Sosyal Medya

Güncel

Almanya'dan Suriye'nin kuzeyine 'Avrupa askeri' önerisi

Almanya'da Hristiyan Demokrat milletvekili Roderich Kiesewetter, Suriye'nin kuzeyinde bir insani bölge oluşturulmasını ve bu bölgenin Avrupa askerleri tarafından korunmasını istedi.



Alman hükümetinin ortaklarından Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) dış siyaset uzmanı Roderich Kiesewetter, Berlin merkezli rbb-inforadio'ya bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kuzey Suriye'de düzenlediÄŸi operasyonla ilgili olarak insani bir bölge oluÅŸturulması talebinde bulundu. OluÅŸturulacak insani bölgenin Rusya ile kararlaÅŸtırılarak Avrupa birlikleri tarafından korunması gerektiÄŸini belirten Kiesewetter, bunun da 30 ile 40 bin askerlik bir BirleÅŸmiÅŸ Milletler misyonu gerektirdiÄŸini söyledi.
 
ABD'ye 'yükü birlikte paylaÅŸma' mesajı
"Alman ordusu da dahil Avrupalı askerlerin bölgeye gönderilmesine hazırlıklı olmayız" diyen Kiesewetter, ayrıca bölgeye saÄŸlık, yardım, yeniden imar ve psikolojik destek için ekipler gönderilmesinin önemli olduÄŸunu vurguladı. Bu misyonun Avrupa BirliÄŸi'nin (AB) hareket kabiliyeti bulunduÄŸuna dair bir iÅŸaret olacağını iÅŸaret eden Kiesewetter, Avrupa askerlerinden oluÅŸacak bir birliÄŸin aynı zamanda ABD'ye yükü birlikte paylaÅŸmaya yönelik önemli mesaj göndereceÄŸini de söyledi.
 
Kiesewetter, Türkiye'nin mülteci mutabakatı çerçevesinde yaptıklarının teslim edilmesi gerektiÄŸini, ancak bunun yeni acıları, yeni göçleri ve devletler hukukunun ihlal edilmesini haklı çıkarmayacağını da sözlerine ekledi.
 
"Türkiye ile iÅŸ yapanlara Hermes kredileri durdurulsun" çaÄŸrısı
Öte yandan Alman hükümetinin diÄŸer ortağı Sosyal Demakrat Parti'nin (SPD) Meclis Grup BaÅŸkanı Rolf Mützenich de Suriye'nin kuzeyindeki operasyon nedeniyle Türkiye üzerindeki baskının artırılmasını istedi. Deutschlandfunk radyosuna konuÅŸan Mützenich, Türkiye ile iÅŸ yapan Alman ÅŸirketlerine saÄŸlanan Hermes kredilerinin durdurulmasını gündeme getirdi. Mützenich, Alman vatandaÅŸlarının hâlâ tutuklu olduÄŸu Türkiye'de Hermes kredilerinin devam etmemesi gerektiÄŸini savundu.
 
Türkiye'ye karşı ekonomik yaptırımların Avrupa BirliÄŸi düzleminde olması gerektiÄŸini de savunan Mützenich, "Türk hükümetinin devletler hukukuna aykırı davranışının sonuçları için harekete geçmeye hazır olan çok sayıda Avrupa BirliÄŸi ülkesi olduÄŸuna inanıyorum" ÅŸeklinde konuÅŸtu. Mützenich, "Gümrük BirliÄŸi içindeki, yani Avrupa BirliÄŸi ile yapılan anlaÅŸmaların içindeki olanaklara tam olarak bakmak lazım" dedi.
 
Geçen hafta CDU ile birlikte muhalefetteki YeÅŸiller, Hür Demokrat Parti ve Sol Parti'den de Hermes kredilerinin sonlandırılması için sesler yükselmiÅŸti.
 
Hermes kredileri, Alman hükümeti tarafından ülke dışında ticaret yapan Alman ÅŸirketlerine güvence amaçlı saÄŸlanıyor. Türkiye, Rusya'dan sonra en çok Hermes kredisi aktarılan ikinci ülke. Alman hükümeti 2018 yılından bu yana Türkiye'ye ihracat yapan Alman ÅŸirketlerine yaklaşık 2 milyar 600 milyon Thacmindeki kredilerle güvence saÄŸladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.