Sosyal Medya

Güncel

Afganistan'da Barış Bakanlığı oluşturuldu

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani'nin kararıyla Taliban ile barış görüşmelerini hızlandırmak için Barış Bakanlığı kuruldu. Meclisin onayından da geçen Bakanlık barış süreciyle ilgili ilk toplantısını da gerçekleştirdi.



Afganistan CumhurbaÅŸkanı EÅŸref Gani'nin kararıyla Taliban ile barış görüÅŸmelerini hızlandırmak için Barış Bakanlığı kuruldu.
 
Meclisin onayından da geçen Bakanlık barış süreciyle ilgili ilk toplantısını baÅŸkent Kabil'de gerçekleÅŸtirdi.
 
"TALÄ°BAN Ä°ÇÄ°N CÄ°DDÄ° ÇALIÅžMA BAÅžLATILACAK"
 
Barış Bakan Yardımcısı Gulam Yahya Abbas, toplantıda yaptığı konuÅŸmada, Bakanlığın, barış görüÅŸmelerini daha iyi koordine etmek, tüm kurum ve kuruluÅŸları barış konusunda istiÅŸarede bulunabilecekleri bir ÅŸemsiye altında toplamak için çalışacağını söyledi.
 
Yüksek Barış Åžurasının da kendilerine Taliban ile barış konusunda yardım edeceÄŸini dile getiren Abbas, Åžuranın barış konusundaki deneyimlerinden yararlanacaklarını belirtti.
 
Abbas, Taliban ile barış görüÅŸmelerinin baÅŸlaması için ciddi çalışmalar yapacaklarını kaydetti.
 
Afganistan Yüksek Barış Åžurası, eski CumhurbaÅŸkanı Hamit Karzai tarafından 2010 yılında kurulmuÅŸtu.
 
NE OLMUÅžTU?
 
Gani yönetimindeki hükümet için büyük tehdit unsuru olan Taliban örgütü, ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini koruyor.
 
Hükümetin geçen yıllarda Taliban ile barış görüÅŸmelerine baÅŸlamak için defalarca giriÅŸimde bulunması ve bu kapsamda Barış Konseyi kurmasına raÄŸmen henüz sonuç alınamadı.
 
Eski CumhurbaÅŸkanı Hamid Karzai döneminde, Afganistan yönetimi ile Taliban arasındaki temasların Katar'ın baÅŸkenti Doha'da, Haziran 2013'te yapılması planlanıyordu ancak Taliban'ın ofise "Afganistan Ä°slam EmirliÄŸi" yazan tabela ve sözde bayrağını asması üzerine, Afganistan hükümeti müzakerelerden vazgeçmiÅŸti.
 
Ofis, bir ay geçtikten sonra kapanmış ve barış müzakereleri askıya alınmıştı.
 
TRUMP MÜZAKELERÄ° DURMUÅžTU
 
ABD BaÅŸkanı Donald Trump da ülkesi ile Taliban arasında Aralık 2018'den bu yana devam eden barış müzakerelerini, 5 Eylül'de Afganistan'daki Amerikan askerlerine düzenlenen ve Taliban'ın üstlendiÄŸi bombalı saldırı üzerine iptal etmiÅŸti.
 
GörüÅŸmelerin askıya alınmasından sonra Taliban bu kez de barış görüÅŸmelerini sürdürmek için çözüm yolunu Rusya'da aramış ve baÅŸkent Moskova'ya heyet göndermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.