Sosyal Medya

Güncel

Kanada'dan İran'da düşen uçakla ilgili 'füzeyle vuruldu' iddiası

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, elde edilen kanıtların dün Tahran'da düşen uçağın İran tarafından muhtemelen yanlışlıkla atılan bir füzeyle vurulduğunu gösterdiğini söyledi.



Ottawa'da düzenlediÄŸi basın toplantısında konuÅŸan Kanada BaÅŸbakanı Justin Trudeau, Kanada'nın elinde uçağın Ä°ran tarafından karadan havaya füzeyle vurulduÄŸu yönünde istihbarat olduÄŸunu belirtti.
 
Trudeau, 176 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi kazayla ilgili olarak tam ve kapsamlı bir soruÅŸturma açılması çaÄŸrısı yaptı.
 
Ukrayna Hava Yolları'na ait Boeing 737-800 tipi bir yolcu uçağı dün Tahran'dan Kiev'e gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra düÅŸtü. Kazada hayatını kaybedenler arasında 82 Ä°ranlı, 63 Kanadalı ve 11 de Ukraynalı bulunuyordu.
 
Bu açıklamadan kısa bir süre önce CBS News kanalı, ABD istihbarat kaynaklarının uydu tarafından iki füzenin fırlatıldığına dair ve hemen ardından da bir patlama olduÄŸuna dair "sinyal" alındığını söylediklerini bildirdi.
 
Newsweek: Rus yapımı füzeyle muhtemelen yanlışlıklı düÅŸürüldü
 
ABD'li Newsweek dergisine konuÅŸan üç yetkili, uçağın Rusya yapımı Tor-M1 hava savunma sistemi tarafından muhtemelen yanlışlıkla hedef alındığını söyledi.
 
Dergi haberini; ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkiliye, üst düzey bir ABD'li istihbarat yetkilisine ve Irak istihbaratından bir yetkiliye dayandırdı.
 
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise haberle ilgili yorum yapmadı.
 
Uçak, ABD'nin Irak'taki iki Amerikan üssüne füze saldırıları düzenlemesinden kısa süre sonra düÅŸmüÅŸtü.
 
Kaynak: BBC Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.