Sosyal Medya

İranlı General Kasım Süleymani Öldürüldü

Ortadoğu'da tarihi bir gece yaşandı. Amerikan ordusu, Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile İran yanlısı Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis'i hava saldırısıyla öldürdü. Pentagon, Süleymani'nin ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı ile öldürüldüğünü açıkladı. İran devlet televizyonu, Süleymani ve El Mühendis'in, ABD'nin düzenlediği füze saldırısında öldürüldüğünü doğruladı.



Irak yönetimi, BaÄŸdat Havalimanı’na 3 adet KatyuÅŸa füzesiyle saldırı düzenlendiÄŸini ve yaralılar olduÄŸunu açıkladı.
 
3 adet füzeyle saldırı
 
Irak hükümetine baÄŸlı Güvenlik Medya Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada, BaÄŸdat Havalimanı’na 3 adet KatyuÅŸa füzesiyle saldırı düzenlendiÄŸi doÄŸrulandı.
 
Açıklamada, söz konusu saldırıda iki sivil aracın yandığı ve yaralıların olduÄŸu da kaydedildi.
 
Sivil araçlar yandı
 
Bu arada, BaÄŸdat Havalimanı çevresine yapılan saldırıya iliÅŸkin sosyal medyada bazı görüntüler yayınlandı. Görüntülerde yoldan geçen sivillere ait araçların yandığı anlar yer aldı.
 
HaÅŸdi Åžabi'nin baÅŸkan yardımcısı öldürüldü
 
Ebu Mehdi el-Mühendis
 
Irak'ın baÅŸkenti BaÄŸdat'ta havaalanına düzenlenen füze saldırısında Ä°ran yanlısı HaÅŸdi Åžabi örgütünün BaÅŸkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in öldürüldüÄŸü bildirildi.
 
Irak devlet televizyonunun haberinde, "HaÅŸdi Åžabi basın kaynaklarına göre, Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu'na baÄŸlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve HaÅŸdi Åžabi BaÅŸkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis, BaÄŸdat'ta havalimanı yolunda araçlarına yönelik saldırıda öldürüldü." ifadelerine yer verildi.Irak yönetimi, BaÄŸdat Havalimanı ve çevresine füze saldırı düzenlendiÄŸini ve yaralılar bulunduÄŸunu açıklamıştı.
 
Saldırıda HaÅŸdi Åžabi Sorumlusu öldürüldü
 
Irak’ın baÅŸkentinde havalimanına yapılan füzeli saldırıda Åžii milis gücü HaÅŸdi Åžabi Halkla Ä°liÅŸkiler ve Protokol Sorumlusu Muhammed Rıza Cabiri’nin öldürüldüÄŸü bildirildi.
 
Yerel medya haberlerine göre, BaÄŸdat Havalimanı’na atılan füzelerden birisi Cabiri'nin yurt dışından gelen konuklarıyla birlikte içinde bulunduÄŸu aracı hedef aldı. Cabiri ve aracındaki konukları saldırı sırasında hayatını kaybetti.
 
Cabiri ile birlikte araçta hayatını kaybeden konuklarının kimler olduÄŸuna iliÅŸkin henüz bilgi alınamadı.
 
Kasım Süleymani de öldürüldü
 
Kasım Süleymani
 
Irak televizyonu, Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu'na baÄŸlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin BaÄŸdat’ta düzenlenen bir saldırıda öldüÄŸünü duyurdu.
 
Reuters: ABD vurduğunu doğruladı
 
Reuters'ın haberine göre ABD yetkilileri BaÄŸdat Havaalanı'ndaki konvoyda iki hedefi vurduklarını doÄŸruladı.
 
Donald Trump'tan ilk tepki: ABD bayrağını paylaştı
 
 
ABD BaÅŸkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda ABD bayrağını paylaÅŸarak adeta saldırının ABD tarafından düzenlendiÄŸini onayladı. Trump'ın paylaşımı kısa sürede çok sayıda beÄŸeni ve yorum aldı.
 
Pentagon doğruladı
 
Donald Trump
 
Pentagon, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın talimatı ile Ä°ran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürüldüÄŸünü açıkladı.
 
Bölgedeki ABD personelini korumak için öldürüldü
 
Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, "ABD ordusu, BaÅŸkan'ın talimatı ile, ABD tarafından yabancı terör örgütü olarak tanınan Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü'nün Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürerek (bölgedeki) ABD personelini korumak için kararlı ve savunma amaçlı bir adım atmıştır." ifadeleri kullanıldı.
 
Süleymani ve Kudüs Gücü'nün yüzlerce Amerikalının öldürülmesinden sorumlu olduÄŸu ifade edilen açıklamada, "General Süleymani aktif olarak Irak ve bölgedeki Amerikan diplomat ve askerlerine yönelik saldırı planı yapıyordu." ifadeleri dikkat çekti.
 
Açıklamada ayrıca ÅŸu ifadelere yer verildi:
 
"Süleymani Irak ve Amerikan vatandaÅŸlarının ölmesine ve yaralanmasına yol açan 27 Aralık'taki saldırı dahil son birkaç ay boyunca Irak'taki koalisyon üslerine düzenlenen saldırıları azmettirmiÅŸti. General Süleymani, bu hafta ABD'nin BaÄŸdat'taki BüyükelçiliÄŸine yönelik saldırıları da onaylamıştı. Bu saldırı Ä°ran'ın gelecekteki saldırılarını caydırma amacıyla düzenlendi. ABD, dünyadaki vatandaÅŸlarımızı ve menfaatlerimizi korumak için gerekli tüm adımları atacaktır."
 
İran televizyonları da olayı doğruladı
 
Ä°ran devlet televizyonu, Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu'na baÄŸlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve HaÅŸdi Åžabi BaÅŸkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, ABD'nin BaÄŸdat Havaalanı'nda araçlarına düzenlediÄŸi füze saldırısında öldürüldüÄŸünü doÄŸruladı.
 
Ä°ran devlet televizyonunun haberinde, Irak'ın baÅŸkenti BaÄŸdat'ta havaalanına düzenlenen saldırıda, Kudüs Gücü Komutanı Süleymani ve Ä°ran destekli HaÅŸdi Åžabi örgütünün BaÅŸkan Yardımcısı el-Mühendis'in öldürüldüÄŸü teyit edildi.Saldırının ABD helikopterleri tarafından gerçekleÅŸtirildiÄŸi de belirtildi.
 
ABD'den intikam alınacak
 
Muhsin Rezai
 
Ä°ran Devrim Muhafızları eski komutanı Muhsin Rezai yaptığı açıklamada 'ABD'den güçlü bir intikam alınacak.' dedi.
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.