Sosyal Medya

Güncel

Pamukkale'de 40 bin tarihi eser depoda bekliyor

2 bin 500 yıllık Pamukkale Hierapolis Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkarılan eserlerin sadece küçük bir bölümü sergilenebiliyor. Müze alanının dar olmasından dolayı 40 bin eser depolarda bekliyor.



UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan 2 bin 500 yıllık Pamukkale Hierapolis Antik Kenti’nde ortaya çıkarılan 40 bin eser, müze alanının yetersiz olması sebebiyle depolarda bekliyor. Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiÄŸi bölgede kazı çalışmaları devam ederken gün yüzüne çıkarılan eserler Hierapolis Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Asırlar boyu çok sayıda medeniyete ev sahipliÄŸin yapan antik kentte gün yüzüne çıkarılan eserlerin büyük bir bölümü ise müze alanı dar olduÄŸu için istenilen ÅŸekilde sergilenip, tanıtılamıyor.
 
ŞİFA Ä°ÇÄ°N GELÄ°YORLAR
 
Denizli Turistik Otel ve Ä°ÅŸletmecileri DerneÄŸi (DENTUROD) BaÅŸkanı Gazi Murat Åžen, Denizli’nin bir kent müzesini ihtiyacının olduÄŸunu söyledi. Yer altından çıkarılan eserlerin sadece küçük bir bölümünün sergilendiÄŸini ifade eden Åžen, “Hierapolis Antik Kenti, M.Ö. yaklaşık 4. yüzyılda kurulup M.S. 7. yüzyıla kadar ayakta kalmış. Kapısında kutsal ÅŸehir yazar. Hıristiyanlık aleminde Aziz Flipos’un mezarının burada olması, insanların ÅŸifa için gelmesinden dolayı kutsal ÅŸehir olarak ilan edilmiÅŸtir” dedi.
 
 
BEÅž MÜZEYÄ° DOLDURUR
 
Hierapolis Antik Kenti’nde yapılan kazılardan 40 bine yakın tarihi eserin çıkarıldığını ancak bunların müze alanı geniÅŸ olmadığı için sadece küçük bir bölümünün sergilenebildiÄŸini dikkat çeken Åžen, “Buraya gelen ziyaretçiler özellikle travertenlerin büyüsüne kapıldıktan sonra arkeolojinin de keyfini çıkarabilmeleri için özellikle bu çıkan eserlerin sergilenmesi gerekmektedir. Åžu anda depolarda bekleyen 40 bin civarında eser olduÄŸunu biliyoruz, bu da 5 müzeyi dolduracak sayı demek. Pamukkale’ye Hierapolis Kenti’nde öncelikle müzenin yapılması, orada gezi güzergahlarının iyileÅŸtirilmesi bölgeye gelecek turist sayısını da arttıracaktır” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.