Sosyal Medya

Güncel

Filistinliler barış anlaşmasını protesto etti

Filistin toprakları, dün Batı Şeria ve Gazze’nin birçok bölgesinde barışçıl protestolara sahne olurken, İsrail işgal güçleri ile meydana gelen çatışmalarda birçok kişi yaralandı. Gazze’de ise Hamas Hareketi, 'Yüzyılın Anlaşması'nı reddetmek için şehrin doğusunda gösteriler gerçekleştirdi.



Kudüs’te, Batı Åžeria ve Ä°srail’deki Arap Müslümanların akın etmesi sonucunda Mescid-i Aksa’da kılınan Cuma namazına en az 50 bin kiÅŸi katıldı.
 
Ä°ÅŸgal kuvvetlerinin, Mescid-i Aksa’nın kapılarından birinin bulunduÄŸu Bab Hitta bölgesindeki Filistinli Müslümanlara saldırdığı bildirildi. Bazılarına ise ihlal gerçekleÅŸtirdikleri gerekçesiyle para cezaları kesti. Ayrıca saldırılar Mescid-i Aksa’daki el-Kıble, el-Kadim ve er-Rahme namazgâhlarını da kapsadı. Saldırıların yalnızca Filistinli Müslümanları deÄŸil yabancıları da içine aldığı ifade edildi.
 
Ä°srail’in ihlallerine ve Müslümanlara yönelik saldırılarına yanıt olarak Cuma namazı kılmak üzere çok sayıda kiÅŸi Mescid-i Aksa’ya akın etti.
 
Filistinlilerin yürüyüÅŸlerinin bu hafta Nablus ve Ramallah’a doÄŸru geniÅŸlediÄŸi fark edildi. Cuma namazının ardından yüzlerce Filistinli, Nablus’un güneyindeki Beita beldesinin doÄŸusundaki el-Arma bölgesinde ülke bayrağının 25 metre yükseÄŸe çekilmesi faaliyetine katıldı. Burası iÅŸgal güçlerinin el koyma tehdidinde bulunduÄŸu tarihi bir bölge olarak biliniyor. Beita Belediye BaÅŸkanı Fuad Meali, bayrağın göndere çekilmesi konusunda, “Bu, topraklarımıza baÄŸlı olduÄŸumuz konusunda açık bir mesaj taşıyor. Topraklarımızdan bir metresinin dahi kaybolmasına izin vermeyeceÄŸiz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
El-Halil’de ise Ä°srailli güçlerle meydana gelen çatışmalarda kullanılan göz yaÅŸartıcı gaz nedeniyle onlarca kiÅŸinin yaralandığı belirtildi. Aktivist Muhammed Avad, iÅŸgal güçlerinin Beyt Emr köyündeki Aside bölgesini hedef aldığını bildirdi. Göz yaÅŸartıcı gaz kapsüllerinin vatandaÅŸ ve evlerini hedef aldığını bildirdi. Ä°ÅŸgal güçleri Filistinli vatandaÅŸların ev ve araçlarına atık su püskürttü. Ayrıca, kasabanın giriÅŸine askeri bir barikat kuruldu ve iki vatandaşı birkaç saat boyunca gözaltına aldı.
 
Ramallah’ın batısındaki Ni’lin’de ise bölge halkı ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın, 'Yüzyılın AnlaÅŸması' ismini verdiÄŸi OrtadoÄŸu Barış Planı'nı kınamak için yürüyüÅŸe katıldı. Göstericiler, Filistin bayrakları açarak ABD-Ä°srail anlaÅŸması olarak nitelenen planı reddettiklerini dile getirdi. Ä°ki ülkeyi kınayan öfkeli sloganlar atan Filistinliler, iÅŸgal güçlerine tepki gösterdi.
 
Bil’in’de ise gösterilerin bastırılması için göz yaÅŸartıcı gaz kullanılması sonucunda onlarca kiÅŸi yaralandı. Bu yürüyüÅŸe, Ä°srail barış aktivistleri, yabancı dayanışma aktivistleri ve Bil’in köyü halkının yanı sıra Amerikan bir barış heyeti katıldı.
 
Batı Åžeria'nın Nablus kentindeki Kafr Kaddum köyünde ise OrtadoÄŸu Barış Planı’nı reddeden yürüyüÅŸlerde çocuklar da dahil olmak üzere birçok Filistinli yaralandı.
 
Gazze’de ise Hamas Hareketi, 'Yüzyılın AnlaÅŸması'nı reddetmek için ÅŸehrin doÄŸusunda gösteriler gerçekleÅŸtirdi.  Gösteriler, Filistin yönetimine iÅŸgal altındaki Batı Åžeria’da Trump’ın anlaÅŸmasına karşı bir direniÅŸ baÅŸlatma, Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya destek çaÄŸrısıyla sona erdi. El-Fetih Hareketi ise bu çaÄŸrıya, “Hamas, Ä°srail’le anlaÅŸmalar imzalıyor, herhangi bir direniÅŸi önlemek için resmi ve etkili bir taahhütte bulunuyor. Ardından yönetime saldırıyor” ifadeleriyle yanıt verdi.
 
Öte yandan iÅŸgal güçlerinin Han Yunus’un doÄŸusunda bir grup gence ateÅŸ açtığı ifade edildi. Saldırıda herhangi bir yaralanma meydana gelmediÄŸi ifade edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.