Sosyal Medya

İnsanlığın vicdanı makineleşirken

30-40 yıl sonra robotların veya teknolojik aygıtların üreteceği terörün bugünkünden daha tehlikeli zararlarını konuşmamak için teknolojiyi yok saymadan ve sadece teknolojiye mahkum bir hayat yaşamak zorunda kalmadan daha insanî bir dünya için geleceğe birlikte yürümek zorundayız.



Kadim bir Çin hikayesi…
 
Zi Gung, Han Irmağı’nın kuzey yakasından geçerken bostanda çalışan yaÅŸlı bir adam gördü. Adam bostanda sulama arkları açmıştı. Kuyuya kendisi iniyor ve elleriyle çıkardığı bir kova suyu arka döküyordu. Hayli yorulmasına raÄŸmen arkı çok az döndürebiliyordu.
 
Zi Gung: “Bir günde yüz arkı sulamanın bir yolu var. Az bir yorgunlukla büyük sonuçlara ulaşılıyor. Sen de yapmak istemez misin?” dedi.
Bostancı ayaÄŸa kalktı, ona baktı: “Nasıl bir yol?” dedi. Zi Gung: “Arkası ağır, önü hafif aÄŸaç̧ bir levye alırsın. Böylece bol bol su çekebilirsin. Bunun adı zincirli kuyudur.” dedi.
YaÅŸlı adamın suratı öfke ile gerildi. Sonra gülerek ÅŸöyle dedi:
 
“Ustam der ki; makine kullanan kiÅŸi bütün iÅŸlerini makine gibi görür. Ä°ÅŸlerini makine gibi gören kiÅŸinin makine gibi yüreÄŸi olur. Ve göÄŸsünde makine gibi bir yürek taşıyan kiÅŸi, masumiyetini kaybeder. Saf masumiyetini kaybeden kiÅŸi, ruhunun hareketlerinde kararsız olur. Bu ÅŸeyleri bilmediÄŸimden deÄŸil, kullanmaktan utanırım.”
 
Kanaat Ekonomisi
 
Kalbi öldüren makineler, bizi kendimize ve deÄŸerlerimize yabancılaÅŸtırarak, yapay bir medeniliÄŸe taşıyor. Kalbimiz, iÅŸleri makine gibi görmeye baÅŸladığı zaman ve sonrasında teknoloji geliÅŸtirerek insaniÌ‚ olandan uzaklaÅŸtık, birbirimizi öldüren silahlar üretme yarışına girdik. Ait olmadığımız bir dünyanın derdini taşımaya baÅŸladık.
 
Teknoloji; hayatı kolaylaÅŸtırma aracı olarak deÄŸil, gizli amaçları gerçekleÅŸtirmek için kullanılıyor. Teknolojik geliÅŸme üretim araçlarını modernleÅŸtirerek birim maliyetle daha fazla ürün, daha çok kar elde etmeye yarıyor. Hibrit motor gibi daha az maliyetle daha çok kazanç̧ elde etme yolları çoÄŸaldıkça göÄŸsünde yürek yerine makine taşıyan insanlar çoÄŸaldı. Böylece kanaat ekonomisinden uzaklaşıp, hırs ve tüketim çılgınlığına mahkum olduk.
 
Az maliyetle çok kazanç̧ peÅŸinde koÅŸanlar, barbar kölelik düzeninden modern kölelik dönemine geçerek, makine kullanmayı ve teknoloji bağımlılığını teÅŸvik ediyor. Batı uygarlığı insanı özgürleÅŸtirme adına toplumları köleleÅŸtirerek masumiyetini kaybetti. Toplumları batıya bağımlı hale getirmek için; gözdağı veya beyin yıkama kullanılarak öncelikle Ä°slam dünyasını, devamında ise tüm medeniyet havzalarını iddialarından vaz geçirilmeye çalışılıyor. Ä°nsanların bu düzene itiraz etmemesi için bir nevi uyuÅŸturucu olarak teknoloji tabana yayılıyor. Sosyal medya kullanımı ucuzlaÅŸtırılarak bağımlılık hastalığına dönüÅŸtürülüyor. Medyanın yaÅŸadığımız olaylara yaklaşımı ve teknolojik geliÅŸmeler, sorunu daha da büyüttü. Toplumu adeta balık hafızalı insanlar haline getiren bu durum, sadece ciddi meseleleri deÄŸil, günlük hayatta karşılaşılan can yakan olayları, basit hadiseleri ve günlük meseleleri bile anlamamızı zorlaÅŸtırıyor.
 
