Sosyal Medya

Çin'in Uygurlara zulmüne karşı dünyaya çağrı

Anne babamı, Çin'in Müslüman Uygurları tuttuğu toplama kampından çıkarmak için hayatımı tehlikeye attım... Halkım onlarca yıldır zorluklarla karşı karşıya kalıyor, şimdi ihtiyaç anımızda dünyanın arkamızda durmasına ihtiyacımız var.



Ben bir Uygurum ve ailemin siyasetle iliÅŸkisi her zaman acı verici olmuÅŸtur. Ä°l yöneticilerinin misilleme yapacağı korkusuyla göç etmek zorunda kalan atalarımdan Kültür Devrimi sırasında bir çalışma kampına gönderilen dedeme kadar...
 
EmekliliÄŸine kadar devlet memurluÄŸu yapmış babamla annem benim için farklı ÅŸeyler umuyordu. Liseyi bitirdikten sonra önümde iki seçenek vardı: Biri edebiyat okumak, diÄŸeriyse tıp eÄŸitimi almak. Babam beni tıp okumaya teÅŸvik etti; bu laneti kırıp siyaset, devlet memurluÄŸu veya toplum hizmeti içermeyen bir yaÅŸam geçireceÄŸimi düÅŸünmüÅŸtüm.
 
Ne yazık ki kader, ailemi Sincan'daki bir Çin esir kampına göndererek etrafıma aÄŸlarını ördü. Pekin kampların terörle mücadele için gönüllü eÄŸitim ve idman sunduÄŸunu iddia ediyor. Fakat masum insanlar için bu bir ceza. Ä°ÅŸte bu sebeple, ailemi özgür bırakmak için aktivist oldum.
 
Kamplarda bir ila üç milyon kiÅŸinin tutulduÄŸuna inanılıyor. Bunların arasında hiçbir siyasi hırsı olmayan ve artık aktif olarak herhangi bir dinin pratiklerini uygulamayan emekli memurlar, yani ebeveynlerim vardı. Uygurlar acı çeken bir halk. Kamplardakiler en çok acı çekenler ama benim gibi -artık Avrupa'daki- yakınları da stres ve kaygıdan muaf deÄŸil.
 
 
Hikayemin benzersiz bir tarafı yok, birçok Uygur siyasetten uzak durmak istiyor. Ama Çin'in politikaları bize direnmekten baÅŸka seçenek bırakmadı. Annemin 2017'de, babamın da 2018'de kaybolmasından sonra onların hukuksuzca alıkonmasına karşı bir kampanya baÅŸlattım. Onları serbest bırakması için Çin yetkililerine baskı yapmak istedim. Böyle yaparak, sessiz kalan diÄŸer Uygurları da aynını yapmaları için cesaretlendirmeyi umuyordum.
 
Ailemin serbest bırakılmasından sonra bir ikilemle karşılaÅŸtım. Aktivizme devam edip onları tekrar kampa gönderilme tehlikesine atmalı mıydım? Aileleri hala kayıp olan baÅŸkalarının yardımıma ihtiyaç duyduÄŸuna karar verdim. Baskı devam ettiÄŸi sürece ailemin güvende olmayacağını biliyorum.
 
Yakınlarda sızdırılmış belgeler son birkaç yıldır söylediklerimizi doÄŸrular nitelikte, Çin'in yaptıklarının vahÅŸiliÄŸini gözler önüne seriyor. Artık Çinli yetkililer Uygurların üzerine daha ÅŸiddetli gitmekten çekinmiyor. Akademisyenler ve siyasetçiler arasında Uygurların karşılaÅŸtığı vahÅŸete soykırım deyip dememe konusunda bazı anlaÅŸmazlıklar var. Ama ben böyle demenin makul olduÄŸuna inanıyorum. Yeni belgeler, insanlığa karşı iÅŸlenen bu organize suça doÄŸrudan Çin Komünist Partisi'nin üst düzey liderlerinin öncülük ettiÄŸini kanıtlıyor.
 
Pekin, baskının Uygurlarla iliÅŸki kurmaktan daha iyi bir strateji olduÄŸuna çoktan karar vermiÅŸ gibi görünüyor. Ilımlı sesler bile susturulmuÅŸ durumda. Mesela Pekin'de Uygurlar için bir kampanya yürüten Uygur ekonomist Ä°lham Tohti 2014'te müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
 
Uygurlar bu zulme tek başına karşı koyamaz. Yakınlarımızın ve halkımızın insan hakları ve onuru için mücadele etmeye devam etmeliyiz. Zayıf olabiliriz ama henüz pes etmiÅŸ deÄŸiliz. 20'den fazla ülke gezdim, birbirinden farklı yüzlerce yeri ziyaret ettim; üniversitelerde, kiliselerde, konferanslarda, sokaklarda ve hatta özel etkinliklerde konuÅŸma yaptım. Ama yine de küçük organizasyonum, geniÅŸ bir hareketin kurumlarınca ne finanse edildi ne de desteklendi.
 
 
 
Müellif: Halmurat Harri Uygur / Kaynak: The Independent Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.