Sosyal Medya

Ali Haydar Haksal: Zaman insandır

Zamanın bilincinde olmak insanı insan kılar. Hem bugünü hem geleceği anlamlandırırlar. Kendilerinden sonrakiler geçmiştekilere rahmet okurlar, hayırla anarlar



Zaman insana bağışlanmış bir süreç. Her insanın bir dönemi ve zamanı var. Sürekli akan ve insanla yenilenen bir olgu.
 
Geçen zaman, geçen zamanın insanlarıyla akıp gitmiÅŸtir. Biz ise bir zamanın içindeyiz. Bizim dönemimiz ve bizim sorumluluklarımız var. Biz bugünden ve kendimizden sorumluyuz. BaÅŸkası adına yaÅŸamıyoruz. BaÅŸkası adına yaÅŸamasak bile baÅŸkalarına zarar vermeden, katkı saÄŸlamakla da yükümlüyüz. Ä°nsanın sorumlulukları çok yönlü.
 
Zamana karşı sorumluyuz. Çünkü zaman, soyut gibi olsa da aziz bir varlık. Zamanın rengini deÄŸiÅŸtiren insan, çeÅŸitlendiren ve zenginleÅŸtiren de.
 
Zamanlar soylu insanlarla ve yaptıklarıyla anımsanır. Hz. Peygamber yüzyılı zamanın merkezi. ArkadaÅŸlarıyla birlikte anılıyor dönem. Dönemlerin doruÄŸu ve güzelliÄŸi. Bilgeler, kahramanlar ve soylu kimseler zamanlarıyla anılırlar. Ä°slâm medeniyet ve kültürünün büyükleri onların çabalarıyla olmuÅŸtur. Ä°mam Gazali, Mevlana, Muhyiddin Ä°bn Arabi, Ä°bn Sina, Ä°bn RüÅŸd, Fuzuli, Baki, Åžeyh Galip, büyük sultanlar, padiÅŸahlarla anılır oldu zamanlar. Sultan Alpaslan, Sultan Selahaddin, Sultan Fatih, Yavuz ve Kanuni gibi. Her peygamber kendi döneminden ve insanından sorumlu. Onlar da dönemleriyle anılırlar.
 
Her toplumun her kültürün kendilerine göre önde olanları mutlaka var. Bu, o toplumları ilgilendirir. Bizi ilgilendiren düÅŸünce dünyamız ve zamanımızı aydınlatanlar.
 
Yukarıda isimlerini andıklarımız Ä°slâm medeniyetinin büyükleridir. Çok daha isim var Ä°simlerini sıralamaya kalksak, sayfalar yetmez. Her birinin özellikleri ve konumları farklı. Öncüleri büyüten onların çabaları zamanlarına anlam kazandırmalarıdır.
 
Zaman eleÄŸi çok güçlüdür. Bugün çok önde görünenler yarın belki de hiç anılmayabilirler. Zaman en belirleyici olanı. Zaman, en adil olanı.
 
Ä°nsan kendi zamanından sorumluysa zamanı nasıl deÄŸerlendireceÄŸini bilir. Çünkü zaman adım adım yürünen bir hayat. Canlı bir varlık gibi. Zaman insanla canlılık kazanıyor. Bu dönemde insan karmaÅŸası var, savruluyor giderek. Hayatın anlamından çok sadece kendi benini anlamlandırmaya ve bireysel yaÅŸamaya bakıyor. Bundan yeterince tatmin olmuyor. Doyumsuzluk onu uçurumların eÅŸiÄŸine götürüyor. Ä°nançsızlık insanı amaçsız kılıyor. Bu da artık önü alınamaz olaylara sürüklüyor. Ä°nsan, insandan da sorumlu. Ä°nsan insanı kendi ateÅŸine sürükleme hakkına sahip deÄŸil. Güzellikler sunmakla yükümlü.
 
Karanlık zamanlar da var. Onu karanlık hâle getiren karanlık ruhlu kimseler. Zalimler zamanın karanlık yüzleridirler.
 
Bu dünyanın Hitler’leri, Trump’ları, firavunları benzerleri eksik olmaz. GeçmiÅŸte vardılar ÅŸimdi de vardırlar. Bunları bizim dünyamızda da görmek olası. Yok diyemeyiz çünkü vardırlar.
 
Örgütler oyunun küçük oyuncakları, kuklaları, piyonları. Onları oynatan büyük firavun güçler. Silah tüccarları, ilaç sömürgenleri, hastalık türetenleri, dünyayı kirletenleri. Onlar da dünyanın ve zamanın karabasanlarıdırlar.
 
Dünya insanlığın ortak mülkü. Ne yazık ki dünyayı ve zamanı kendilerine mülk bilenler dünyayı ve zamanı insanlığa haram ediyorlar.
 
Zamanın bilincinde olmak insanı insan kılar. Hem bugünü hem geleceÄŸi anlamlandırırlar. Kendilerinden sonrakiler geçmiÅŸtekilere rahmet okurlar, hayırla anarlar
 
Ä°nsan, zamanın güzel bir ÅŸiiri ise hayat da ÅŸiir gibi olur ve ÅŸiir gibi bir zamanda yaÅŸanmış olur. Fazlalıkları olmayan bir hayat güzelliÄŸi. Ä°nsan inceliÄŸi.
 
Ä°nsan eserleriyle anılır. GeleneÄŸimizde güzel özellikler var. Hayırlı iÅŸlerde bulunmak ve hayırla anılmak için.
 
Güzel insan aÅŸk ehlidir. Zamanına âşıktır, inancına âşıktır, insana ve sevenlerine âşıktır. AÅŸkı onu sonsuzluÄŸa götürür. Kanatlandırır. Zamanın Anka kuÅŸu olurlar. En aşılmazlıklara giderler ve yücelirler.
 
 
Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.