Sosyal Medya

Güncel

Savunma Bakanı Akar: Rejimden beklentimiz Ateşkese uyması

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Bizim Rusya ile karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var. Bizim için oradaki bütün mesele rejimin ateşkese uyması." dedi.



Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Bizim Rusya ile karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var. Böyle bir ÅŸey asla söz konusu deÄŸil. Bunun olmaması için elimizden gelen her türlü gayreti gösterdik, göstermeye devam edeceÄŸiz. Bizim için oradaki bütün mesele rejimin ateÅŸkese uyması." dedi.
 
Akar, CNN Türk televizyonunda gündeme iliÅŸkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
 
Ä°dlib'deki geliÅŸmeler ve Türkiye'nin Rusya ile yaptığı görüÅŸmelerde gelinen noktanın sorulduÄŸu Akar, Türkiye olarak sürecin baÅŸladığı andan itibaren tüm taraflarla ilkeli ve ÅŸeffaf ÅŸekilde iliÅŸkilerini sürdürdüklerini belirtti.
 
Türkiye'nin ÅŸu anda da aynı noktada bulunduÄŸunu ve tutumunda bir deÄŸiÅŸiklik olmadığını aktaran Akar, Türkiye'nin sorumluluklarını yerine getirdiÄŸini, muhataplarından da sorumluluklarını yerine getirmesini beklediÄŸini vurguladı.
 
Akar, "Soçi Mutabakat Muhtırası'nda, Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi'nin sınırları belli. Burada aslolan bu sınırlara uyulması. Bu muhtıranın temeli burada yatıyor. Biz diyoruz ki bunu ihlal eden rejim üzerinde gerekli nüfuzunuzu kullanın, etkiyi saÄŸlayın ve rejimin ateÅŸkese uymasını, Soçi Mutabakat Muhtırası'na uymasını gerçekleÅŸtirin. Yaptığımız görüÅŸmelerde bunları ortaya koyuyoruz." dedi.
 
Türkiye'nin Ä°dlib'e iliÅŸkin beklentilerini aktarırken Akar, ÅŸunları söyledi:
 
"Derhal kalıcı bir ateÅŸkesin saÄŸlanması ve böylece göçün durdurulması, göçün durdurulmasıyla da insanların rahat nefes alması. Burada askeri bir durum var doÄŸru, fakat bunun da ötesinde insani bir dram söz konusu. Milyonlarca insan kışta kıyamette, zor iklim koÅŸullarında hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Hal böyle iken rejim acımasız bir ÅŸekilde hala gaddar... Bir ÅŸekilde hastaneler dahil, vurmaya devam ediyor. Dolayısıyla bizim buradaki tutumuzda ve davranışlarımızda bir deÄŸiÅŸiklik yok, bizim taleplerimiz gayet açık."
 
Bakan Akar, Rusya ile yaptıkları görüÅŸmelerin devam ettiÄŸini ve edeceÄŸine iÅŸaret ederek, Ä°dlib'de bir de çok ciddi kavramsal durumlar yaÅŸandığına dikkati çekti.
 
"Rejim devamlı Ä°dlib'de yaÅŸayan milyonlarca insanı ki 3,5 - 4 milyon insan yaşıyor orada, bu insanları terörist olmakla suçluyor. Bu bir kere kavramsal olarak rejimin iflası demektir." ifadesini kullanan Hulusi Akar, ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
"Rejim burada bir ÅŸekilde kendisine muhalif olan herkesi terörist olarak damgalıyor ve onlara hiçbir ÅŸekilde yaÅŸam hakkı tanımıyor. Varil bombaları dahil, havadan karadan saldırılar dahil, hiçbir ayrım yapmaksızın herkesi katlediyor. Bu bir katliam. Türkiye olarak biz bütün tarihimiz boyunca olduÄŸu gibi bugün de mazlumların yanında olmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede biz orada varlığımızı sürdürüyoruz ve Soçi Mutabakat Muhtırası'na uyulmasını talep ediyoruz."
 
