Sosyal Medya

Güncel

Van'daki çığ felaketinde son durum: 33 kişi yaşamını yitirdi

Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ altındaki 2 kişiyi arayan ekiplerin üzerine çığ düştü. Olayda aralarında güvenlik görevlilerinin bulunduğu 33 kişi hayatını kaybetti.



Van Valisi ve BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Bahçesaray'da çığın altında kalan minibüsteki 2 kiÅŸiyi arayan ekiplerin üzerine de çığ düÅŸtüÄŸünü söyledi.
 
Bilmez, yaptığı açıklamada, Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde dün düÅŸen çığın altında kalan iÅŸ makinesi ve minibüsteki 7 kiÅŸinin kurtarıldığını, 5 kiÅŸinin ise yaÅŸamını yitirdiÄŸini anımsattı.
 
Söz konusu bölgede 2 kiÅŸinin daha çığ altında kaldığının deÄŸerlendirildiÄŸini ve ekiplerin bu yönde çalışma yürüttüÄŸünü belirten Bilmez, "Bu sabah yeniden baÅŸlatılan arama çalışmaları esnasında çığ altındakileri arayan AFAD, UMKE ve diÄŸer ekiplerin üzerine de çığ düÅŸtü. Kurtarma çalışması baÅŸlatıldı." dedi.
 
 
 
Çığ altında kalan Van AFAD Ä°l Müdürü kurtarıldı
 
Ä°çiÅŸleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Arama kurtarma faaliyetlerini koordine ettiÄŸi sırada çığ altında kalan Van AFAD Ä°l Müdürünün yerine MuÅŸ Ä°l AFAD Müdürü bölgeye gönderildi. DiÄŸer iller teyakkuza geçirilip arama kurtarma çalışmaları için hazır bekletiliyor. Ayrıca Ankara'dan yürütülen çalışmaları sevk etmek için AFAD Müdahale Daire BaÅŸkanı da bölgeye sevk edildi." bilgisine yer verildi.
 
Bu arada, çığ altında kalan AFAD Van Ä°l Müdürü Osman Uçar kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. 
 
 
Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, CumhurbaÅŸkanı BaÅŸdanışmanı GülÅŸen Orhan'ın da hastaneye sevk edilenler arasında bulunduÄŸunu açıkladı.
 
Erdoğan Soylu'dan bilgi aldı
 
Öte yandan, Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığından yapılan açıklamada, Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın, telefonla görüÅŸtüÄŸü Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu'dan çığ ve arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi aldığı belirtildi.
 
 
Ä°çiÅŸleri Bakanı Soylu çığ bölgesinde
 
Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, Van'dan helikopterle çığ bölgesine geçti.
 
AFAD BaÅŸkanı GüllüoÄŸlu ile Elazığ'dan uçakla Van'a gelen Bakan Soylu, helikopterle Van Ferit Melen Havaalanı'ndan çığ olayının yaÅŸandığı bölgeye hareket etti.
 
Bakan Soylu ve beraberindekileri taşıyan helikopter, çığ düÅŸen bölgeye 20 kilometre mesafedeki Çatak ilçesine baÄŸlı KayaboÄŸazı Jandarma Karakol Komutanlığı pistine iniÅŸ yaptı.
 
Soylu çığ altından kurtarılan yaralıları ziyaret etti
 
Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, Van Valisi ve BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, Abdulahat Arvas ve Ä°rfan Kartal çığda yaralanarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'nde tedavi altına alınan asker, vatandaÅŸ ve kurtarma ekiplerini ziyaret etti, saÄŸlık durumları hakkında bilgi aldı.
 
Yaralıların saÄŸlık durumları hakkında hastane yetkililerinden bilgi alan Bakan Soylu, yaÅŸanan ikinci çığdan kurtarılan CumhurbaÅŸkanı BaÅŸdanışmanı GülÅŸen Orhan'ı da ziyaret ederek bir süre görüÅŸtü.
 
Soylu, daha sonra karayoluyla çığ bölgesine gitti.
 
 
Soylu: Vefat eden sayısı 33 oldu
 
aralıların durumu hakkında doktorlardan bilgi alan Soylu, gazetecilere yaptığı açıklamada, hastanede yatan 25 hastayı ziyaret ettiklerini, yoÄŸun bakımda tedavisi süren yaralılardan birinin Ankara'ya sevk edileceÄŸini aktardı.
 
Üst üste iki çığ hadisesinden dolayı acı kayıplarının olduÄŸunu belirten Soylu, ÅŸunları söyledi:
 
"Bugün adli tıpa giden vefat eden sayısı 33 oldu. Sabahtan itibaren adli tıpa giden sayısını sürekli vermeye çalışıyoruz. Dün de 5 kaybımız olmuÅŸtu. Dün iki vatandaşımız hem ÅŸoför hem de bir belediye görevlisi çığ altında kalmıştı. Bugün onlar için bir kurtarma söz konusuydu. Bugün de biz iki kiÅŸi olduÄŸunu deÄŸerlendiriyoruz ama arkadaÅŸlarımız 3 olduÄŸunu görmüÅŸler." 
 
 
Bu akÅŸam bölgedeki incelemelerin ardından yaptıkları deÄŸerlendirmelerde arama kurtarma çalışmalarına son vermek zorunda kaldıklarını kaydeden Soylu, yarın sabah itibarıyla tekrar deÄŸerlendirme yapılacağını ve bunun ardından arama kurtarmanın devam edip etmeyeceÄŸi konusundaki kararı tekrar vereceklerini ifade etti. 
 
