz çalıştığını belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, "Özellikle Ä°talya'da biliyorsunuz öÄŸrencilerimiz var. Ä°talya, sokaÄŸa çıkmayı bile yasaklamıştı. Dolayısıyla baÅŸta tüm öÄŸrencilerimiz olmak üzere, hem Milano BaÅŸkonsolosluÄŸu'muz hem de Roma BüyükelçiliÄŸi'miz ile Vatikan BüyükelçiliÄŸi'miz de kendilerine destek verecek, hepsine tek tek ulaşıyoruz, dertlerini dinliyoruz." ifadelerini kullandı.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, yurt dışındaki vatandaÅŸlara yönelik neler yapılabileceÄŸinin yanı sıra dış temsilciliklerin ihtiyaçlarının da gözetildiÄŸine iÅŸaret ederek, "Tüm misyonlarımızın nelere ihtiyacı var, dezenfektan baÅŸta olmak üzere eldiven, maske gibi ihtiyaçları da gönderiyoruz. Her ülkede bunlar bulunamıyor biliyorsunuz." dedi.
 
"Fas'taki vatandaşlarımızla da temastayız"
 
CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay baÅŸkanlığında pazar günü düzenlenen toplantı çerçevesinde Almanya, Ä°spanya, Fransa, Avusturya, Norveç, Danimarka, Ä°sveç, Belçika ve Hollanda'ya uçuÅŸların durdurulduÄŸunu hatırlatan ÇavuÅŸoÄŸlu, bu ülkelere dün akÅŸam itibarıyla Ä°ngiltere, BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Ä°sviçre, Ä°rlanda ve Suudi Arabistan'ın da eklendiÄŸini vurguladı.
 
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, uçuÅŸların durdurulduÄŸu ülke sayısının toplamda 20'ye ulaÅŸtığını anımsatarak, ÅŸöyle devam etti:
 
"Özellikle Ä°ngiltere'de dönmek isteyen öÄŸrenci ve vatandaÅŸlarımız vardı. Onlar için ilave 3 uçak, THY tarafından ayarlandı. Sayın CumhurbaÅŸkanı Yardımcımız Fuat Oktay Bey'in koordinasyonunda dün gece iletiÅŸimi saÄŸladık ve bugün itibarıyla son uçaklar da ülkemize gelmiÅŸ olacak." 
 
Fas'ın da 19 Mart itibarıyla ülkeye gidecek tüm uçuÅŸları durdurma kararı aldığını ancak dün bir notayla bunu erkene aldığını vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, "UçuÅŸ programını buna göre yapan 1500'e yakın bazı vatandaşımızın Fas'ta olduÄŸunu biliyoruz. Bu sabah yine Büyükelçimizle bizzat görüÅŸtüm." dedi.
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, oradaki Türk vatandaÅŸlarının maÄŸdur olmaması için gerekli çalışmaların sürdürüldüÄŸünü, DışiÅŸleri Bakanı baÅŸta olmak üzere Fas yönetimiyle de temasta bulunduklarını söyledi.
 
"Konsolosluk ÇaÄŸrı Merkezi'ne 9 bini aÅŸkın koronavirüs çaÄŸrısı geldi"
 
Bakanlığın Konsolosluk ÇaÄŸrı Merkezi'nin 7 gün 24 saat anlayışıyla çalıştığının altını çizen ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları aktardı:
 
"Nöbet ve izinleri de kaldırdık. Gerçekten tam vardiya ÅŸeklinde arkadaÅŸlarımız çalışıyor. Dün itibarıyla 9 binden fazla sadece koronavirüsle ilgili çaÄŸrı aldı arkadaÅŸlar. Bugüne kadar 7 milyona yakın çaÄŸrıya cevap verdiler, bugünlerde ağırlıklı olarak yurt dışındaki vatandaÅŸlarımızın çaÄŸrılarına cevap veriyoruz, onları yönlendiriyoruz." 
 
ÇavuÅŸoÄŸlu, SaÄŸlık Bakanlığının salgına iliÅŸkin uyarı ve tavsiyelerini içeren duyurularını da yurt dışındaki vatandaÅŸlara ulaÅŸtırdıklarını belirtti.
 
Åžu ana kadar 23 ülkenin Türkiye'den tıbbi malzeme talebinde bulunduÄŸunu söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, "Bazı ülkelerin ihtiyaçlarını karşıladık. Ä°ran'a dün yine uçak ve tırla malzeme gönderilecekti. Aynı ÅŸekilde baÅŸlangıçta Çin'e de bu desteÄŸi verdik." dedi.
 
Ülkede en kötü senaryoya göre tıbbi malzeme ihtiyacının üretilip gözden geçirildiÄŸini vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin kendi ihtiyacını öncelikli tutarak, fazla ürün üretilmesi halinde destek isteyen ülkelerin ihtiyacını bu zor günlerde bir nebze de olsa karşılamanın önemli olduÄŸunu kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.