Sosyal Medya

Macarlar'ın haykırışı: Biz Yoldaş Değiliz

Macarların SSCB'nin kurduğu Varşova Paktı'ndan kanlı olaylar neticesinde ayrıldı.



Ä°smail Çal-Dünya Bülteni / Tarih Servisi
 
Macaristan'da ekonomik hayattan ÅŸikayet eden halk Stalin'in ölümü ve DoÄŸu Almanya'daki ayaklanmanın etkisi ile kıpırdanmaya baÅŸlamıştı Hatta bazı fabrikalarda iÅŸçi eylemleri baÅŸladı. Bu duruma müdahale eden SSCB mevcut baÅŸbakana görevden el çektirdi ve halka yakınlığı ile bilinen Ä°mre Nagy baÅŸbakanlığa getirildi.
 
Ä°mre Nagy baÅŸbakan olur olmaz halkı rahatlatacak uygulamalara öncelik verdi. Ä°mre Nagy komünizmin sert uygulamalarından uzaklaşırken halkın sevgisini kazanıyordu ancak SSCB'nin rahatsızlığı giderek artıyordu. Komünizme aykırı davranmakla suçlanan Ä°mre Nagy 1955 yılında hem baÅŸbakanlıktan alındı hem de Komünist Partisi Merkez ÜyeliÄŸinden çıkarıldı. Bu durum halkın tepkisine yol açtı.
 
Ülkede her geçen gün Ä°mre Nagy'ye aydınların, öÄŸrencilerin ve halkın ilgisi ve desteÄŸi artıyordu. Hatta bu olay ile baÅŸlayan özgürlükçü akım genç aydınlar tarafından kurulan Petöfi Kulübü tarafından yönetiliyor ve yönlendiriliyordu. Polonya'daki Poznan ayaklanmasının Macaristan'a sıçramasından endiÅŸelenen SSCB yeni bir yumuÅŸama dönemi baÅŸlatmak istedi. Fakat artık çok geç kalınmıştı.
 
Polonya ayaklanmasından cesaret alan Macarlar 23 Ekim 1956'da harekete geçtiler. Aynı gün BudapeÅŸte'de 200 bin kiÅŸilik bir gösteri baÅŸladı. Göstericiler SSCB baskısı ile görevden alınan eski baÅŸbakan Ä°mre Nagy'nin evinin önüne geldiler. Kendilerine ''yoldaÅŸlar'' diye hitap eden Nagy'ye ''Biz yoldaÅŸ deÄŸiliz''diye haykırdılar. Hatta halk ellerindeki bayraklardaki orak çekiç sembollerini bile keserek çıkarmışlardı.
 
Gece radyo binasına ilerleyen göstericilerin üzerine ateÅŸ açıldı. Buna raÄŸmen vazgeçmeyen halk Stalin'in dev heykelini yıkıp parçaladı. Ayaklanmalar Macaristan'ın diÄŸer bölgelerine de sıçradı. Tekrar baÅŸbakanlığa getirilen Nagy halkı yatıştırmaya çalışırken 24 Ekimde SSCB tankları BudapeÅŸte'ye girdi. SSCB kararlı idi doÄŸu blokun da çatlak istemiyordu. SSCB önceleri ayaklanmaya doÄŸrudan müdahale etmedi ve uyarılarla ortamı kontrol altına almaya çalıştı.
 
SSCB'nin uyarılarına raÄŸmen Macarlar kararlarından vazgeçmiyorlardı. Ä°mre Nagy Macaristan'ın VarÅŸova Paktından ayrıldığını ve tarafsız ülke olduÄŸunu ilan etti. Ancak SSCB tarafından tutuklandı ve bir daha kendisinden haber alınamadı. Aynı gün yüzlerce SSCB tankı Macar Milli Ayaklanmasının sonunu getirecek olan kanlı müdahalesine baÅŸlamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.