Sosyal Medya

İbrahim Tenekeci: Kütüphane oluşturmak bir dünya kurmaya eşdeğerdir

Kütüphane oluşturmak ile bir dünya kurmak, benim için aynı anlama geliyor. İşte o dünyada edebiyattan coğrafyaya, tarihten felsefeye türlü ülkeler olur. Zahmetsiz bir biçimde ülkeler arasında gezebilirsiniz.



Kitaplar insanlığın hafızası, kültür ve medeniyetin muhafızlarıdır. Kütüphaneyi ise kitapların yaÅŸadığı bir ÅŸehir olarak düÅŸünmüÅŸümdür hep.
 
Kitapları korumak, okumak kadar önemlidir. Bunun için kütüphane ÅŸarttır. Åžu anda, KaracaoÄŸlan'ın Bütün Åžiirleri'ni elimde tutuyorum. Cahit Öztelli yayına hazırlamış. 1983 tarihli bu kitabı 84 senesinde almıştım. Fiyatı katma deÄŸer vergisi dâhil 1,540 lira. O zamana göre büyük para sayılır. On dört yaşında aldığım 480 sayfalık bu kitabı yirmili yaÅŸlardaki çocuklarım okuyor ÅŸimdi. 
 
Kütüphane oluÅŸturmak ile bir dünya kurmak, benim için aynı anlama geliyor. Ä°ÅŸte o dünyada edebiyattan coÄŸrafyaya, tarihten felsefeye türlü ülkeler olur. Zahmetsiz bir biçimde ülkeler arasında gezebilirsiniz. 
 
Kütüphaneyi canlı kılan, cazip hale getiren sadece kitaplar deÄŸildir. Misal: Doksanlı yıllarda Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ne giderdik. Çünkü orada kitaplarla beraber Ä°brahim Çelik aÄŸabey de vardı. Edebiyat konuÅŸur, taze kitaplardan bahseder ve mutlu bir ÅŸekilde evimize dönerdik. Her defasında yeni bir ÅŸairden, eserden haberdar olurduk. Güzel ve bereketli günlerdi.
 
Ä°lk gençlik yıllarından itibaren nadir kitaplara merakım var. Kendimce bir edebiyat kütüphanesi kurmaya çalışıyorum. Bu zaman zarfında birçok sahafla tanıştım, tarifsiz fedakârlıklarla oluÅŸturulmuÅŸ nice kıymetli kütüphanenin üzücü bir ÅŸekilde dağıldığına ÅŸahitlik ettim. 
 
Yakın sayılabilecek bir örnek: EleÅŸtirmen Fethi Naci'nin kütüphanesi, bir bütün olarak önüme geldi. Yüz kadar kitap alabildim ancak. Edebiyat tarihi açısından son derece önemli notlar ve imzalı kitaplar sayısız adres arasında eriyip gitti. Bir hayatın yaÄŸmalanması gibi… Aklımda hep aynı düÅŸünce vardı: Devletimiz, kültürümüz açısından önemli bazı ÅŸahıs kütüphanelerine sahip çıkabilir, bu kıymetli toplamların dağılmasına müsaade etmeyebilir. 
 
20 Åžubat günü CumhurbaÅŸkanlığı Millet Kütüphanesi'nin açılışına katıldık. CumhurbaÅŸkanımız Sayın ErdoÄŸan'ın konuÅŸmasını dinliyoruz. "Nadide eserler" diyor. Hemen orada yeni bir dize geliyor aklıma: Ulu kuÅŸların yüksek hayatı… Konuklar arasında Doç. Dr. Erol Yılmaz ve Sahaf Nedret Ä°ÅŸli'yi görüyorum. Selamlaşıp ayaküstü sohbet ediyoruz. Ä°stanbul'da dönünce kütüphaneyle ilgili fikirlerini öÄŸrenmek için kendilerini arıyorum.
 
Nedret Ä°ÅŸli'yi yıllardan beri tanırım. Aynı zamanda Sahaflar BirliÄŸi'nin baÅŸkanıdır. Zor beÄŸenir. Bu kez beÄŸenmiÅŸ. "Çok baÅŸarılı, çok büyük bir iÅŸ" diyor. Bu cümle de ona ait: "Bu kütüphane, cumhuriyet döneminde kitaplarla ilgili yapılan en önemli iÅŸlerden biri, hatta birincisi…" 
 
Erol Yılmaz, kütüphanecilik alanında akademisyendir. Konuyla ilgili yazılarından fazlasıyla istifade etmiÅŸliÄŸim vardır. CumhurbaÅŸkanlığı Millet Kütüphanesi onu da etkilemiÅŸ. Hep güzel cümleler kuruyor. 
 
KÄ°TAPLAR ARASINDA 
 
Millet Kütüphanesi hakkında biraz ayrıntı verelim. Bu bölümü yazmadan önce CumhurbaÅŸkanlığı Kütüphaneler Daire BaÅŸkanı Ayhan TuÄŸlu Bey'i aradığımı, kendisinden bilgi aldığımı ifade etmeliyim. Candan ilgisi için çok teÅŸekkür ederim.
 
CumhurbaÅŸkanlığı Millet Kütüphanesi'nde dört milyon basılı kaynak var. Ä°ki milyonu kitap, diÄŸer yarısı süreli yayın. Kitapların konulduÄŸu rafların uzunluÄŸu 201 kilometreyi buluyor. Kütüphane 134 farklı dilde kitaba ev sahipliÄŸi yapıyor. 
 
Kütüphane içinde kütüphane oluÅŸturulmuÅŸ. Her yaÅŸa hitap edenler bölümler mevcut. Mesela beÅŸ ila on yaÅŸ arasındaki çocuklar için Nasrettin Hoca Kütüphanesi kurulmuÅŸ. Gençlik, Nadir Eserler ve AraÅŸtırma Kütüphaneleri, Cihanümâ ve Süreli Yayınlar Salonu gibi…
 
Kütüphanedeki eserlerin bir kısmı satın alma, önemli bir kısmı ise bağış yoluyla temin edilmiÅŸ. Kitap bağışlayan yahut kütüphanesi bağışlananlar arasında Abdülbâki Gölpınarlı, Cemil Meriç, Hasan Celal Güzel, Hasan DoÄŸan, Ä°lber Ortaylı, Mehmet Åževket Eygi, Metin Külünk, Recep Tayyip ErdoÄŸan, Åžefik Can gibi isimleri görüyoruz. 
 
CumhurbaÅŸkanlığı Millet Kütüphanesi sadece basılı yayınlardan, yani kitap ve dergilerden oluÅŸmuyor. Kütüphane üzerinden CumhurbaÅŸkanlığı Devlet ArÅŸivleri BaÅŸkanlığı'nın 45 milyon belgesine ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu bünyesindeki 100 binden fazla nadir / yazma eserin görüntüsüne ulaÅŸabilirsiniz. Bir kolaylık daha: Kütüphaneye e-devlet üzerinden üye olabiliyorsunuz. 
 
BeÅŸ yıl gibi kısa bir sürede tamamlanan bu güzide eser, inÅŸallah milletimiz gibi uzun ömürlü olur.
 
Kaynak: Fikriyat

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.