Sosyal Medya

Güncel

İngiltere'de Sisi için tutuklanma emri çıkarılması istendi

İngiltere'de Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin hapishanede ölümüyle ilgili olarak darbeyle iktidara gelen Abdulfettah es-Sisi hakkında tutuklama emri çıkarılması istendi.



Merkezi Ä°ngiltere'nin baÅŸkenti Londra'da bulunan Uluslararası Adalet Odaları (Guernica 37), Abdulfettah es-Sisi'nin Ä°ngiltere ziyareti öncesi Londra Polisi Terörle Mücadele Biriminden, "Mısır hükümeti ve devlet kurumları aleyhindeki güvenilir iÅŸkence iddialarını" soruÅŸturmasını istedi. 
 
Guernica 37'nin açıklamasında Mısır Devrim Konseyi'nin talebi üzerine harekete geçildiÄŸi belirtilerek, baÅŸvuruda Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiÅŸ ilk CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin ölümü ile ölümü öncesi gördüÄŸü ve iÅŸkence teÅŸkil eden muamelenin soruÅŸturulmasının talep edildiÄŸi vurgulandı.
 
"Mursi'nin ölümünün cezasız kalmasına izin verilemez"
Sisi'nin, Mursi'ye yapılan iÅŸkenceden habersiz olduÄŸunun düÅŸünülemeyeceÄŸi belirtilen açıklamada, "Mursi'nin gördüÄŸü muamelenin ölümüne katkıda bulunduÄŸu sadece varsayım deÄŸil, askeri rejimin elinde gördüÄŸü muamelenin onu öldürdüÄŸü ve niyetin de bu olduÄŸuna dair inandırıcı argümanlar var." denildi.
 
Açıklamada, Mursi'in ölümünün cezasız kalmasına izin verilemeyeceÄŸi ve soruÅŸturma veya kovuÅŸturma fırsatının oluÅŸması durumunda bunun gereÄŸinin yerine getirilmesi gerektiÄŸi vurgulandı.
 
Tutuklanması istendi
 
BirleÅŸik Krallık'ın herhangi bir iÅŸkence suçunu, iÅŸlendiÄŸi yer neresi olursa olsun, soruÅŸturmak ve kovuÅŸturmakla yükümlü olduÄŸuna dikkat çekilen açıklamada, Sisi'nin ziyareti göz önüne alındığında uygun adımların atılmasının zorunlu olduÄŸu savunuldu.
 
Guernica 37, bu kapsamda Sisi hakkında tutuklama emri çıkarılmasını istedi.
 
Sisi'nin İngiltere-Afrika Yatırım Zirvesi kapsamında Londra'da olması bekleniyor.
 
Guernica 37 daha önce de BM'den Mursi'nin ölümü hakkında bağımsız bir soruÅŸturma baÅŸlatmasını talep etmiÅŸti.
 
Mursi'nin ölümü
 
Müslüman KardeÅŸler'in önde gelen isimlerinden Muhammed Mursi, 2012'de Mısır'ın demokratik yollarla seçilen ilk cumhurbaÅŸkanı olmuÅŸtu.
 
Mursi, görevdeki bir yılının ardından dönemin Savunma Bakanı ve ÅŸimdiki CumhurbaÅŸkanı Sisi liderliÄŸinde yapılan askeri darbeyle cumhurbaÅŸkanlığından uzaklaÅŸtırılarak hapse atılmıştı.
 
17 Haziran'da hapishanede hayatını kaybettiÄŸinde Mursi, birçok insan hakları grubu ve bağımsız gözlemcilerin siyasi olduÄŸunu belirttiÄŸi suçlamalardan yargılanıyordu.
 
 
Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.