Sosyal Medya

Güncel

Elitleşmekten başımız göğe erdi

Hz. Ömer ne yapmadı? Daha birkaç ay önce sıradan bir memur olduğunu unutup bir makama gelince ayak ayaküstüne atıp önüne geleni fırçalayan bürokrat karakterine bürünmedi, güç krizleri geçirmedi, parayı bulunca akrabalarını, dostlarını ve eski mahallesini terk etmedi.



Ahlakımızdan, adaletimizden, kardeÅŸliÄŸimizden, merhametimizden ve deÄŸerlerimizden her türlü tavizi verdiÄŸimiz ama itibarımızdan zerrece taviz vermediÄŸimiz bir Müslümanlık yaşıyoruz. SadeliÄŸin yerini gösteriÅŸin, mütevaziliÄŸin yerini kibrin, nezaketin yerini kabalığın, samimiyetin yerini protokol kurallarının, kardeÅŸliÄŸin yerini menfaat hesaplarının aldığı bir dönemde imtihan oluyoruz…
 
Malda, makamda, lükste, konforda ve maddiyatta elitleÅŸirken, ahlakta, kültürde, nezakette, merhamette ve insanlıkta büyük bir bedevileÅŸme krizi yaşıyoruz. Gırtlağına kadar mala, makama, mevkiye ve paraya batmış Müslümanların tüm bu ÅŸaÅŸanın ve gösteriÅŸin içinde nasıl da içten içe bir bedeviliÄŸi büyütüp beslediklerine ÅŸahitlik ettiÄŸimiz, dünyayı deÄŸiÅŸtirmek için yola çıkan Müslümanların nasıl da dünyaya daldıklarına ve deÄŸiÅŸtiklerine hayret ettiÄŸimiz dönemlerden geçiyoruz… Allah ondan razı olsun Hz. Ömer, daha göreve geldiÄŸi ilk gün bu sorunu tespit etmiÅŸ ve halka yaptığı konuÅŸmasında, “Allah’a yemin olsun ki, sizden hiç kimseye, ‘Ömer göreve geldikten sonra deÄŸiÅŸti’ sözünü söyletmeyeceÄŸim” diyerek malın, makamın, güç ve iktidarın kendisini asla deÄŸiÅŸtirmeyeceÄŸine dair tarihi bir deklarasyon yayınlamıştı.
 
Ömer (r.a.) sözüne sadık kaldı. DeÄŸiÅŸmedi, elitleÅŸme krizleri geçirmedi. Hz. Ali’nin (r.a.), “Halife Ömer’i (r.a.) Kâbe’yi tavaf ederken gördüm, elbisesinde birisi deri yama olmak üzere tam 12 yama vardı” sözü bu durumun en büyük ÅŸahididir.
 
O, halkın yiyemediÄŸi yemeÄŸi bana getirmeyin, onlar soÄŸuk su bulamazlarsa bana da vermeyin dedi. Hizmetçileriyle aynı sofrayı paylaÅŸtı. Onlarla dertleÅŸti, hasta olduklarında bizzat evlerine ziyarete gitti.
 
Asla halktan kopmadı
 
Hz. Ömer (r.a) malına, makamına ve gücüne yaslanarak asla kabalaÅŸmadı, merhametsizleÅŸmedi ve bedevileÅŸme krizleri de geçirmedi. Kudüs’ün anahtarlarını almaya giderken bile kibirlenmedi, egosuna yenilmedi. Yolda tek bir deveye kölesiyle birlikte sırayla binmekten gocunmadı. O mütevaziliÄŸi kuÅŸandıkça Allah da dünyayı onun ayakları altına serdi.
 
Halkına ve valilerine sürekli nezaketi, mütevaziliÄŸi ve merhameti öÄŸütledi. Gücü ve kuvveti, yüksek binalarda, lüks evlerde, dolgun maaÅŸlarda deÄŸil, hakka baÄŸlılıkta gördü. “Evlerinizi üç odadan fazla ve bir adam boyundan yüksek yapmayın ki dünyaya baÄŸlanıp ahireti unutmayasınız. Ä°ktidarınız sürsün ve Allah size yardım etsin istiyorsanız sünnete sarılın! Sünnete sarılın ki, devletiniz baki kalsın” dedi.
 
Taktığı kravat iÄŸnesi bilmem kaç asgari ücretlinin maaşıyken, tatilde harcadığı para birkaç gecekondu mahallesinin elektrik faturasını karşılarken, yediÄŸi serpme kahvaltı Suriyelilerin çadır kentlerinde dağıtılan erzaklardan daha fazlayken tasarruftan, mütevazilikten, Efendimizin açlıktan karnına baÄŸladığı taÅŸtan falan bahsetmedi. Tüm bunları söylerken de söylediklerini uygulamanın cesareti ile söyledi. Bir aÄŸacın altında toz toprak içinde uyurken bile Bizans’ın elçilerini titretti, imparatorlarının kalbine korku saldı.
 
Daha birkaç ay önce sıradan bir memur olduÄŸunu unutup bir makama gelince ayak ayaküstüne atıp önüne geleni fırçalayan bürokrat karakterine bürünmedi, güç krizleri geçirmedi, parayı bulunca akrabalarını, dostlarını ve eski mahallesini terk etmedi. Aksine halife olduktan sonra bile mesai saati bitince geceleri, kimsesiz ve yaÅŸlı kadınların evlerine gidip, hamurlarını yoÄŸurdu, koyunlarını saÄŸdı, onlar için sırtında un taşıdı.
 
Allah ondan razı olsun. Hz. Ömer’in ÅŸahsiyeti, bizim dünyaya, lükse ve konfora dalıp, halktan koparak geçirdiÄŸimiz elitleÅŸme krizlerimiz, mala ve makama yaslanıp, kabalaÅŸarak ve merhametsizleÅŸerek geçirdiÄŸimiz bedevileÅŸme krizlerimiz için en etkili reçetedir…
 
 
Müellif: Abdülaziz KıranÅŸal / Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.