Sosyal Medya

Güncel

Yunus Emre'nin kabrinin Mengen'de bulunduğu iddiasıyla inceleme yapıldı

Bolu İl Genel Meclisi Üyesi Eyüp Beşli'nin "Yunus Emre'nin mezarı Mengen'de" iddiasını değerlendiren Meclis üyeleri, mezarın olduğu ileri sürülen köyde inceleme yaptı.



Bolu'nun Mengen ilçesine baÄŸlı Hayranlar köyü Yunuslar Mahallesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Yunus Emre'nin hocalarından Yunusiye'ye ait olduÄŸu tescillenen mezarın yanındaki kabrin de Yunus Emre'ye ait olduÄŸu iddia edildi.
 
Bolu Ä°l Genel Meclisinin kasım ayında düzenlediÄŸi toplantıda CHP'li Meclis Üyesi Eyüp BeÅŸli, Hayranlar köyü Yunuslar Mahallesi'nde Yunus Emre'nin mezarının olduÄŸu yönünde bulgulara ulaşıldığını gündeme getirerek bu konunun araÅŸtırılmasını istedi.
 
Daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Yunus Emre'nin hocalarından olduÄŸu söylenen Yunusiye'ye ait olduÄŸu" tescillenen mezarın yanında olan kabrin, kime ait olduÄŸunun belirlenmesi için yapılan oylama, oy birliÄŸiyle kabul edilerek EÄŸitim ve Kültür Komisyonuna sevk edildi.
 
Komisyon üyeleri de bunun üzerine Hayranlar köyünün Yunuslar Mahallesi'ne giderek inceleme yaptı.
 
Ä°ncelemenin sonucunda hazırlanacak raporun, ocak ayı Ä°l Genel Meclisi Toplantısında görüÅŸülerek gereÄŸinin yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderileceÄŸi öÄŸrenildi.
 
Bolu Ä°l Genel Meclisi Üyesi Eyüp BeÅŸli, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hayranlar köyü Yunuslar Mahallesi'nde Yunus Emre'nin mezarının olduÄŸuna dair ciddi bulgulara rastladıklarına dikkati çekti.
 
Önergeyi Meclise vermeden önce ciddi çalışmalar ve incelemeler yaptığını ifade eden BeÅŸli, "Elde ettiÄŸimiz bilgilere göre bu önergeyi verdik. Önergemiz de üyelerimizin tamamıyla EÄŸitim ve Kültür Komisyonuna havale edildi. Bu komisyon yapması gereken incelemeyi dün köye giderek yaptı. O mezar 1992 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı inceleme neticesinde Yunus Emre'nin hocası Yunusiye'ye ait olduÄŸu ÅŸeklinde Bakanlığın envanterine girmiÅŸ. Yalnız orada yaÅŸayan yaÅŸlılarımız ve vatandaÅŸlarımızın iddiası olan, 'O mezar, Yunus Emre'nin hocasına deÄŸil Yunus Emre'ye ait.' sözünden yola çıktık." dedi.
 
 
BeÅŸli, Türkiye'de çok farklı yerlerde bulunan mezarların Yunus Emre'ye ait olduÄŸu yönünde iddialar bulunduÄŸunu da anımsatarak, ÅŸunları söyledi:
 
"Türkiye'de 4-5 yerde Yunus Emre mezarı olduÄŸu iddia ediliyor ancak yapılan çalışmalarda buraların Yunus Emre'nin mezarı olmadığı yönünde rapor hazırlanmış. En son Mengen'de Hayranlar köyü Yunuslar Mahallesi'ndeki mezarın açılıp burada bir kemik karbon testi yapılmasını bekliyoruz. Bu çalışma neticesinde Yunus Emre'nin mezarının burada olduÄŸunun tescillenmesini bekliyoruz."
 
Köy sakinlerinden Fatma Türdü de yıllardır büyükleri tarafından bu mezarın Yunus Emre'ye ait olduÄŸunun dillendirildiÄŸini belirtti.
 
Cevahir Çetin ise yaklaşık 4-5 nesildir bu iddianın köyde konuÅŸulduÄŸuna vurgu yaparak, "Bizim dedelerimizin dedeleri Yunus Emre'nin mezarının burada olduÄŸunu anlatırmış. Biz bunu duyardık. Bu devamlı söylenirdi ama gerçeÄŸini bilmiyoruz. Bizim duyuÅŸumuz böyle. Ben 50 senedir buradayım ama ondan önce de söylenirmiÅŸ." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
 
Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.