Sosyal Medya

Güncel

ABD'nin dünya genelinde 800 askeri üssü var

ABD’nin Irak, Afganistan ve Suriye dahil olmak üzere dünya genelinde 800 askeri üssü bulunuyor. Washington’un küresel işgal düzeninin halkalarını oluşturan üslerin yıllık maliyeti 200 milyar dolar. 87 üsle Almanya en fazla ABD askeri üssünü barındıran ülke. ABD üs kurduğu bir ülkeyi kolay kolay terk etmiyor.



ABD’nin dünya üzerinde çeÅŸitli ülkelerde 800 askeri üssü bulunduÄŸu belirtildi. ABD’nin son yıllarda Irak, Afganistan ve Suriye dahil olmak üzere birçok bölgede kapanan askeri üstleri olmasına raÄŸmen hali hazırda dünya genelinde kimi küçük radar üsler, kimi de bir ÅŸehir büyüklüÄŸünde olmak üzere 800 civarında üssü bulunuyor. Bu üstlerin sürdürülebilmesinin maliyeti ise 200 milyar doların üzerinde. ABD üslerinin 2018 mali yılındaki deÄŸeri ise ABD Savunma Bakanlığı verilerine göre 749 milyar dolar.
 
ORTADOÄžU’DA 60-70 BÄ°N ASKER
 
ABD üsleri düÅŸman gözetleme noktalarından deniz kuvvetleri ikmal noktalarına, eÄŸitim üslerinden radar üslerine kadar farklı Savunma Bakanlığı’na baÄŸlı tüm ABD Askeri yapılanmaları içeriyor. Bu üslerde bulunan askeri personel sayısı ise 60-70 bini OrtadoÄŸu’da olmak üzere 180 bin civarında. Bu rakamlar özellikle baÅŸka ülkelerde sabit üssü bulunan ülkelerin toplamda 17 ülke olduÄŸu ve toplamda 70 civarında ülke bulunduÄŸu göz önüne alındığında daha da önem kazanıyor.
 
ASKERÄ° ÜSLERDEN ÇIKMAK BÄ°LMÄ°YOR
 
ABD üslerinin sayısının bu kadar yüksek olmasının temel sebebi olarak ise ABD’nin bir ülkede kurduÄŸu üssü terketmemesi yani bir nevi iÅŸgal mantığı yürütmesi. bu konuda ilk akla gelen örnek ABD’nin Almanya’daki üssü Ramstein. ABD’nin Ä°kinci Dünya Savaşı sonrası 1949 yılında kurmuÅŸ olduÄŸu bu üs halen ABD Hava Kuvvetleri üssü olarak hizmet ediyor ve 53 bin personel ile ABD’nin ABD toprakları dışındaki en büyük üssü olma özelliÄŸini taşıyor.
 
 
ALMANYA’DA 87 ÜSSÜ VAR
 
ABD’nin Ramstein dışında Avrupa’nın kalbi sayılabilecek Almanya’da 87 üssü daha bulunuyor. Almanya aynı zamanda ABD dışında en çok ABD üssü barındıran ülke olma özelliÄŸini de taşıyor. Almanya’yı 86 üs ile Japonya, 64 üs ile Güney Kore, 29 üs ile Ä°talya ve 16 üs ile Ä°ngiltere takip ediyor.
 
Protesto gösterileri
 
ABD’nin dünya çevresine yayılan devasa üsleri noktasında, Japonya’da Okinawa’da 2018 yılında 70 bin kiÅŸi, Almanya Ramstein Üssü önünde binlerce kiÅŸi ile gerçekleÅŸtirilen eylemlerle sık sık protesto ediliyor. ABD Savunma Bakanlığı verilerine göre, var olan üslerin kapasitesi ihtiyacın yüzde 21 fazlası iken bu üslerde bulunan altyapının yüzde 30’u yine Pentagon verilerine göre zayıf veya çöküyor. ABD’nin sadece kullanılmayan üslerinin maliyeti yıllık 500 milyon doları geçiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.