Sosyal Medya

Güncel

İsrail'in Whatsapp üzerinden 20 ülkedeki casusluk skandalı büyüyor

İsrailli siber istihbarat şirketi NSO Group’un WhatsApp skandalı büyüyor. Reuters, NSO’nun Pegasus yazılımıyla beş kıtada en az 20 ülkenin hükümet yetkililerinin cep telefonlarının izlediğini yazdı. WhatsApp’ın da dava açtığı casusluk girişiminin siyasi ve diplomatik sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor. İsrail hükümeti ise NSO’nun devletle ilgisi olmadığını savunarak kendini kurtarmaya çalışıyor.



Ä°srailli siber istihbarat ÅŸirketi NSO Group’un Whatsapp skandalı derinleÅŸmeye devam ediyor. Reuters’in konuyla ilgili bilgi sahibi Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde NSO’nun oluÅŸturduÄŸu Pegasus adlı yazılımla hacklediÄŸi Whatsapp sosyal iletiÅŸim ağı uygulamasında, ABD’nin müttefiki olan beÅŸ kıtada en az 20 ülkenin hükümet yetkililerinin cep telefonlarının hedeflendiÄŸini belirtti. Ä°srailli siber istihbarat kuruluÅŸunun Whatsapp üzerinden casusluk giriÅŸiminin, son ortaya çıkan bilgilerle daha geniÅŸ siyasi ve diplomatik sonuçlar doÄŸurabileceÄŸi belirtiliyor. Hedef alınan ülkeler arasında Meksika, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerin de bulunduÄŸu belirtildi.
 
 
BÄ°RÄ°M 8200
 
NSO’nun siber casusluk faaliyetleri ile birçok devleti hedef aldığının ortaya çıkması Ä°srail hükümetinde paniÄŸe sebep oldu. Ä°srail’de mevcut koalisyonun üyelerinden Bakan Zeev Elkin bir açıklamayla, NSO’nun Ä°srail devleti ile herhangibir ilgisi olmadığını savundu. Elkin, NSO’nun “özel bir ÅŸirket” olduÄŸunu belirtti. Ne var ki NSO’da, Ä°srail ordusunun özel siber güvenlik yapısı Birim 8200’de çalışmış onlarca uzmanı istihdam ettiÄŸi biliniyor. NSO, ürettiÄŸi siber casusluk yazılırımlarını baÅŸta BirleÅŸik Arap Emirlikleri olmak üzere Suudi Arabistan gibi ülkelere de sattığı ortaya çıkmıştı.
 
WhatsApp dava açtı
 
Sosyal iletiÅŸim ağı WhatsApp’ın Ä°srailli siber gözetim firması NSO Group’a, ÅŸirketin mesajlaÅŸma hizmetini geniÅŸ kapsamlı casusluk için kullandığı gerekçesiyle dava açtığı belirtilmiÅŸti. WhatsApp’ın federal mahkemeye verdiÄŸi dilekçede, siber istihbarat ÅŸirketi NSA Group’un WhatsApp uygulaması üzerinden 29 Nisan - 10 Mayıs 2019 arasında 20 ülkede, aralarında 100 gazeteci ve insan hakları aktivistlerinin de bulunduÄŸu 1400’den fazla kiÅŸiyi izlediÄŸi öne sürülmüÅŸtü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.