Sosyal Medya

Güncel

Dünya Sağlık Örgütü: Koronavirüs küresel salgın kategorisinde

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yeni tip koronavirüs Kovid-19’u “küresel salgın” (Pandemi) ilan etti. DSÖ Başkanı Adhanom Ghebreyesus, Çin dışında vaka sayının iki haftada 13 kat artmasının kararı almalarında etkili olduğunu söyledi. DSÖ en son domuz gribi (H1N1 ) için 11 Haziran 2009’da pandemi alarmı vermişti.



Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) pandemi (salgın) olarak nitelendirilebileceğini duyurdu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre’deki merkezinde yaptığı basın toplantısında Kovid-19’a ilişkin açıklamalarda bulundu. İki hafta içinde, Çin dışında Kovid-19 vaka sayının 13 kat, etkilenen ülke sayısının da 3 kat arttığını aktaran Ghebreyesus, Kovid-19 için bölgeler ve gruplar üstü, dünyayı saran salgın anlamına gelen “pandemi” kararını açıkladı.
 
YETERLİ ÖNLEM ALINMADI
 
Ghebreyesus, DSÖ’nün salgını 24 saat boyunca değerlendirdiğini ve virüsün yayılma ve şiddetinden derin endişe duyduklarını ve virüse karşı yeteri kadar harekete geçilmediğini vurgulayarak, “Bundan dolayı Kovid-19’un bir pandemi olarak nitelendirilebileceği değerlendirmesini yaptık.” diye konuştu. Pandeminin hafif ve dikkatsizce kullanılan bir kelime olmadığını vurgulayan Ghebreyesus, “Yanlış kullanılması durumunda mantıksız korkuya, mücadelenin bittiğine dair haksız kabullenmeye ve gereksiz acı ve ölüme yol açan bir kelimedir.” değerlendirmesinde bulundu.
 
DAHA ÖNCE ŞAHİTLİK ETMEDİK
 
Ghebreyesus, “Dünya daha önce koronavirüsün tetiklediği bir pandemiye şahitlik etmedi. Ve daha önce, aynı zamanda kontrol altına alınabilecek bir pandemi de görmedik. DSÖ, ilk vakalardan haberdar olduğu olduğu andan itibaren virüse karşı tam mücadele içindeydi.” diye konuştu. Virüse ilişkin ülkelere DSÖ olarak her gün “acil ve agresif” mücadele etmeleri çağrısında bulunduklarını anımsatan Ghebreyesus, “Pazartesi de söylediğim gibi sadece Kovid-19 vaka sayılarına ve etkilenen ülke sayılarına bakmak hikayenin tümünü yansıtmıyor.” ifadesini kullandı. Ghebreyesus, vakaların yüzde 90’dan fazlasının Çin ve Güney Kore’de görüldüğünü, bununla beraber salgının bu iki ülkede ciddi şekilde düşüşe geçtiğini söyledi.
 
 
Avrupa’da yayılıyor
 
Kovid-19 vakalarının sayısı Avrupa ülkelerinde artmaya devam ediyor.
 
* Bulgaristan, İsveç ve Arnavutluk’ta virüs nedeniyle ilk ölüm vakaları görüldü.
 
* Virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı İspanya’da 54’e, Hollanda’da 5’e, Almanya’da ve Belçika’da ise 3’e yükseldi.
 
* Bosna Hersek’in Zenica-Doboj ve Saraybosna kantonlarında eğitime ara verildi.
 
* Macaristan genelinde “acil durum” ilan edildi.
 
* İtalya’da bir milletvekilinde koronavirüs çıktı.
 
* Çekya’da okullar bir ay tatil edildi.
 
* Rusya’da yeni tip koronavirüs tespit edilen kişi sayısı 28’e, Belarus’ta 11’e, Moldova ve Ermenistan’da 4’e yükseldi.
 
* Latin Amerika ülkelerinde Kovid-19 vaka sayısı 151 oldu.
 
* Vaka sayısı Suudi Arabistan’da 21, Tunus’ta 7’ye yükseldi.
 
* 1 günde 196 kişinin hayatını kaybettiği İtalya’da ölü sayısı 827’ye çıktı.
 
 
Vaka sayısı 119 bin
 
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs dünyada hızla yayılmaya devam ediyor. Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 119 bin 248’e ulaştı. Salgında toplam 4 bin 300 kişi öldü. Bulgaristan ve Endonezya’da koronavirüs nedeniyle ilk ölümler oldu. Çin’de de Kovid-19 salgınında ölenlerin sayısı 3 bin 161’e çıktı. Orta Amerika ülkesi Honduras’da ilk kez koronavirüs vakalarına rastlandı.
 
En son pandemi domuz gribi
 
Pandemi, dünyada birden fazla ülkede veya kıtada, çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel isim. DSÖ en son domuz gribi (H1N1 ) için 11 Haziran 2009’da pandemi alarmı vermişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.