Çığda yaralanan 67 kiÅŸiden bazılarının taburcu edildiÄŸini bildiren Soylu, ÅŸöyle devam etti:
 
"Üniversite hastanesinde de yaralılar var ama buradaki yaralıların büyük bir kısmında doku zedelenmesi var. Büyük bir afetle karşı karşıya kaldıkları apaçık ortada. Tam da toparlanmak üzere, yani havanın bozulduÄŸunu görünce ayrılmak üzereyken bu afetle karşı karşıya kalmışlar. Gece eksi 24'e kadar düÅŸen bir hava var. Yol o noktaya kadar açık ama çığ dediÄŸimiz birden kar birikmesi ve ardından oluÅŸan olay. Orada çalışma yapılırken özellikle en büyük hasar alanlar yolda ve ateÅŸin başında bekleyenlerdir. AÅŸağıdaki derede kurtarma çalışması yapanlar ve bu dönüÅŸmeli oluyor, çığ oraya gelene kadar etkisini kaybetti. Burada yaptığımız bütün konuÅŸmalarda, deÄŸerlendirmelerde, oradan aldığımız bilgilerde, buradaki yaralılardan aldığımız bilgilerde esas itibarıyla aÅŸağıda çalışma yapanlarda çok büyük bir yaralanma ve kayıp söz konusu deÄŸil. Tabi iÅŸ makineleri ve büyük araçları da bir kağıt gibi savurup atmış. Bunların ezdiÄŸi insanlar var ama birçoÄŸunu kurtarmışlar." 
 
Bakan Koca: Yaralı olarak gelen hasta sayısı 75
 
Bakan Koca da, ziyaretlerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün yaÅŸanan çığ düÅŸmesi nedeniyle Bakan Soylu ile hem olay yerini hem de hastaları ziyaret etmek üzere Van'a geldiklerini söyledi.
 
Hastanelere kaldırılan yaralı sayıları hakkında bilgi veren Koca, ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
"Åžu an toplam hastanelerimize yaralı olarak gelen hasta sayısı 75 kiÅŸi oldu. Bu 75 kiÅŸiden, hastanemizde yatarak tedavisi yapılan 47 hastamızı ziyaret etmiÅŸ olduk. Bu 47 hastamızdan ise yoÄŸun bakım ÅŸartlarında takip edilen 6 hastamız söz konusu. YoÄŸun bakım ÅŸartlarında takip edilen hiçbir hastamızın genel durumu ciddi ya da ağır deÄŸil. Bir hastamızla ilgili ameliyat planlanmakta, onun dışında genel olarak bütün hastalarımız için genel durumlarının iyi olduÄŸunu, herhangi ağır ve ciddi bir hastamızın olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum."
 
Koca, dün 5, bugün ise 33 kiÅŸinin çığda hayatını kaybettiÄŸini anımsatarak, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil ÅŸifa dileklerinde bulundu.
 
"700'e yakın UMKE, acil ekibi ve uzman ekip takviyesi yapıldı"
 
 
Bakan Koca, Van'daki çığ düÅŸmesinde tüm saÄŸlık ekiplerinin baÅŸtan itibaren fedakar ve özverili ÅŸekilde gayret gösterdiÄŸini belirterek, "700'e yakın UMKE, acil ekibi ve uzman ekip takviyesi yapıldı." dedi.
 
Sahaya 119 ambulansın hızla sevk edildiÄŸini aktaran Koca, hastanelerdeki fiziki ÅŸartlar ve hekim kadrosu ile yetkin ÅŸekilde erken müdahalelerin yapıldığını kaydetti.
 
Koca, kurtarma çalışmalarına katılan tüm ekiplere teÅŸekkür etti.
 
Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu da, bir gazetecinin çığ olayında hayatını kaybeden asker, kurtarma ekibi ve vatandaÅŸların sayısını sorması üzerine "1'i astsubay, 10'u uzman çavuÅŸ olmak üzere toplamda 11 jandarma, 8 güvenlik korucusu, 2 Karayolları çalışanı, 3 itfaiye personeli, 1 Turkcell çalışanı ve diÄŸerleri de dünkü akrabalarını kurtarmaya gelen sivil vatandaÅŸlarımızdı." ifadelerini kullandı.
 
Van'daki çığ bölgesinde kar yağışı aralıklarla devam edecek
 
Meteoroloji Genel MüdürlüÄŸünden edinilen bilgilere göre, Van'ın Bahçesaray ilçesinde bugün akÅŸam orta ve zamanla hafif kuvvette kar yağışlarının devam edeceÄŸi tahmin ediliyor.
 
PerÅŸembe günü ise bölgede yağış beklenmiyor.
 
Cuma günü baÅŸlayacak kar yağışlarının, öÄŸleden sonra etkisini arttırması ve pazar sabah saatlerine kadar kuvvetli rüzgarla birlikte tipi ÅŸeklinde yoÄŸun olarak devam edeceÄŸi öngörülüyor. 
 
Bahçesaray'daki çığ felaketi için gönderilen kurtarma ekibi, askeri uçakla Van'a geldi
 
Van'ın Bahçesaray ilçesindeki çığ felaketi için Ankara'dan gönderilen arama kurtarma ekibini taşıyan uçak, Jandarma AsayiÅŸ Kolordu Komutanlığına baÄŸlı Filo Komutanlığına indi.
 
 
Çatak-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresindeki 3 bin rakımlı Karabet Geçidi'nde yaÅŸanan çığ felaketinin ardından 75 kiÅŸilik Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve 10 kiÅŸilik AFAD ekibi ile dedektör köpekler ve bir kurtarma aracı Ankara'dan Van'a gönderildi.
 
 
Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.