Sosyal Medya

İstanbul Sözleşmesinin Serencamı

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’ni sanki kutsal metinmiş gibi hem imzalayıp hem de onaylayan ilk ülkedir ve sözleşmenin bizzat tarafıdır. Herhangi bir çekince, şerh ve itirazda bulunmamıştır.



Tarih: 11 Mayıs 2011. Ä°stanbul’da yapılan Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu toplantısında tam adı “Kadınlara Yönelik Åžiddet ve Aile Ä°çi Åžiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Ä°liÅŸkin Avrupa Konseyi SözleÅŸmesi” olan sözleÅŸme 60’ıncı Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti tarafından imzaya açıldı. SözleÅŸme Ä°stanbul’da yapıldığından dolayı “Ä°stanbul SözleÅŸmesi” adıyla tanımlanmaya baÅŸladı. SözleÅŸmeyi her ülke adına DışiÅŸleri Bakanları attığı için Türkiye adına DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu imzaladı.
 
Ä°stanbul SözleÅŸmesi, imzaya açılmasından sonra onay için TBMM Genel Kurulu'na sunulmuÅŸ, 14 Mart 2012 tarihinde AKP, CHP, MHP ve BDP’nin oybirliÄŸiyle 246 kabul ve sıfır ret oyuyla Meclis'te onaylanmıştır.
 
Böylece Ä°stanbul SözleÅŸmesi’ni ilk imzaya açan ülke Türkiye olduÄŸu gibi ilk onaylayan ülke de Türkiye olmuÅŸtur; sanki kadına ÅŸiddetin en fazla olduÄŸu ülke Türkiye’ymiÅŸ gibi… SözleÅŸme 1 AÄŸustos 2014 tarihinde yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.
 
Türkiye’den sonra sözleÅŸmeyi ilk imzalayan ülkeler “Avusturya, Almanya, Yunanistan, Ä°zlanda, KaradaÄŸ, Portekiz, Finlandiya, Fransa, Ä°spanya, Ä°sveç, Slovakya ve Lüksemburg” olmuÅŸtur.
 
Avrupa Konseyi ülkelerinin imzaladığı sözleÅŸmeye bakıldığında Türkiye gibi kayıtsız ÅŸartsız imzalayan ve onaylayan ülke sayısı azdır. Ülkelerin bir kısmı sözleÅŸmeyi imzalamasına raÄŸmen onaylamamış, bir kısmı da çekincelerini belirtmiÅŸtir. SözleÅŸmeyi imzalayan Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülkenin sözleÅŸmeyi imzaladığı, 34 ülkenin de sözleÅŸmeyi imzalayıp onayladığı, 11 ülkenin ise sözleÅŸmeye çekince koyduÄŸu görülmektedir. Ä°ngiltere, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Moldova, Macaristan, Ermenistan, Letonya, LihtenÅŸtayn, Litvanya ve Slovakya sözleÅŸmeyi imzalamasına raÄŸmen onaylamamıştır.
 
SözleÅŸmeyi imzalayan veya onaylayan ülkelerden “Almanya, Andora, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Ä°rlanda, Ä°spanya, Ä°sveç, Ä°sviçre, Ä°talya, Ä°zlanda, Kıbrıs, Letonya, Makedonya, Malta, Monako, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Yunanistan” çekince koymuÅŸtur. "Avusturya, Finlandiya, Hollanda, Ä°sveç, Ä°sviçre, Norveç” sözleÅŸmenin bazı maddelerine itiraz etmiÅŸ, “Hırvatistan, Ä°spanya, Letonya, Litvanya, Letonya ve Polonya ise ÅŸerh koymuÅŸtur.
 
Rusya ve Azerbaycan ile sözleÅŸmeye gözlemci ülke statüsünde katılan Amerika BirleÅŸik Devletleri, Japonya, Kanada, Meksika ve Vatikan sözleÅŸmeyi imzalamamıştır.
 
Türkiye, Ä°stanbul SözleÅŸmesi’ni sanki kutsal metinmiÅŸ gibi hem imzalayıp hem de onaylayan ilk ülkedir ve sözleÅŸmenin bizzat tarafıdır. Herhangi bir çekince, ÅŸerh ve itirazda bulunmamıştır. SözleÅŸmeye çekince koyan ülkeler dini, kültürel ve toplumsal yapılarından ve toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim ve partner (nikâhsız birlikte yaÅŸayan bireyler) yaÅŸamı gibi konularda çekince koyarken, sözleÅŸmeyi imzalayan hükümetin ve onaylayan iktidar-muhalefet blokunun, Avrupa Konseyi ülkelerinin bir kısmı kadar, Vatikan kadar, gözlemci ülke Rusya ve ABD kadar dini ve kültürel kaygı taşımaması çok vahimdir; sanki sözleÅŸmede hiç itiraz edilecek madde yokmuÅŸ gibi…
 
Ä°tiraz edilmesi gereken maddeleri ve sözleÅŸme içeriÄŸini de baÅŸka bir yazıda deÄŸerlendirelim.
 
 
Siyami Akyel / Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.