Sosyal Medya

Güncel

Meksika'nın Müslüman köyünde nüfus 5 bini geçti

Meksika'nın Chiapas bölgesinde 1989 yılından bu yana Tzotzil kabilesinden 5 bin 500 kişi Müslüman oldu. İslamofobinin yükselişe geçtiği, Müslümanların sahte terör gruplarıyla bağdaştırılmaya çalıştığı bu dönemde böylesine güzel bir dönüşüm heyecan veriyor



Meksika'nın Chiapas bölgesinde 1989 yılından bu yana Tzotzil kabilesinden 5 bin 500 kiÅŸi Müslüman oldu. Ä°slamofobinin yükseliÅŸe geçtiÄŸi, Müslümanların sahte terör gruplarıyla baÄŸdaÅŸtırılmaya çalıştığı bu dönemde böylesine güzel bir dönüÅŸüm heyecan veriyor

Chiapas'ta, Müslüman Maya topluluÄŸu üyeleri, genellikle geleneksel Maya ÅŸallarından baÅŸörtüsü takarken, erkekler takke kullanıyor. Meksika'da Ä°slam, Meksika kültürünün ve ahlakının en güzel yönlerini öne çıkardığı için halk tarafından benimseniyor.

Meksika'da Müslüman nüfusta artış gözlemleniyor. Son on yılda istikrarlı bir ÅŸekilde sürdürülen Ä°slam dininin en doÄŸru ÅŸekilde tanıtılması faaliyetleriyle birlikte 15 yıl önceye göre üç kat artış göstererek Meksika'daki Müslümanların sayısı 5 bin 500'e ulaÅŸtı.

Themuslimvibe'de yer alan habere göre, Lübnan, Suriye ve hatta Ä°spanya'dan tasavvuf ehli Müslüman göçmenlerin Meksika'ya geliÅŸi bu sürecin hızlanmasına katkıda bulundu.

Meksika'nın Chiapas bölgesinde bir köy eÅŸsiz bir Ä°slam merkezine dönüÅŸtü. BirçoÄŸu Roma KatolikliÄŸi olarak tanımlanan yerli Maya halkının kalbi Ä°slam'a döndü.

Yerli Tzotzil halkları olarak bilinen San Cristobal de las Casas çevresinde bulunan bu küçük topluluk, eÅŸsiz daÄŸlık manzarası olan Chiapas'ın güneyinde kendi Ä°slam merkezini kurdu.

30 yılda sayıları 5 bini geçti

Meksika'nın güneyinde etkili olan Zapatista Ulusal KurtuluÅŸ Ordusu olarak bilinen silahlı devrimci bir grup baÅŸta olmak üzere Katolik Hristiyanlığın ve ABD'nin etkili olduÄŸu kapitalizm hareketlerinden etkilenen bu topluluk 1980'lerden itibaren yönünü Ä°slam'a çevirerek dönüÅŸümün ilk tohumlarını filizlendirdi.

1989 yılından itibaren ise deÄŸiÅŸim hızlanarak büyüdü Müslümanların sayısı 5 bin 500'e ulaÅŸtı.

Tzotzil halkları, günümüzde Meksika'nın güneyindeki Chiapas eyaletine özgü bir yerli Maya grubudur. "Tzotzil" kelimesi kendi dillerinde "yarasa insanları" anlamına geldiÄŸi söylenir.

Nüfusu 300.000'in biraz altında olan Tzotzil halkı, Orta Amerika eski Maya imparatorluÄŸunun soyunun kalan son kalelerinden birini temsil ediyor.

Erkekleri takke kadınları geleneksel şal kullanıyor

Chiapas'ta, Müslüman Maya topluluÄŸu üyeleri, genellikle geleneksel Maya ÅŸallarından baÅŸörtüsü takarken, erkekler takke kullanıyor.

Bu küçük Müslüman topluluÄŸunun üyelerinden biri olan Mustafa, "Ä°nsanların dönüