Sosyal Medya

Güncel

İran, ABD'nin Irak'taki askeri üslerini vurdu

ABD'nin Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından Ortadoğu'da ikinci bir tarihi gece yaşandı. İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Erbil ve Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurdu.



'Süleymani'nin imtikamı için saldırı yaptık' açıklamasını yapan Devrim Muhafızları, "Tahran'a karşılık veren her üs hedef alınacaktır" dedi. ABD kanadında ise BaÅŸkan Donald Trump her ÅŸeyin iyi olduÄŸunu ve kayıp ve hasar tespitlerinin devam ettiÄŸini belirtirken konuya iliÅŸkin yarın konuÅŸacağını ifade etti. Ä°ran haber ajansları ise, "ABD'ye yönelik füze saldırılarında 80 Amerikan askeri öldürüldü" iddiasını geçti. Gece boyu yaÅŸanan olaylara ve Ä°ran'ın yaptığı saldırıya iliÅŸkin tüm detaylara haberin içerisinden ulaÅŸabilirsiniz. Ä°ÅŸte dakika dakika tüm yaÅŸananlar.

Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduÄŸunu duyurdu.
 
Devrim Muhafızları Ordusu, Irak'ın Anbar vilayetindeki ABD askerlerinin bulunduÄŸu Ayn el-Esed Hava Üssü'ne balistik füzelerle saldırı düzenledi. Ä°ran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı da saldırıyla ilgili görüntüleri paylaÅŸtı.
 
ABD BaÅŸkanı Donald Trump, 28 Aralık'ta Irak'a gelerek, Ayn el Esed Hava Üssü'ndeki ABD askerlerini ziyaret etmiÅŸti.
 
"08.36"
 
Ä°ran: 80 Amerikan askeri öldürüldü
 
Ä°ran haber ajansları, "ABD'ye yönelik füze saldırılarında 80 Amerikan askeri öldürüldü." iddiasında bulundu.
 
"08.20"
 
Japonya’dan ABD’ye çaÄŸrı!
 
Japonya Savunma Bakanı Taro Kono ABD’li mevkidaşı Mark Esper’e Washington’un OrtadoÄŸu’daki gerilimleri hafifletmek için daha fazla diplomatik çaba sarf etmesi gerektiÄŸini söyledi.
 
 
"08.00"
Ä°ran: SavaÅŸ peÅŸinde deÄŸiliz
 
Ä°ran yönetimi, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) gönderdiÄŸi mektupta, "savaÅŸ peÅŸinde olmadıklarını" bildirdi.
 
07.15
İran Dini Lideri Hamaney: Bu en zayıf karşılıktı
 
Ä°ran Dini Lideri Ali Hamaney
 
Ä°ran Dini Lideri Ali Hamaney Kasım Süleymani'nin öldürülmesine karşılık Ä°ran'ın ABD üslerini yönelik gerçekleÅŸtirdiÄŸi füzeli saldırıya iliÅŸkin yaptığı açıklamada ''Füze saldırıları Ä°ran'ın en zayıf karşılık senaryosuydu.'' dedi.
 
06.02
Müdahale savaÅŸ çıkarır
 
Ruhani'nin danışmanı yaptığı açıklamada ABD'nin olası bir müdahalesinin topyekün bir savaÅŸa neden olacağını belirtti.
 
05.46
Donald Trump'tan konuya iliÅŸkin ilk açıklama: Her ÅŸey iyi!
 
 
ABD BaÅŸkanı Donald Trump sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada 'Her ÅŸey iyi, Kayıp ve hasar tespiti devam ediyor, Dünyanın en güçlü ve donanımlı ordusuna sahibiz. Yarın konuya iliÅŸkin açıklama yapacağım'dedi.
 
05.39
İran Dışişleri Bakanı Zarif: Saldırı tamamlandı
 
Cevat Zarif
 
Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif yaptığı açıklamada ABD'nin Kasım Süleymani'yi öldürmesine orantılı bir karşılık verildiÄŸini ve saldırının tamamlandığını duyurdu. Ayrıca savaÅŸ istemediklerini belirten Zarif saldırılara karşı kendilerini koruyacaklarını ifade etti. Zarif saldırının BM sözleÅŸmelerine uygun olarak gerçekleÅŸtiÄŸini de sözlerine ekledi.
 
05.13
İlk adımdı
 
İran Devrim Muhafızları
 
05.05
Bazı alanlara uçuÅŸlar durdu
 
ABD Havacılık Kurulu aldığı kararla birlikte Irak, Ä°ran ve Basra Körfezi'ndeki bazı alanlara uçuÅŸları durdurdu.
 
04.40
Beyaz Saray: Trump bu gece açıklama yapmayacak
 
 
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada BaÅŸkan Trump'ın, ulusa sesleniÅŸ konuÅŸmasını bu gece gerçekleÅŸtirmeyeceÄŸi ifade edildi.
 
04.00
Süleymani için
 
 
Devrim Muhafızları: Süleymani'nin intikamı için saldırı yaptık.
 