Siber Online Terör
 
Sanal gerçeklik hayatı tüketiyor. Online dünyanın siber online kurbanları olmamak için dikkatli olmalıyız. GeleceÄŸin terörizmi olarak görülen, Siber terör, Nükleer terör ve Biyolojik terör konularında ise çok ciddi tedbirler almalıyız. GenetiÄŸi deÄŸiÅŸtirilmiş̧ gıdalar orta ve uzun vadede büyük risk taşıyor. Bu alanın devletler eliyle teÅŸvik edildiÄŸini bilmek ise daha tedirgin edici.
 
Yeni Dünya Düzeni; egemen ülkeler arasında denge kurmak, diÄŸer ülkelere karşı ise; beyin yıkama, dizginleme, yola getirme ve hizaya sokma projeleri uygulayarak, kendi menfaatlerine göre diÄŸer ülkeleri yönetme düzenidir. Teknoloji, terörün elinde öldürücü bir silaha dönüÅŸerek kitleleri uyuÅŸturuyor, terörün iÅŸlevini artırıyor. Büyük ve güçlü devletlerin emrindeki bazı kirli yapılar, devlet politikası olarak terör uyguluyorlar. Akıllarına esen yerde insanları öldürüyor, ülkelere ve özellikle zayıflara saldırıyor, kaynaklara çöküyorlar. Para, istihbarat ve zayıf karakterli insanlar terörün ana aktörleridir. DAEŞ’in kameralar önünde profesyonelce iÅŸlediÄŸi cinayetler ve katliamlar, medyada reklamı yapıldığı müddetçe terör azalmaz, artar.
Terör;
 
Korku salma, yıldırma.
 
Siyasal bir dava uÄŸruna giriÅŸilen, toplumu korkutmaya ve yıldırmaya yönelik her türlü eylem, anlamlarına gelir.
 
Terör, propagandadan beslenir, huzuru bozar. Ä°nsanların umudunu tüketen bir korku iklimi inÅŸa ederek, güçlü devletlerin amaçlarını kolaylaÅŸtırmaya yarar.
 
Terörizmle mücadele için; istihbarat ve güvenlik tedbirleri kadar, finans ayağının kurutulması da önemlidir. Bunun için;
 
A) Hükümetler, terör örgütleriyle ve teröristlerle iş tutmayı bırakıp teröre karşı operasyon düzenlemeli.
 
B) Medya, haber dilinde dikkat ederek terör propagandası içeren görüntüleri yayınlamamalı, ÅŸiddetin pornografik ve baÅŸtan çıkarıcı bir unsur olarak kullanılmasına müsaade etmemelidir.
 
C) Toplum, terörün ve terörizmin zihinlerimizi ele geçirmesine fırsat vermemelidir. Özellikle ergenlik çağındaki gençleri kazanacak, en azından onları kaybetmeyecek bir yaklaşım geliÅŸtirmeliyiz. Zihinlerin bilgisayar oyunları vb. araçlarla teröre hazır veya kurban haline getirilmemesi için küçük yaÅŸtan itibaren gençlerin oynadığı bilgisayar oyunlarına dikkat etmeliyiz.
 
Yapay zeka vb. çalışmaların gelecekte büyük riskler taşıyabileceÄŸini akılda tutmalıyız. EÄŸer 30-40 yıl sonra robotların veya teknolojik aygıtların üreteceÄŸi terörün bugünkünden daha tehlikeli zararlarını konuÅŸmamak için teknolojiyi yok saymadan ve sadece teknolojiye mahkum bir hayat yaÅŸamak zorunda kalmadan daha insaniÌ‚ bir dünya için geleceÄŸe birlikte yürümek zorundayız.
 
Vakit daralıyor…
 
 
 
 
Müellif:Selim Cerrah fikirname

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.