Sosyal Medya

Tunus'ta giderek ağırlaşan hükumet krizi

Arap Baharı’nın kıvılcımını yakan Tunus da devrimlere sahne olan diğer ülkeler gibi demokrasi ve halk iradesi karşıtı cephenin hedefinde.



Tunus’ta geçen yıl 6 Ekim’de yapılan parlamento seçimlerinin üzerinden üç ay geçmesine raÄŸmen henüz hükümet kurulamadı.
 
Sandıktan birinci olarak çıkan en-Nahda Hareketi’nin önerisiyle hükümeti kurmakla görevlendirilen Habib el-Cemli’nin kurduÄŸu kabine güvenoyu alamadı.
 
Tunus Parlamentosu’nda yapılan oylamada 72 milletvekili lehte ve 134 milletvekili aleyhte oy verdi.
 
CumhurbaÅŸkanı Kays Said’in görevi vereceÄŸi diÄŸer bir isim de hükümeti kurmakta baÅŸarısız olursa Tunus yeniden seçime gidecek.
 
Tunus halkı yeniden sandık başına gidecek olursa parlamentoda yine aynı parçalı tablonun ortaya çıkmayacağının garantisi yok.
 
Benzer bir kısır döngü Ä°srail’de de yaÅŸanıyor.
 
Ä°ki kez erken seçim yapılmasına raÄŸmen bir türlü hükümet kurulamayınca 2 Mart’ta üçüncü kez seçim yapılacak.
 
Koalisyon görüÅŸmelerinin baÅŸarısız olması ve sürekli tekrarlanan seçimler zaman ve enerji kaybı demek.
 
Türkiye, CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçerek bu tür krizlerin yaÅŸanması ihtimalini ortadan kaldırdı.
 
Tunus’ta da baÅŸkanlık sistemi olsaydı hükümet çoktan kurulup görevine baÅŸlamış, ülke seçim atmosferinden ve belirsizlikten çıkmış olurdu.
 
Partilerin aralarında anlaÅŸamamaları ve haftalarca süren koalisyon pazarlıkları siyaset dışı aktörlerin devreye girmesine ve siyaseti ÅŸekillendirmesine olanak tanıyor.
 
Habib el-Cemli’nin kurduÄŸu kabinenin Tunus Parlamentosu’ndan güvenoyu alamamasının çeÅŸitli sebepleri var.
 
Ülke dışından gelen müdahaleler de onlar arasında sayılıyor.
 
Tunus Parlamentosu BaÅŸkanı ve en-Nahda Hareketi lideri RaÅŸid el-GannuÅŸi, Habib el-Cemli hükümetinin güvenoyu alamayarak düÅŸmesinin ardından önceki gün Ä°stanbul’da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’la basına kapalı bir görüÅŸme gerçekleÅŸtirdi.
 
Ä°ki liderin Türkiye ve Tunus iliÅŸkilerinin yanında Libya konusunu ele aldığı tahmin ediliyor.
 
RaÅŸid el-GannuÅŸi’nin en-Nahda Hareketi’nin bundan sonra nasıl bir yol izlemesi gerektiÄŸi konusunda ErdoÄŸan’la görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunmuÅŸ olması da muhtemel.
 
Çünkü Türkiye ve Tunus’un birçok ortak yönü var.
 
Hem de ErdoÄŸan benzer deneyimlerden geçmiÅŸ, oldukça tecrübeli ve baÅŸarılı bir politikacı.
 
Kendisiyle istiÅŸarede bulunmanın ve görüÅŸlerine kulak vermenin en-Nahda Hareketi’ne mutlaka faydası olacaktır.
 
Arap Baharı’nın kıvılcımını yakan Tunus da devrimlere sahne olan diÄŸer ülkeler gibi demokrasi ve halk iradesi karşıtı cephenin hedefinde.
 
Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nin ülkede kendi eksenlerinde hareket eden kukla bir hükümet görmek istedikleri ve bunun gerçekleÅŸmesi için her ÅŸeyi yapmaya hazır oldukları malum.
 
Mısır’da askeri darbeyle elde ettiklerini Tunus’ta siyaseti manipüle ederek baÅŸarmaya çalışıyorlar.
 
Nihai amaçlarına henüz ulaÅŸamamış olsalar bile, çözüm bekleyen bir dizi sorun varken ülkeyi aylarca hükümetsiz bırakmayı baÅŸardıkları kesin.
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın sürpriz Tunus ziyaretinden ve Türkiye’nin Kuzey Afrika ülkeleriyle iliÅŸkilerini geliÅŸtirmeye yönelik adımlarından müthiÅŸ rahatsızlık duyan Suudi Arabistan, geçenlerde DışiÅŸleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan’ı Tunus’a göndererek Kays Said’i Riyad’a davet etti.
 
Ülkesinin herhangi bir eksene eklemlenmeden ayakta kalmasını saÄŸlamak isteyen Tunus CumhurbaÅŸkanı’nın iÅŸi hiç de kolay deÄŸil.
 
 Müellif: Ä°smail YaÅŸa / DiriliÅŸ Potası

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.