Sosyal Medya

Güncel

Ortadoğu ve Arap Dünyasındaki Kirli İşlerin Adamı: Dahlan

Birleşik Arap Emirlikleri'nin "truva atı" olarak çalışan Muhammed Dahlan, darbe, iç çatışma ve krizlerde oynadığı etkin rolle tanınıyor.



Orta DoÄŸu coÄŸrafyasında, son yıllardaki iç çatışma, darbe ve ayrışmalarda izi bulunan "karanlıklar prensi" ÅŸeklinde nitelenen Muhammed Dahlan, "silahlı terör örgütü FETÖ/PDY ile 15 Temmuz darbe giriÅŸimini gerçekleÅŸtirmek", "askeri ve siyasal casusluk" gibi suçlamalarla Terörden Arananlar Listesi'nde kırmızı kategoriye eklenmesiyle yeniden gündeme geldi.
 
Filistin'den kaçtıktan sonra BirleÅŸik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yerleÅŸen, bu ülkenin "truva atı" gibi çalışan Dahlan, burada BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın güvenlik danışmanı rolüyle BAE'nin "Yemen'den Libya'ya, Filistin'den Afrika'ya" yıkıcı politikalarını hayata geçirmekte baÅŸrol oynadı.
 
Muhammed Dahlan kimdir?
 
Gazze'deki Han Yunus kasabasında 1961'de dünyaya gelen Dahlan, Fetih hareketi içindeki çalışmaları nedeniyle genç yaÅŸta Ä°srail hapishaneleri ile tanıştı. Dahlan girdiÄŸi Ä°srail hapishanelerinde Ä°branice öÄŸrendi.
 
1993'teki Oslo AnlaÅŸması'nın ardından Gazze'de oluÅŸturulan 20 bin kiÅŸilik Filistin Önleyici Gücü'nün başına geçerek CIA ve Mossad'ın yanı sıra Arap ve batılı istihbarat servisleriyle sürekli temas haline giren Dahlan, Filistin lideri Yasir Arafat ile rekabet etmeye baÅŸladı.
 
Dahlan'ın liderlik ettiÄŸi önleyici gücün hapishanedeki Hamas üyelerine iÅŸkence ettiÄŸi iddiaları ve elde ettiÄŸi güç nedeniyle Gazze'nin adı "Dahlanistan" olarak anılmaya baÅŸladı.
 
ABD ve Ä°srail ile "ÅŸüpheli" iliÅŸkiler geliÅŸtiren Dahlan, Ä°srail'in Gazze'deki iÅŸgalini sürdürdüÄŸü süre boyunca kanlı siyasi hamlelerle pozisyonunu daha da güçlendirmeye devam etti.
 
Dahlan'ın "kendi kontrolündeki özel ordusu için Hamas ve diÄŸer Ä°slami gruplara karşı kullanmak üzere ABD ve Ä°srail'den silah aldığı" iddiaları da büyük yankı uyandırdı.
 
Ä°srail'in 2005'te Gazze'den çekilmesi ve 2006'daki seçimlerin Hamas'ın zaferiyle sonuçlanmasının ardından Dahlan, Fetih hareketi saflarında Hamas'a karşı "kanlı ve kirli bir iç çatışma" baÅŸlattı.
 
ABD merkezli "Vanity Fair" isimli dergi, Hamas'ın 2006'daki seçim zaferi sonrasında Washington yönetiminin Hamas'ı iktidardan uzaklaÅŸtırmak için hazırladığı komplonun merkezinde Dahlan'ın olduÄŸunu ifade etti.
 
ABD ve AB'nin favori ismi "Dahlan"
 
Dahlan, Gazze'den maÄŸlup bir ÅŸekilde çekilirken, Batı Åžeria'ya Ulusal Güvenlik Danışmanı koltuÄŸunu da kaybetmiÅŸ olarak döndü.
 
