Sosyal Medya

Günümüz hayat süreci insanı nereye sürüklüyor?

Küreselleşen ve küçülen dünyada insanın durumu ve konumu ne? İçinde bulunduğumuz şu günlerde yaşananlar ve gelecekte yaşanacaklarda ne gibi bir hayat anlayışı olur?



Bir yandan, normal olmayan yollardan geliÅŸen ve süreklileÅŸen ölümlerin getirdiÄŸi bir psikoloji. Bir yandan insanın insandan kaçtığı bireyselleÅŸilen bir insan anlayışı. Ä°nsan kendinden kaçarken sığındığı kimi sıradanlıklar.
 
Batı düÅŸüncesinin hümanizm ile insanı öne çıkardığı, insanı putlaÅŸtırdığı ve tanrılaÅŸtırdığı dönemin çok ötesinde bir yerde. Metafizikten uzaklaşış ve kendi dünyasını dar bir alana kapatış. Bu, onu giderek iyice kendisini kendisinden uzaklaÅŸtırdı. Kendinden uzaklaşırken baÅŸka putlara yönelimler yaÅŸadı, yaÅŸamaya da devam ediyor.
 
BaÅŸka yönler, insan severlik, insana bir deÄŸer verirlilikten öte bir yöne doÄŸru hızla kayıyor. Ä°nsan ötesi bir sevgi oluÅŸumu. Ä°nsanın sevgi sınırları artık nesneler ve diÄŸer varlıklar üzerinde gerçekleÅŸiyor. Bir gencin zorlukla elde ettiÄŸi bir telefonun deÄŸeri insandan daha çok. Buradan yola çıkarak ÅŸöyle bir sonuca varılabilir. Bir genç bunu elde edebilmek için bütün imkânlarını kullanır. Ä°nsanın ekonomik anlamda giderek daraldığı bir dönem. Genç oranının yüksekliÄŸi, üretimin olmayışı, istihdam alanlarının giderek daralması sonucu bir bunalım süreci yaÅŸatıyor insana. Bir genç üniversiteyi bitirse istediÄŸi bir alanda iÅŸ bulmasına imkân yok gibi. Bu hafta sonu AGD Ä°zmir’de gençlik üzerine bir çalıştay düzenledi. Orada STK’lar baÄŸlamında asıl deÄŸerlendirilen konu gençliÄŸin bugünü ve geleceÄŸi tartışıldı.
 
GençliÄŸin yönelimleri, hedefleri, hedefsizliklerinin karmaÅŸası ciddî boyutlarda. Takınılan konular artık çok da tatmin edici olmuyor. Yani öneri getirmekten çok suyun akışı ve gidiÅŸi önem kazanıyor. Ä°nsan nasıl bir duruma evrilecek, hangi ideal ile yaÅŸayacak? Bir ideali var mıdır? Bir araÅŸtırma sonucu açıklandı. Gençler üzerinde yapılan deÄŸerlendirmede gençlerin % 49’u Türkiye’yi terk etmek istiyor, burada yaÅŸamak istemiyor. Gitmeyi arzuladığı ne Müslüman ne de Türki ülkeler. Avrupa ve Amerika. Burada artık bir idealden söz edilemez. Ne milliyetçi, ne dindar veya seküler olmanın bir anlamı var. Hedefi bizi sömüren, medeniyet ve kültür olarak karşı olan ve hatta emperyal coÄŸrafyaya ve ülkelere kapağı atmak istiyor. Ä°çeride hamasi duygularla kabartılan duyguların anlık oluÅŸu, zaman içinde bunların hemen hiçbirinin karşılığının olmayacağı bir dünyaya göçüÅŸ.
 
Genç insanın ahlâkî deÄŸerleri, hak ve hakkaniyet duyguları birçok nedenden ötürü köreliyor. Gasp ve hırsızlıklar artık bir meslek gibi. Ä°ÅŸ hayatı olmayanların ve olanların yetersizlikleri insanı meÅŸru olmayan alana zorluyor. Nesneleri elde etmek için çaba harcıyor. Sevgi ve tutkusu oraya odaklanıyor. Bu gençleri aÅŸmış durumda. YaÅŸ ortalaması yüksek olanların da nesneleri var. Benzer veya deÄŸiÅŸik. Edindiklerini koruma çabası ritüeli bir ibadet tarzında.
 
Hayvan severlik bir sığınma alanı gibi. Ä°nsan birbirini sevmeyince sevgisi nesneler ve hayvanlar üzerinde geliÅŸiyor. Sanki insanın insana gereksinimi yok gibi bir duruma doÄŸru hızla gidiliyor. Gereksinimler anlık duygularla sınırlı ve kalıcı deÄŸil. Bir insan bir anda çok rahatlıkla feda edilebiliyor. Çözülmekte olan ailelerin ve aile kurumlarının giderek anlamsızlaÅŸtığı bir süreç. Aile sorumlulukları ya da baÄŸlıkları bir yük oluyor. BoÅŸanma oranlarının hızlı artışı, evlilik duygularının ertelenmesi, yaÅŸ ortalamasının üzerinde bir durum oluÅŸu elbette düÅŸündürücü. Bu hızlı deÄŸiÅŸimlerin bir yerde durmayacağı ve hızla yeni deÄŸiÅŸimlere doÄŸru gidileceÄŸi bir gerçek. Ä°nsanın insana tahammülü olmadığı bu zamanda terk edilenlerin dramı, ekonomik özgürlük kazananların bireysellikleri ve sadece kendilerini yaÅŸamaları düÅŸüncesi birçok cinayetin de nedeni. Kadın ne kadar zor durumda ise erkek de o kadar zorlanıyor ÅŸu hayatta.
 
Åžu dünyada ekonomik elitlerin, sosyal hayat dışındaki varlıkları kendileri için yeterli. DiÄŸerleri sadece birer aracı ve yedek nesneler gibi. Hayatın yeni süreci insanı nereye doÄŸru sürükleyecek? Asıl sorun burada.
 
Ali Haydar Haksal / Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.