Astana Mutabakatı'nın 5. maddesini hatırlattı
Akar, Türkiye'nin Suriye'de 12 gözlem noktası olduÄŸu hatırlatılarak, Türkiye'nin talebinin Suriye rejiminin bu gözlem noktalarının gerisine çekilmesi olduÄŸunu vurguladı. Buna karşılık Rusya'nın sahadaki gerçeklerin deÄŸiÅŸtiÄŸini söylediÄŸini aktaran Akar, "Onlar artık o kadar geriye çekilemezler, oldukları yerde uzlaÅŸalım' gibi bir teklif mi getiriyorlar?" sorusu üzerine, "Buna benzer onların bazı görüÅŸleri, önerileri var. Fakat bizim burada onlara hatırlatmamız gereken bir baÅŸka nokta da Astana Mutabakat Muhtırası'nın 5. maddesi." dedi. Bakan Akar, bu maddede "Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesinde, gerginliÄŸin azaltılması bakımından alınması gereken ilave tedbirlerin taraflarca alınacağına" vurgu yapıldığını belirterek, "Biz de bu çerçevede birliklerimizi oraya sevk ederek, burada biz 'gerekirse zor kullanarak ateÅŸkesi saÄŸlayacağız.' diyoruz. Kim olursa olsun, ateÅŸkesi kim ihlal ederse." deÄŸerlendirmesini yaptı.
 
Türkiye'nin 5. madde çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmek amacıyla birliklerini sevk ettiÄŸini yineleyen Akar, kim olursa olsun ellerinden gelen gayreti kullanarak, gerekirse de zor kullanarak ateÅŸkesi saÄŸlayacaklarını bildirdi.
 
Akar, Türkiye'nin gözlem noktalarını boÅŸaltmasının kesinlikle söz konusu olmadığını, bunu da çok kez muhataplarına ilettiklerini, taraflarca imza altına alınan Soçi Mutabakat Muhtırası'ndaki Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi'ndeki sınırlara uyulmasını beklediklerini söyledi.
 
Türkiye'nin gündeminde Soçi Muhtırası'nın revize edilmesi gibi bir konu bulunmadığının altını çizen Akar, "Åžu ana kadar 1500 kiÅŸi, mayıstan itibaren havadan ve karadan saldırılarla 1500'den fazla insanı katlettiler. Hiçbir ayrım yapmaksızın. BeÅŸ bin civarında yaralıdan bahsediyoruz. Bir milyondan fazla insan evini, topraklarını terk etti. Bu insanlar terörist mi? Bu bir taraftan radikalleÅŸmeyi hızlandırıyor, bir yandan göçü hızlandırıyor." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
Bakan Akar, Türkiye'nin zaten 4 milyon civarında Suriyeliye ev sahipliÄŸi yaptığını ve Ä°dlib'de baskıların artması durumunda göçün de artacağını ancak Türkiye'nin ilave göçü karşılayamayacağını söyledi.
 
Böyle bir göç dalgasının ister istemez hem AB'ye hem de ABD'ye yansıyacağının altını çizen Akar, "Dolayasıyla bizim burada ortaya koyduÄŸumuz ÅŸey sadece Türkiye'nin haklı menfaatleri deÄŸil. Aynı zamanda bölgenin, Suriyeli kardeÅŸlerimiz baÅŸta olmak üzere bütün bölgenin, Avrupa'nın, Amerika'nın geleceÄŸi bakımından önemli, istenmeyen geliÅŸmeler olabilir. Bu konuya biz dikkati çekiyoruz. Bunun bilinmesini, anlaşılmasını istiyoruz." dedi.
 
İdlib'e harekat olacak mı?
 
"Åžubat ayı sonunda bahsedilen yere geri çekilme olmazsa Türkiye Barış Pınarı Harekatı'nda olduÄŸu gibi Ä°dlib'de de harekat için hazır mı?" sorusu üzerine Akar, "Bu konuda zaten Sayın CumhurbaÅŸkanımız talimatlarını verdiler, hedefi gösterdiler. Biz de gerekli planlamalarımızı yaptık. A, B, C planlarımızı yaptık. Bu plan yeri ve zamanı geldiÄŸinde uygulanmaya baÅŸlar." ifadesini kullandı.
 
