Sosyal Medya

Doğu Türkistan'ın acı gerçeği ve Sessiz Çığlık

Yüzbinlerce insanın toplama kamplarına götürülmesi suretiyle ailelerin bölünmesi konusu, ne yalan ne de konuyu gereğinden fazla büyütmektir! Bu Çin’in gerçeğidir!



DoÄŸu Türkistan; Türkistan’ın kilit bölgesi! DeÄŸerlerini ve milli kimliÄŸi ayakta tutan asil toplum. Uzun yıllardır Çin ile Türkistanlı Uygurların arasında sert ve acımasız rüzgâr esiyor. Bunu yazarken, Çin’in tüm Uygurlara zulüm ettiÄŸini iddia etmiyorum. Çünkü durumun aÅŸağı yukarı nasıl olduÄŸunu anlamış durumdayız. Kendi kimliÄŸinden feragat edenler ile Çin’in dikteci siyasi hattına ters düÅŸmeyen Türkistanlı Uygurların, sorun olmadığının da altını çizerek devam etmek isteÄŸindeyim. 
 
Evet, Çin devlet yapısının, acımasız siyaset üreten bakış açısına sahip olduÄŸunu, tarihe hafiften göz gezdirdiÄŸimizde anlamak zor deÄŸil! Müslüman Ä°slam deÄŸerlerinden korkması, acımasızlığını daha da ileriye götürmüÅŸ durumda. 
 
Yüzbinlerce insanın toplama kamplarına götürülmesi suretiyle ailelerin bölünmesi konusu, ne yalan ne de konuyu gereÄŸinden fazla büyütmektir! 
 
Bu Çin’in gerçeÄŸidir! Peki, herkese mi bu zulüm hükmü sürmekte? Yazdığım gibi, hayır! 
 
Çin’de yaÅŸayan yüzbinlerce Uygur normal hayat tarzını sürmekte, ticaret yapmakta, müzik üretmekte, Pekin’le sorunsuz yaÅŸamakta. Lakin sorun burada deÄŸil! Asıl sorun; kimliÄŸi ve dini gereÄŸi yaÅŸamak isteyenlerle olduÄŸunun üzerine basmakta yarar vardır. 
 
Geçenlerde Rusya televizyonunda bir röportaja denk geldim. Röportaj, toplama kamplarını masum göstermek üzerine dizayn edilmiÅŸti. Lakin aralardan gerçekleri gizleyemeden yayınlamışlar. Gülizar isimli bir Müslüman kardeÅŸimiz röportajın esas kahramanı idi. Kızcağız muhabire deÄŸil, kameraya da deÄŸil, sol tarafta ona okuması gereken bir kâğıda baktığını yalın gözle anladım. Hatta arada yanlış yaptı ve ezberci öÄŸrenciler gibi tedirgin oldu, hemen de bu yanlışı düzeltmeye çalıştı. Ä°ÅŸte tam da bunu anlatmak istiyorum. Zorla “topluma kazandırma” baÅŸlığı altında, sanki zekâ sorunu olan insan toplumundan bahsedercesine, günümüz dünyasına ters düÅŸen yöntemini ayakta tutan bir Çin var karşımızda! Aileleri ayırarak, kadınları, erkekleri, çocukları birbirinden ayırarak beyin yıkama kamplarına sokmakta Pekin! Sebep, Ä°slam. Sebep, bu insanların Müslüman kimliÄŸi ile yaÅŸamak istemesi! Evet, bu insanların bir kısmının Allahsız toplumdan kopmak istemesidir sebep! Bu hususta sorun gördüklerini tespit ediyor. Aile bireylerinden bir kiÅŸi bile yurtdışındaysa özellikle Türkiye’de ise onlara özel zulüm makinesi iÅŸletildiÄŸini yazmadan da geçemeyeceÄŸim. 
 
Çin’in bu konuya nasıl acımasız baktığını ispat eden eylemini ise futbolcu Mesut Özil’in Türkistan’a selam göndermesine verdiÄŸi tepkiden anlıyoruz. Bakın, dünyanın gözü önünde kimseyi dikkate almadan bir futbolcumuzun Türkistan’a selam göndermesine tahammül edemeyen Çin, Ä°slam kimliÄŸi ile yaÅŸamak isteyen Türkistanlı Müslüman kardeÅŸimize zulmünün fiili mümkününü bize ispat etmekte! 
 
Türkiye’den, Rusya’dan kendine biraz yakın gördüklerini davet edip, istediÄŸi yerlerde, istediÄŸi isimlerle röportaj yaptırmakla olmuyor bu iÅŸler! Çin gerçekten de bu konunun yalan olduÄŸunu iddia ediyorsa, uluslararası gözlemcilere kapı açmalıdır. Bu insanların feryadının olup olmadığını göstermekten çekinmemelidir. Hangi dünyada yaşıyoruz biz? Kendi gerekçeleri ile insanları, Müslüman oldukları ve Çin’in dikteci yöntemine uymadıkları için zulme maruz tutmanın, günümüz dünyasındaki ismi nedir? 
 
Tabii ki ABD’nin bu drama kullanışlı konu olarak bakması ise tam tersi Çin’i dışarıdan baskı olarak algılattırmasına hizmet etmekte. Yani aralarındaki görünür savaşın, baskı konusu olarak kullandığı mesele haline dönüÅŸüyor, DoÄŸu Türkistan konusu! Yani dolayısı ile Çin’in eliyle, Türkistanlı Müslümanların yok edilmesi sürecine yardım ediyor, ABD! 
 
Çin; Amerika’nın eli ile zenginleÅŸen bir yer. Küresel para döngüsünün merkezi olabilmiÅŸ, lakin devlet olamamış! Çünkü “devlet” dediÄŸin olgu; insanı öldürdüÄŸünde deÄŸil, yaÅŸattığında anlamını buluyor. 
 
 
 
Müellif: Sevil Nuriyeva Ä°smayilov / Star

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.