Sosyal Medya

Güncel

Uluslararası Adalet Divanından Arakan Kararı

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Gambiya'nın açtığı davada, Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın engellenmesi için gerekli tedbirleri almasına, bununla ilgili raporu da 4 ay içinde sunmasına hükmetti.



Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UAD, Gambiya'nın Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (Ä°Ä°T) adına, Arakanlı Müslümanlara yapılan soykırım nedeniyle Myanmar'a karşı açtığı ve gerekli tedbirlerin alınmasını talep ettiÄŸi davada, Arakanlı Müslümanların "gerçek ve acil tehdit altında olduÄŸuna" karar verdi.
 
Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasına hükmeden UAD, Myanmar hükümetine, söz konusu tedbirlere uyduÄŸuna iliÅŸkin mahkemeye ve Gambiya'ya 4 ay içinde rapor vermesini talep etti.
 
UAD, Myanmar'ın, Arakanlı Müslümanların haklarını tanımaya iliÅŸkin somut adım atmadığını vurgulayarak, Arakanlıların zarar görmemesi ve öldürülmemesi için gerekli tedbirlerin alınması istendi.
 
Myanmar ordusu mensuplarının soykırım giriÅŸimde bulunmasının engellenmesi gerektiÄŸine hükmeden UAD, Myanmar hükümetinin aynı zamanda soykırım delillerinin yok edilmesinin de önüne geçmesi gerektiÄŸi kararına vardı.
 
 
Gambiya soykırımın soruÅŸturulması için UAD'ye baÅŸvurmuÅŸtu
 
Gambiya, Ä°Ä°T adına, geçen yıl 11 Kasım'da Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruÅŸturulması için UAD'ye baÅŸvurmuÅŸtu.
 
Gambiya'nın mahkemeye sunduÄŸu talepler arasında "Myanmar'ın soykırıma yönelik delilleri yok etmesinin önüne geçilmesi ve soykırımın önlenmesine yönelik aldığı tedbirlerin düzenli olarak raporlanması" yer alıyordu.
 
Davada, Gambiya'yı ülkenin Adalet Bakanı Abubacarr Tambadou temsil ediyor.
 
Myanmar Devlet BaÅŸkanı Aung San Suu Çi baÅŸkanlığındaki bir ekip, Gambiya'nın taleplerine itirazda bulunmuÅŸtu.
 
UAD'nin nihai kararını birkaç yıl içinde alabileceÄŸi öngörülüyor.
 
DiÄŸer yandan, Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcılık Ofisi, Myanmar'ın iÅŸlediÄŸi insanlığa karşı suçlarla ilgili 2018'de baÅŸlatılan ön incelemenin tamamlandığını ve 14 Kasım 2019'da ön inceleme dairesinin verdiÄŸi kararın akabinde soruÅŸturmaya baÅŸlandığını duyurmuÅŸtu.
 
Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik
 
Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoÄŸu Müslüman binlerce kiÅŸi katledilmiÅŸ, yüzlerce ev ve iÅŸ yeri ateÅŸe verilmiÅŸti.
 
Arakan'daki sınır karakollarına 25 AÄŸustos 2017'de düzenlenen eÅŸ zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel ÅŸiddet eylemleri baÅŸlatmıştı.
BM'ye göre, AÄŸustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp BangladeÅŸ'e sığınanların sayısı 900 bine ulaÅŸtı.
 
Uluslararası insan hakları kuruluÅŸları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiÄŸini kanıtladı.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik ÅŸiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.