Sosyal Medya

Yusuf Kaplan: Anadolu umudun yeÅŸerdiÄŸi iklimdir

Ekim Kasım aylarında Anadolu’nun nabzını tutmaya çıktım...Her yerde bir karamsarlık var. Ama öte yandan da kolay teslim olmama, ipi omuzlama, yükü, tarihî yükümlülüğün yükünü yüklenme aziz mesuliyeti... Anadolu’ya açıldığımda umudumun tazelendiğini görüyorum.



Her ÅŸeyin politikaya endekslenmesi, toplumda büyük bir ahlâkî çözülme ve çürümenin yaÅŸanmasına yol açıyor...
 
Politika, çıkarperestliÄŸi, konformizmi ve fırsatperestliÄŸi kutsar. O yüzden kutsalı hayattan kovar ve sahte, din-dışı seküler kutsallar icat eder ve pagan bir dünyanın eÅŸiÄŸine fırlatır insanı.
 
Tam da dünyanın bizi beklediÄŸi, tarihin bizi çağırdığı bir zaman diliminde Türkiye’nin içerden büyük bir deÄŸer erozyonunun pençesinde kıvranması, çocuklarımızın aidiyet bilinçlerini yitirmeleri ve elimizden kayıp gitmeleri iÅŸte bu seküler saldırının yol açtığı sosyal yıkımın düÅŸündürücü göstergeleri...
 
ANKARA EĞİTÄ°MBÄ°RSEN’Ä°N DERTLÄ° YÖNETÄ°CÄ°LERÄ°
 
Fakat umudumu yitirmedim bendeniz.
 
Anadolu’ya açıldığımda umudumun tazelendiÄŸini görüyorum.
 
Her ne kadar postmodern popüler kültür ve pespaye Türk dizileri, Anadolu’yu da çürütüyor olsa da, bir dip dalga, alttan alta direniyor, dışardan gelen kültürel saldırıları püskürtüyor, Anadolu insanını diri tutuyor.
 
Ankara’da EÄŸitimBirSen’de pürdikkat dinlenen bir konferans verdim. Ankara EÄŸitmBirSen’in dertli öÄŸretmenleri, idealist, müstakim yöneticilerini takdir ettim.
 
Ümitlendim.
 
NURÄ° PAKDÄ°L ERZURUM LÄ°SESÄ°’NDE...
 
 
Sonra soluÄŸu Erzurum’da aldım. Erzurum Yazarlar BirliÄŸi’nden Yusuf Kotan kardeÅŸim, tarihî Erzurum Lisesi’nde Nuri Pakdil’i Anlamak baÅŸlıklı bir programı düzenledi. Programa, Nuri Pakdil’in en önemli “eseri” Arif Ay aÄŸabeyle bendeniz katıldık.
 
Erzurum Lisesi’nin vakarına yaraşır bir ortamda, Pakdil Usta’yı anlattık genç ve bıçkın arkadaÅŸlara.
 
Programdan sonra lisenin müzesini gezdik...
 
Tarih, müthiÅŸ bir kimlik ve asalet kazandırıyor bir okula. 1889’da Sultan Abdülhamid Han’ın Anadolu’yu okullarla donatmasının biri ürünü lise ve müzede ÅŸahitlik ettiÄŸimiz gurur tablosu tarih. Müzeye her ÅŸeyini veren okul yöneticilerinden Sebile Alkır Hoca’yı ve bize müzeyi gezdiren ve Nuri Pakdil’i öÄŸrencilerine tanıtan idealist okul yöneticilerini kutluyorum.
 
BURSA DEYÄ°NCE AKÄ°F HAYTA HOCA!
 
Bu hafta sonu Bursa’daydım. Akif Hayta Hoca’nın Bursa Yıldırım Belediyesi için düzenlediÄŸi söyleÅŸi programında.
 
Akif Hayta, çok etkileyici bir hoca. Besbelli. Soruları, müdahaleleri ile yaklaşık üç saat süren, kimsenin yerinden kımıldamadan ve neredeyse salonun çoÄŸunun notlar alarak nefes nefese takip ettikleri bir konferans oldu.
 
