Sosyal Medya

İbrahim Tenekeci Yazı: Rahmet ile Zahmet Arasında

Birlik ve beraberlik vurgusunu bu denli sık yapmamızın birinci nedeni, hemen yanımızda duran yakıcı, yıkıcı ve yorucu örneklerdir. Irak, Suriye… Kendi içimizde görüş ayrılıkları yaşıyor olabiliriz. Fakat ana fikrimizin daima Türkiye olması gerekir. Başkaları için değil, millet ve memleket için kullanışlı olalım. Birlik ve beraberlik vurgusunu bu denli sık yapmamızın birinci nedeni, hemen yanımızda duran yakıcı, yıkıcı ve yorucu örneklerdir. Irak, Suriye… Kendi içimizde görüş ayrılıkları yaşıyor olabiliriz. Fakat ana fikrimizin daima Türkiye olması gerekir. Başkaları için değil, millet ve memleket için kullanışlı olalım.



Birlik ve beraberlik vurgusunu bu denli sık yapmamızın birinci nedeni, hemen yanımızda duran yakıcı, yıkıcı ve yorucu örneklerdir. Irak, Suriye…
 
Kendi içimizde görüÅŸ ayrılıkları yaşıyor olabiliriz. Fakat ana fikrimizin daima Türkiye olması gerekir. BaÅŸkaları için deÄŸil, millet ve memleket için kullanışlı olalım.
 
Meclisteki bazı partiler, iktidara değil, memlekete muhalefet ediyor gibiler.
 
Bu toprakları vatan belleyen, kendi ülkesini müdahaleye açık hale getirmeye çalışmaz. VatandaÅŸ ile karındaÅŸ birbirine uzak sayılmaz.
 
Sadece birtakım meslekler deÄŸil, kimi fikirler de insanı aslından uzaklaÅŸtırıyor. BaÅŸka bir ÅŸeye dönüÅŸtürüyor. Mesela: Hem insan hakları ve hürriyetten bahsediyor, hem de ülkemize gelen muhacirlere hasımlık ediyor. Nerede duruyor olabilir?
 
Fikir özgürlüÄŸünü dilinden düÅŸürmeyen birçok kimsenin baÅŸka bir görüÅŸe katlanamadığını görüyoruz. Kendine isterken samimi, baÅŸkaları söz konusu olunca tutarsız. Geçen gün “halk birden büyüktür” yazan bir afiÅŸ gördüm. Bu düÅŸünceye göre, mevcut cumhurbaÅŸkanına oy veren milyonlarca insan halktan sayılmıyor. Bunun devamı “yaÅŸasın halkların kardeÅŸliÄŸi.” Nasıl ve ne ÅŸekilde olacak?
 
Burada siyasi görüÅŸten yahut ideolojik farktan söz edemeyiz. Söz konusu olan, ağır tahammülsüzlüktür.
 
Esas dert bu gibi geliyor bana: Yıllar boyunca iç tehdit olarak görülen ve gösterilenler, bugün devleti yönetiyor. Hazımsızlığın kaynağı burasıdır. KutuplaÅŸma konulu cümlelere de evvela bu pencereden bakmak gerekiyor.
 
Orası öyle de burası nasıl? Ä°slâm kardeÅŸliÄŸini savunanların birbirlerine yapıp ettikleri malumdur. Bunu görmek için siyaset kulislerine, ortak mekânlara veya dergi mahfillerine gitmeye gerek yok. Sosyal medyada kısa bir gezinti yapmak, durumun vahametini öÄŸrenmek açısından yeterlidir.
 
KardeÅŸlik, itimat demektir. Ä°timat ise itikat ister. Sözle deÄŸil, gönülle olur.
 
Allah olmayana da versin diye dua etmekle vazifemizi yapmış, sorumluluÄŸumuzu yerine getirmiÅŸ olmuyoruz. Bunun gibi bir ÅŸey. KardeÅŸlik için, birlik ve beraberlik için karşılıklı adım atmak ÅŸarttır. Tek taraflı adımlar, insanı usanç kapısına götürür. Orada bıkkınlık vardır.
 
Hangi görüÅŸten olursak olalım, cevaplamamız gereken temel soru ÅŸudur: BirliÄŸin rahmeti mi, ayrılığın ve ikiliÄŸin zahmeti mi? Tercihimiz nedir?
 
Birinci şıkkı seçenlere söyleyelim: Daha anlayışlı ve kibar olmalıyız. O kadim usulü korumalı, birbirimize üslupla yaklaÅŸmalıyız.
 
Adalet ve liyakatten ayrılamayız. Bu ikisinin aynı dünyaya ait olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Adalet, hakkın yerine gelmesidir.
 
Karşımızdakini dikkatle dinlemeliyiz. Anlamamışsak sormalıyız. Bir şeyi anlamadığımız vakit, anlamsız olmuyor o.
 
Nihayetinde herkeste aynı hassasiyeti bulamayacağımızı biliyoruz. Ä°yilik, güzellik ve insaniyetle inatlaÅŸanlar her devirde olmuÅŸtur, olacaktır. Böyle kimselerin millet katında, yani ana gövde karşısında hükmü yoktur. Numune olarak kalmaya mahkûmdurlar.
 
 
YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.