03.22
Hasar tespiti başladı
 
 
Pentagon yaptığı açıklamada 'Ä°lk hasar tespit çalışmalarına baÅŸladık.' ifadelerini kullandı.
 
03.22
Pentagon: 12’den fazla balistik füzeyle saldırıldı
 
Pentagon, Ä°ran’ın ABD askerlerinin konuÅŸlandığı Irak'taki el-Esed ve Erbil üslerine 12’den fazla balistik füze ile saldırı düzenlediÄŸini açıkladı.
 
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ä°ran’ın ABD askerlerinin konuÅŸlu olduÄŸu Irak'taki el-Esed ve Erbil üslerine 12’den fazla balistik füze ile saldırı düzenlediÄŸini ve ilk hasarların deÄŸerlendirilmeye çalışıldığını açıkladı.
 
Jonathan Hoffman
 
Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman yaptığı yazılı açıklamada, "7 Ocak'ta ABD DoÄŸu Yakası saatiyle akÅŸam 5.30 sularında Ä°ran, Irak'taki ABD ve koalisyon kuvvetlerine bir düzineden fazla füze ile saldırı düzenledi. Bu füzelerin Ä°ran'dan fırlatıldığı ve ABD ve koalisyon askerlerinin konuÅŸlandırıldığı El Esed üssü ile Erbil üslerini hedef aldığı açıktır. Ä°lk hasarları deÄŸerlendirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Tüm tedbirler alındı
 
Hoffman, Ä°ran'ın muhtemel saldırılarına karşı Pentagon'un tüm tedbirleri aldığını ve söz konusu iki üssün de Ä°ran'ın saldıracağına yönelik belirtiler üzerine teyakkuza geçirilmiÅŸ olduÄŸunu kaydetti.
 
03.13
Çok sert ve ezici karşılık veririz
 
 
Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu: ABD yanıt verirse çok daha sert ve ezici karşılık verilecek.
 
Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'ne balistik füzelerle gerçekleÅŸtirilen saldırıya ABD'nin yanıt vermesi halinde, "çok daha sert ve ezici" karşılık verileceÄŸini açıkladı.
 
Devrim Muhafızları Ordusu, tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ä°ranlı general Kasım Süleymani'nin intikam operasyonu kapsamında, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nün onlarca karadan karaya balistik füzeyle vurulduÄŸu belirtildi.
 
Açıklamada, ABD'nin saldırıya yanıt vermesi halinde Ä°ran tarafından "çok daha sert ve ezici" karşılık verileceÄŸi uyarısında bulunuldu.
 
Siyonist rejimi ABD'den ayrı tutmuyoruz
 
Bölgede ABD üslerine ev sahipliÄŸi yapan ülkelerin de uyarıldığı açıklamada, "Her durumda Ä°ran'a karşı düÅŸmanca ve saldırganca eylemlerin kaynağı hedef alınacaktır. Ä°ÅŸledikleri suçta siyonist rejimi de suçlu ABD rejiminden ayrı tutmuyoruz." ifadeleri kullanıldı.
 
Açıklamada, ABD halkına ise bölgedeki askerlerini daha fazla zarar görmemeleri için ülkelerine çağırmaları tavsiye edildi.
 
03.10
ABD'nin bölgede bulunan diÄŸer üsleri
 
 
Beyaz Saray Sözcüsü Spethanie Grisham: BaÅŸkan bilgilendirildi, durumu takip ediyoruz.
 
Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham, Irak'taki ABD üslerine saldırı konusunda BaÅŸkan Donald Trump'ın bilgilendirildiÄŸini ve durumun yakından takip edildiÄŸini açıkladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Grisham, Ä°ran'ın Irak'taki bir Amerikan üssüne füzelerle saldırı düzenlediÄŸi haberlerinin ardından yazılı bir açıklama yaptı.
Grisham, açıklamasında, "Irak'taki ABD tesislerine yönelik saldırı haberlerinin farkındayız. BaÅŸkan konuyla ilgili bilgilendirildi, durumu yakından takip ediyor ve ulusal güvenlik ekibiyle temas halinde." ifadelerini kullandı.
 
Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ä°ranlı general Kasım Süleymani'nin "intikam operasyonu" kapsamında, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nün onlarca karadan karaya balistik füzeyle vurulduÄŸu belirtilmiÅŸti.
 
02.44
Ölü sayısı belli deÄŸil
 
ABD’li yetkililer saldırıyı doÄŸrularken ölü ve yaralı sayısına iliÅŸkin ise henüz bir bilgi paylaşımında bulunmadılar.
 
02.31
Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed hava üssünü onlarca füzeyle vurduÄŸunu duyurdu ve saldırıyı üstlendi.
 
02.22
12 roketle saldırı gerçekleÅŸti
 
 
ABD'nin Irak Erbil'de bulunan Ayn El - Esad hava üssüne 12 roketle saldırı düzenlendi.
 
Kaynak: YeniÅŸafak
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.