Bursa Yıldırım Belediye BaÅŸkanı Oktay Yılmaz sonuna kadar izledi konferansı. Akif Hoca’nın ÅŸahsında programı düzenleyen herkesi yürekten kutluyorum. Güzel programdı.
 
Sonra Bursa Ä°FAM’a uÄŸradık, tadımlık bir Hasbihal yaptık. Hamdi Akgül kardeÅŸim, orada çok güzel iÅŸler yapıyor, yapacak...
 
BAÅžAKÅžEHÄ°R MÄ°LLET KIRAATHANESÄ° DÜNYA HARÄ°KASI
 
 
Ve BaÅŸakÅŸehir...
 
BaÅŸakÅŸehir’in kabına sığmaz, idealist bir belediye baÅŸkanı var: Yasin KartoÄŸlu.
 
Konferansa geçmeden önce güzel bir sohbet yaptık. BaÅŸakÅŸehir, nasıl model ÅŸehir yapabilir sorusunu tartıştık.
 
Sonra konferansa geçtik Millet kıraathanesinde.
 
MuhteÅŸem bir kütüphane. Nefessiz dinlenen bir konferans.
 
Böyle kütüphaneler dünyada da çok azdır. Demek ki, istenince birinci sınıf kültür hizmeti de yapılabiliyormuÅŸ.
 
EmeÄŸi geçen herkesi yürekten tebrik ediyorum.
 
AKSARAY’DA Ä°KÄ° UMUT IÅžIÄžI: CEMALEDDÄ°N BAL VE OSMAN AKYOL
 
Aksaray’da bir devrimci ve derviÅŸ’e destek vermek için gittim. Osman Akyol Hoca, bir Kur’ân Kursu, medrese açmış Aksaray’da. Ama öÄŸrencilerin hepsi sıradışı, olaÄŸanüstü sarsıcı hikâyelere sahip.
 
Osman Akyol Hoca, uyuÅŸturucuya yakalanan çocukları, annesiz, babasız, kimsesiz çocukları buluyor, onları eve, sıcak yemeÄŸe kavuÅŸturuyor ve Kur’ân hafızı yapıyor!
 
Gerçekten gözyaÅŸartıcı bir hikâye.
 
Ve bu güzel insan, eli öpülesi insan hakettiÄŸi desteÄŸi görmüyor! Ä°nanılır gibi deÄŸil.
 
Osman Akyol Hoca tam bir devrimci. Ve hayatını bu kimsesiz çocuklara vakfetmiÅŸ bir derviÅŸ.
 
Osman Hoca’yı ve çalışmalarını yerinde görmek ve yakından destek vermek için koÅŸa koÅŸa NevÅŸehir Aksaray’a gittim o yüzden.
 
Allah ondan razı olsun. Allah onu her türlü nazardan saklasın, önünü açsın.
 
Aksaray’ın dertli, donanımlı, çalışkan çok güzel bir müftüsü var: Cemaleddin Bal Hoca. Bütün camilerde gençleri topluyor Ramazan KöroÄŸlu kardeÅŸimin yilmaz gayretleriyle ve camiler okula dönüÅŸüyor!
 
Bütün iller Aksaray olsa, keÅŸke diyesi geliyor insanın içinden. Böyle müftülerimiz çok olsa!
 
Ä°hsan Açık Hoca’mı mutlaka anmam gerekiyor burada. Öyle müftü görmedim ben! Hani derler ya, heykeli dikilecek kabına sığmaz bir öncü.
 
Cemaleddin Hocamı da yürekten kutluyorum.
 
Bu Anadolu turumda da umut ışığıyla dopdolu döndüm Ä°stanbul’a.
 
Anadolu’dan umut kesilmez. Türkiye’den umut kesilmez. Türkiye biterse, mazlumların umudu söner, dünya biter.
 
Vesselâm.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.