Sosyal Medya

Taha Kılınç'ın kaleminden: Suudi alimin zavallılığı

Suudi Arabistan’ın tanınmış din adamlarından Şeyh Âid el Karnî’nin bu sözleri sarf ettiği video kaydı, Arap dünyasında geçtiğimiz haftanının en çok konuşulan konularından biriydi. Karnî’nin baş döndüren zikzakları, haklı olarak tepki ve alay konusu oldu:



“Tarih kitaplarımızda, kabilelerimizin, iÅŸgalcilere direnir gibi onlara nasıl direndikleri tek tek kayıtlıdır. Onlar topraklarımıza iÅŸgalciler olarak, katiller olarak, kan dökücüler olarak girdiler. Onlar bilgi, inanç, kültür, eÄŸitim, sanayi veya tarım namına hiçbir ÅŸey yaymadılar. Asîr’deki kabileler, onlarla -yine belgelenmiÅŸ- bir savaÅŸ verdiler. Benî Åžâhir ve Benî Amr, onlarla iki kere savaÅŸtı. Äžâmid ve Zahrân kabileleri de keza, onlara karşı savaÅŸtı. Sonra, Zahrân kabilesi tek başına savaÅŸa girdi ve onları Rahvat el Bar’da yendi. Onlarla savaÅŸanlardan biri de, bilâhare Ä°stanbul’da idam edilen HarbûÅŸ’tu. Bunların dışında, hepsi de tarih kitaplarında kayıtlı olan baÅŸka çatışmalar da vardır.
 
“Åžimdi de biri, çıkmış, Müslümanların davalarını desteklediÄŸini iddia ediyor. Malezya’daki zirvede, Ä°ranlı Safevîlerin yardımıyla, Müslümanların saflarını bölüyor. Suudi Arabistan’a düÅŸmanlık eden herkesle iÅŸbirliÄŸi yapıyor. Müslümanların davalarını sahiplendiÄŸini iddia ediyor. Müslümanların ve Ä°slâm ümmetinin lideri Kral Selman’dır, ErdoÄŸan deÄŸil! Çünkü bu ülke, Suudi Arabistan Krallığı, Müslümanların davalarının kalbi ve hakiki destekçisidir. Filistin davasına en büyük yardımı yapan ülke, -Kral Abdulaziz tarafından kuruluÅŸundan bu yana- Suudi Arabistan’dır.
 
“Sonra o, ülkesine ihanet eden, kendi halkından kaçan, yeminini bozan ve vatanına karşı komplolar içine giren herkesi ülkesinde ağırlamıştır. Onları saygı deÄŸer onur konukları olarak misafir etmiÅŸtir. Onlara televizyon kanalları, para ve destek saÄŸlamıştır. Böylece gerçek yüzünü dünyaya göstermiÅŸtir. Son yaptığı ÅŸey de ÅŸu oldu: Onun baÄŸlıları, Mekke’ye umreciler olarak geldiler, ama orada siyasî sloganlar atarak ibadet ve itaat mekânı olan bir yerin hürmetini ihlâl ettiler. 100 senedir nerdeydiniz? Kudüs için ne yaptınız? Aksâ için, laftan baÅŸka ne sundunuz? Aksâ, Filistin’dedir, Mekke’de deÄŸil! Kâbe tesbih, zikr ve dua yeridir, siyasî sloganlar atma yeri deÄŸil! Siz ülkenizdeki ÅŸaraphanelere, gece kulüplerine ve içkili mekânlara bakın. Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın liderliÄŸindeki Suudi Arabistan’a gelince… Burası, ümmetin kalbi ve Müslümanların davalarının destekçisi olarak kalmaya devam edecektir. Sözle deÄŸil, eylemle. Sloganla deÄŸil, inançla. Biz sözümüzü asla bozmayacağız. Liderlerimize bey’atimize sadık kalacağız. Vatanımıza asla ihanet etmeyeceÄŸiz.”
 
Suudi Arabistan’ın tanınmış din adamlarından Åžeyh Âid el Karnî’nin bu sözleri sarf ettiÄŸi video kaydı, Arap dünyasında geçtiÄŸimiz haftanının en çok konuÅŸulan konularından biriydi. Karnî’nin baÅŸ döndüren zikzakları, haklı olarak tepki ve alay konusu oldu:
 
 
1990’ların başında, “Sahve” (Uyanış) ismini verdikleri bir hareketle Suudi Arabistan toplumunu gaflet uykusundan uyandırmaya soyunan âlimler kadrosu içinde yer alan Karnî, daha birkaç yıl öncesine kadar Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’na ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a övgüler yaÄŸdıran, Türklerin Ä°slâm’a olan hizmetlerini yere-göÄŸe sığdıramayan bir isimdi. Bugün söyledikleri ise, -kendi ifadesine göre, yanılgısından dolayı “tevbe” etmiÅŸti- Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın kanlı pençesinden canını kurtarabilmek için ettiÄŸi kıvrak ama acemice bir danstan ibaret. Dışarıdan bakınca, acıklı bir güldürü adeta. Kendisine ilim verilmiÅŸ bir insanın, dünyevî konforu bırakmama adına tahtın bacaklarına nasıl sarıldığının, siyasetin hışmı karşısında dilinin nasıl dolaÅŸtığının ve korkunun vicdana nasıl galip geldiÄŸinin iç karartıcı bir ibret tablosu…
 
(Ayrıca, sözünü ettiÄŸi, Safa-Merve arasında Kudüs sloganları atan grup, Millî GörüÅŸ çizgisine mensup. Karnî’nin Türkiye hakkındaki aktüel bilgisi öylesine sığ ve kıt ki, aslında ortak paydada buluÅŸabileceÄŸi insanları “ErdoÄŸancı” zannetmiÅŸ.)
 
Sahve Hareketi’nin diÄŸer üyeleri (Selman el Avde, Avd el Karnî, Sefer el Havâlî vb.) ÅŸu anda hapiste. Bazıları idamla yargılanıyor, bazılarının da saÄŸlığı ciddi biçimde bozulmuÅŸ durumda. Âid el Karnî, bundan birkaç ay önce, Sahve’de yer almış olduÄŸu için de yine bir “videolu tevbe” yayınlamıştı. “Peygamber deÄŸilim, yanılabilirim” derken sergilediÄŸi maskaralığı ve yakın arkadaÅŸları hapiste ölümü beklerken ortaya koyduÄŸu zavallılığı kendi gözleri görmüyordu elbette.
 
Âid el Karnî’nin “yanılmadığını” herkes biliyor. Kendisi, dönemin ÅŸartları ve siyasetin rüzgârları o anda neyi gerektiriyorsa öyle konuÅŸan bir ses. Tarihteki, günümüzdeki ve gelecekteki sayısız benzeri gibi. Ve ilim sahiplerinin imtihanının, diÄŸer herkesten nasıl ve neden ağır olduÄŸunun da müÅŸahhas bir örneÄŸi. Ä°bret nazarıyla bakabilenlere…
 
 
YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.