Bakan Akar, "Suriye'nin arkasında Rusya'nın olduÄŸunu biliyoruz. O zaman Türkiye, Rusya ile karşı karşıya mı gelecek?" denmesi üzerine, Türkiye'nin Rusya'ya karşı herhangi bir tavrının söz konusu olmadığını, tek hedefinin rejim, ateÅŸkese karşı gelen kiÅŸi ve gruplar olduÄŸunu vurguladı.
 
Kremlin'den yapılan "harekatın en kötü senaryo" olacağı yönündeki açıklamanın sorulması üzerine Akar, Türkiye'nin en baÅŸta Soçi Mutabakat Muhtırası'nın görüÅŸmeler yoluyla barışçıl yol ve yöntemlerle ilerlemesinden yana olduÄŸunu belirtti.
 
Akar, Suriye'nin hava sahasını Rusya'nın kontrol ettiÄŸi ve olası bir harekatta bu durumun harekatı zorlayacağı yönündeki tezlerin hatırlatılması üzerine, bu durumun doÄŸru olduÄŸunu, bu zorluÄŸun Rusya'nın karışmamasıyla aşılabileceÄŸini, bunun için de görüÅŸmelerde bulunulduÄŸunu aktardı.
 
Hulusi Akar, bir soru üzerine, Rus askerlerinin kendi üniformalarını çıkarıp, Suriye üniforması giydiÄŸi yönünde kendilerine ulaÅŸan bir bilgi bulunmadığını söyledi.
 
Bölgede Rus askerleri ile Türk askerleri arasında gayet saÄŸlıklı bir diyalog olduÄŸunu bildiren Akar, her an her türlü bilgi alışveriÅŸinin yapılabildiÄŸini bildirdi.
 
Akar, anayasa yazım çalışmalarının sürdüÄŸünü, Türkiye olarak beklentilerinin bunun sonunda seçimlerin yapılması ve herkesi temsil edecek meÅŸru bir Suriye hükümeti çerçevesinde, istikrara kavuÅŸmuÅŸ, demokratik deÄŸerlere saygılı bir devletin oluÅŸması olduÄŸunu dile getirdi.
 
Rusya'dan "Türkiye'nin Ä°dlib'teki sorumluluklarını yerine getirmediÄŸi" yönündeki açıklamaların hatırlatılması üzerine Akar, Türkiye'nin muhtırada yer alan silahlardan arındırılacak 15-20 kilometrelik bölgede çok yoÄŸun çalışmalar yaptığını, tüm ağır silahların bu bölgeden çıkarılmasını saÄŸlarken, ateÅŸkesin rejim tarafından tekrar tekrar bozulduÄŸunu anlattı. Bu durumun çalışmalarını akamete uÄŸrattığını aktaran Akar, Türkiye'nin orada hava sahasını tam olarak kullanması talebinin de karşılanmadığını açıkladı.
 
Hava sahasını kullanamamaktan kaynaklı sıkıntılar yaÅŸandığını aktaran Akar, Türkiye'nin hava sahasını etkin ÅŸekilde kullanması yönünde görüÅŸmelerin sürdüÄŸünü belirtti.
 
Akar, "Türkiye, Rusya ile karşı karşıya gelirse ne olacak?" ÅŸeklindeki soruların dile getirilmesi üzerine ÅŸunları kaydetti:
 
"Bizim Rusya ile karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var. Böyle bir ÅŸey asla söz konusu deÄŸil. Bunun olmaması için elimizden gelen her türlü gayreti gösterdik, göstermeye devam edeceÄŸiz. Bizim için oradaki bütün mesele rejimin ateÅŸkese uyması. Rejimin saldırılarının durması. Rejimin katliamını kesmesi. Oradaki insanlara yaptığı ezaya, cefaya, zulme son vermesi ve böylece radikalleÅŸmenin ve göçün önüne geçilmesi. Çok açık bizim ifade ettiÄŸimiz husus."
 