Batı Åžeria'ya geçmesinin ardından Dahlan, Hamas-Fetih çekiÅŸmesinde gerilimi artırarak ABD ve Ä°srail'e hizmet etmekle suçlandı. Dahlan'a çeÅŸitli suçlamalar yönelten Batı Åžeria'daki Fetih hareketi içinde yer alan isimler de Dahlan'ın Gazze'deki ezeli rakibi olan Hamas lideri Ä°smail Heniyye gibi suikast giriÅŸimine maruz kaldı.
 
Fetih hareketi yetkilileri farklı mecralarda yaptığı açıklamalarda "ABD'deki George Bush yönetimi ve Avrupa BirliÄŸinin (AB) Dahlan'ı baÅŸkan yardımcılığına getirmesi için Abbas'a baskı yaptığını" dile getirdi.
 
Sürgün ve derinleÅŸen iliÅŸkiler
 
Hakkındaki "Arafat'ı öldürdüÄŸü ve görevi süresince zimmetine geçirdiÄŸi paralarla bir servet elde ettiÄŸi" iddiaları nedeniyle Dahlan, 2011'de Batı Åžeria'yı terk ederek BAE'nin baÅŸkenti Abu Dabi'ye yerleÅŸti.
 
Dahlan, Abu Dabi'de Veliaht Prens Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ın danışmanlığı görevine getirildi.
 
Hamas yetkilileri, 2010'da Ä°srail gizli servisi Mossad'ın Dubai'deki bir operasyonuyla öldürülen Hamas'ın silahlı kanadının kurucularından Mahmud Abdurrauf el-Mebhuh suikastında da Dahlan'a iÅŸaret etti.
 
KaradaÄŸ ve Sırbistan ile Abu Dabi yönetimi arasında aracılık yapan Dahlan, Balkan ülkelerine zaman zaman siyasilerin cebine giren milyonlarca dolarlık yatırımın aktarılmasına aracılık etti ve Sırbistan vatandaÅŸlığı aldı.
 
Libya'daki çatışmada aracı
 
Dahlan'ın benzer ÅŸekilde BAE'nin aktif bir ÅŸekilde taraf olduÄŸu Libya'da Abu Dabi yönetimi ile ülkenin doÄŸusundaki silahlı lider Halife Hafter arasında iletiÅŸimi saÄŸlayan isim olduÄŸu iddia edildi.
 
Ä°srail ve Filistinli kaynaklara dayandırılan haberlerde, Dahlan'ın 2015'te Paris'te Ä°srail'in aşırı saÄŸcı dönemin Savunma Bakanı Avigdor Liberman ile görüÅŸtüÄŸü aktarıldı.
 
Dahlan'ın Abbas'ın yerine Filistin yönetiminin başına getirilmesi için Ürdün, BAE ve Mısır tarafından Suudi Arabistan'a sunulmak üzere bir plan hazırlandığı haberleri de bu ismi gündemin üst sıralarına taşıdı.
 
Muhammed Dahlan'ın kirli iÅŸlerle elde ettiÄŸi servetin yüz milyonlarca doları geçtiÄŸi iddia ediliyor.
 
Filistinli gruplar arasında rekabetin unsuru
 
Gazze'deki Hamas yönetimi gerek Katar'a yönelik bölgede uygulanan tecrit gerekse Mısır yönetimiyle arasının açılması üzerine Dahlan'a baÅŸvurmak zorunda kaldı.
 
Gazze'de düzenlenen Filistin Yasama Konseyi toplantısına video konferans yöntemiyle katılan Dahlan, "Gazze'nin kahraman halkının umutlarını tekrar yeÅŸertmek için Hamas'taki kardeÅŸlerimizle ortak çabalarda bulunuyoruz." diyerek, Gazze ve sonrasında Filistin'de üstlenmeye hazırlandığı rol üzerine sinyaller vermiÅŸti.
 
