Sosyal Medya

Zorlaşan dış etmenler karşısında Türkiye ne yapabilir?

Bölgemizdeki karmaşa derinleşerek sürüyor. Suriye, Irak ve İran karmaşasına Türkiye de dâhil. Zorunlu bir dâhil oluş.



Güneyimizde Suriye sorunu, terör, Abede emperyalizminin bitip tükenmeyen tuzaklarının ardı arkası kesilmiyor. Türkiye daraldığı zamanlarda bir türlü bir çıkış yolu bulamıyor. Amerika’nın Türkiye aleyhine olan politikalarına sert tepkiler verilmekte ve fakat bu sadece söylemde kalabilmektedir. Türkiye’de onlarca üs bulunmakta. Bunların en önemlisi Ä°ncirlik. Yakın zamanda Ermeni tasarısının geçmesi üzerine oldukça tepki gösterildi ancak karşı hamlede bulunulmadı.
 
Türkiye’yi baÄŸlayan birçok sorun var.
 
Åžimdi, Ä°ran gerilimi tırmanıyor. Abede ve Ä°srail, AB eksenli nasıl bir süreç iÅŸleyecek, bu merak konusu. Gerilim her geçen gün tırmanıyor. Ä°ran’ın resmi ve üst düzey komutanı Süleymani’nin öldürülmesi sonucu artık ve resmen karşı devlet müdahalesidir. Trump, “Bir terörist öldürdüklerini” açıkladı. Bu, doÄŸrudan Ä°ran’ın terör devleti olması anlamına geliyor. Bu, aynı zamanda bir savaÅŸ gerekçesi.
 
Böyle bir durumda, Ä°ran’ın gücü ne, direnmesi nasıl sonuçlar getirecek? Bu karmaşık olayın çok yönlü düÅŸünülmesi gerekiyor. Bizi de ilgilendiren doÄŸrudan bu iÅŸin içinde oluÅŸumuz. Kendimizi asla dışarıda tutamayız. Tutamayız çünkü Türkiye’de onlarca üs bulunuyor. Bu üsleri komÅŸumuza karşı kullandırmama gücümüz ve irademiz ne kadar? Kaldı ki Ermeni sorunundan sonra sanki konu kapanmış gibi görünüyor. Oysa demoklesin kılıcı gibi tepemizde duruyor.
 
CHP ise tuhaf bir biçimde geçmiÅŸten gelen alışkanlıkla, suya sabuna dokunmama gibi bir politika peÅŸinde. Uzak durunca sorundan kurtulunmuÅŸ mu oluyor? Daralan ÅŸu çember ile giderek bize doÄŸru gelindiÄŸinin farkında olunmaması tuhaf bir durum.
 
CHP, geçmiÅŸten de ders almıyor. Kıbrıs sorununda, haklı gerekçelerimiz olmasına, muhatabımız Abede olmamasına karşın bize ambargo uygulandı. Bunun sonuçları ise Kıbrıs sorunu büyük bir ölçüde halloldu. Ve bize konulmuÅŸ ambargo sonucu uçak lastik üretimi yapan fabrika kurduk.
 
Ä°ran sorunu bizi doÄŸrudan ilgilendiriyor. Ä°ran’ın halledilmesi sonucu Türkiye’nin hedef olacağı kesin.
 
Dış politikalarımız giderek daha karmaşık hâle geliyor. Türkiye bunu açma çabasında. Yakın zamanda Türkiye, Ä°ran, Katar ve Irak yakınlaÅŸması emperyalleri rahatsız etti. Zaten Ermeni Tasarısı sorunu da bundan sonra çıktı. Yeni hamleler gerekiyor elbette. Yakın zamanda Malezya’da yapılan toplantı bir adımdı en azından, bunların daha da sıklaÅŸtırılması gerekiyor.
 
Güçler dengelere bakar. Bu sadece Abede ve yandaÅŸları için deÄŸil Rusya için de geçerli. Bölgede güç toplama ve yandaÅŸ oluÅŸturma çekiÅŸmesi bulunuyor. Türkiye’nin ÅŸu aÅŸamada NATO’ya ait üslerin hiçbirini kapatma, engelleme gibi bir gücü yok maalesef.
 
Ä°ran’ın hamleleri ne sonuç doÄŸuracak bundan kuÅŸkuluyuz. Güçler birliÄŸi birlikte hareket ediyorlar.
 
Bazı durumlar zamanı geçince artık sonuçlar açısından ne yapılırsa yapılsın yarar saÄŸlamıyor. Irak iÅŸgali sırasında tutumumuz bize hiçbir ÅŸey kazandırmadı, üstelik sorunlar giderek daha karmaşık hâle geldi ve biz tamamen devre dışı kaldık.
 
Türkiye artık dış politikada daha açılımlı bir yol üzerinde. Dengeleri korumaya bakıyor. DoÄŸal olarak ÅŸu süreçte Türkiye’nin zarar görmemesi. Elbette gelecekte de.
 
Türkiye’nin öncü olabilmesi için güven vermesi gerekiyor. Kararlı bir tutum ile. Yoksa emperyalizm hiçbir zaman soluk aldırmaz. Suriye açmazımız bunun en somut göstergesi. GeçmiÅŸten gelen sorunlardan ötürü geri adım atılmak isteniyor ama zorlanılıyor. Bölge bir bütündür, kendimizi bunun dışında tutamayız. Kaldı ki hedefte olan Müslümanlardır.
 
 
Müellif: Ali Haydar Haksal  / Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.