MehmetçiÄŸin can güvenliÄŸi için bütün tedbirlerin alındığını söyleyen Akar, Türkiye'nin oradan ne zaman çıkacağı yönündeki soruyu yanıtlarken, Suriye'de tüm tarafların katılımıyla yapılacak demokratik seçimler ve kurulacak meÅŸru hükümeti iÅŸaret etti.
 
"Kimse bizi dışarı doğru ittirmesin"
 
"ABD'nin Ä°dlib'de desteÄŸi nedir, sözsel bir destek mi?" sorusuna karşılık Akar, birçok ülkenin Ä°dlib'deki insanlık dramının farkında olduÄŸunu ve Türkiye'nin faaliyetlerinin saygıdeÄŸer bulunduÄŸunu söyledi. Akar, bunun sadece sözde olmasının yeterli olamayacağını, fiili katkı saÄŸlanmasının önemine iÅŸaret etti.
 
Akar, "Askeri destek söz konusu olursa ABD askerlerin bizzat Ä°dlib'de sahaya inmesi söz konusu olabilir mi?" sorusuna, "Hayır, öyle bir ÅŸey yok" yanıtını verdi.
 
Olası askeri desteÄŸin nasıl olabileceÄŸinin sorulması üzerine Akar, ÅŸunları söyledi:
 
"Daha önce hava savunma bataryalarını bize gönderdiler. Çünkü ülkemize karşı hem hava, füze tehdidi var hem de bu konuda daha önce yaÅŸanmış bazı olaylar var. Bu manada bir Patriot bataryası desteÄŸi olabilir. Ayrıca bu konuda NATO Genel Sekreterinin de çeÅŸitli açıklamaları var. Stoltenberg de bu konuyu yakinen takip etmekte, onların da bir takım teÅŸvikleri, planları, uygulamaları önümüzdeki günlerde ortaya çıkabilir."
 
Akar, Patriotlarla ilgili baÅŸka bir Avrupa ülkesinden destek olup olamayacağının sorulması üzerine, "Olabilir, tabii" karşılığını verdi. Avrupa ülkelerinden bu konuda destek gelirse ne yapılacağına yönelik soruya da Akar, "DeÄŸerlendiririz, konuÅŸulur, görüÅŸülür esaslar dahilinde tartışılır ona göre cevaplarımızı hazırlarız, veririz." dedi.
 
Türkiye'nin eksen kayması yaÅŸadığı iddialarına yönelik deÄŸerlendirmesi sorulan Akar, "Türkiye'nin eksen kayması söz konusu deÄŸil. Ülkemizin ve milletimizin hak ve menfaatlerini korumak ve kollamak, halkımızın refahına katkı saÄŸlayabilmek bakımından çeÅŸitli temaslarımız var." ifadesini kullandı.
 
Akar, Türkiye'nin NATO'nun en eski üyelerinden olduÄŸunu ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirdiÄŸini dile getirerek, "Eksenden kayması, uzaklaÅŸma yok, böyle bir ÅŸey söz konusu deÄŸil, kimse de bizi ittirmesin dışarıya doÄŸru. Biz NATO'dayız, NATO'da devam ediyoruz. Ayrıca Avrupa BirliÄŸi hedefleri konusunda herhangi bir deÄŸiÅŸiklik yok. Bu konuda da çalışmalarımız sürüyor, bütün problem Avrupa tarafından geliyor." deÄŸerlendirmesini yaptı.
 
Rusya'dan tedarik edilen S-400 hava ve füze savunma sisteminin durumuna iliÅŸkin Akar, "Åžu anda kuruluÅŸ, eÄŸitim süreci devam ediyor, planlandığı ÅŸekilde de faaliyetlerimiz gerçekleÅŸecek, bundan kimsenin ÅŸüphesi olmasın, nokta." dedi.
 
Akar, sisteme iliÅŸkin eÄŸitimlerin ve kurulum çalışmalarının ne zaman tamamlanacağı sorusuna ise "Baharda gerçekleÅŸecek." cevabını verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.