Arap Baharı'nın beşiği ve son kalesi: Tunus
 
Arap Baharı'nın doÄŸum yeri, kiÅŸisel hak ve özgürlükler alanında elde ettiÄŸi kazanımları korumasıyla son kalesi niteliÄŸindeki Tunus'un emekleyen demokrasisi, Dahlan aracılığıyla BAE'nin yıkıcı ve tehlikeli müdahalelerinin hedefi oldu.
 
BAE adına Muhammed Dahlan'ın, Tunuslu siyasetçilere yaklaÅŸarak, ülkedeki Ä°slami eÄŸilimli Nahda Hareketi'nin durdurulması karşılığında para ve finansman desteÄŸi teklif ettiÄŸi, ülke basınına sıkça yansıdı.
 
Yemen'de rakiplere karşı "suikast timi"
 
ABD merkezli haber sitesi "Buzz Feed", BAE'nin, bölgede tehdit olarak gördüÄŸü Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatının (Ä°hvan) Yemen'deki siyasi kanadı Islah Partisi üyelerine suikast düzenlemeleri için Amerikan, Fransız ve Ä°srailli emekli askerleri tuttuÄŸunu öne sürdü.
 
Haberde, öldürülecek Islah üyeleri karşılığında verilecek ikramiye ve yasal sorunları aÅŸmak için BAE ile ABD merkezli paralı asker ÅŸirketi arasında imzalanan anlaÅŸmaya yer verildi.
 
Suikast için tutulan güvenlik ÅŸirketiyle görüÅŸmeleri Dahlan'ın gerçekleÅŸtirdiÄŸi bilgisine haberde yer verilirken, ÅŸirketin yetkilisi emekli Ä°srail askerleriyle Dahlan'ın fotoÄŸrafları da habere eklendi.
 
15 Temmuz darbe girişiminin uluslararası ayağı
 
Dahlan hakkında dikkat çekici bir iddia da The Guardian gazetesinin eski Orta DoÄŸu Editörü David Hearst tarafından gündeme getirildi.
 
Hearst, Dahlan'ın 15 Temmuz darbe giriÅŸiminde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile Abu Dabi yönetimi arasında aracılık ettiÄŸini yazdı.
 
Son olarak, nisan ayında Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca "askeri, siyasi ve uluslararası casusluk" suçlamasıyla yürütülen soruÅŸturma kapsamında BAE için ajanlık yaptığı ifade edilen iki kiÅŸi gözaltına alınmıştı.
 
Filistin'de Mahmud Abbas'a "adaylık" gözdağı
 
Dahlan, kendisini sürgüne gönderen Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas'a da defalarca meydan okudu.
 
Suudi Arabistan'a ait MBC televizyon kanalına verdiÄŸi röportajda, "Filistin'de gerçekleÅŸecek bir sonraki seçimlerde aday olma hakkına sahip" olduÄŸunu belirterek Filistin'in başına geçmeye hazırlandığının sinyalini verdi.
 
Aynı röportajında Dahlan, Türkiye'ye yönelik "Orta DoÄŸu'da Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nu canlandırma peÅŸinde koÅŸtuÄŸu" ÅŸeklindeki kara propagandasına baÅŸvurdu.
 
Dahlan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe giriÅŸimindeki rolünüyse reddetti.
 
Ä°çiÅŸleri Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile 15 Temmuz darbe giriÅŸimini gerçekleÅŸtirmek, anayasal düzeni zorla deÄŸiÅŸtirmeye teÅŸebbüs etmek", "devletin güvenliÄŸine iliÅŸkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak", "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek", "devletin güvenliÄŸine ve siyasal yararlarına iliÅŸkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" ve "uluslararası casusluk yapma" suçlarından adli makamlarca arama ve yakalama kaydı bulunan Muhammed Dahlan'ın, Terörden Arananlar Listesi'nde kırmızı kategoriye eklendiÄŸi belirtilmiÅŸti.
 
 
Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.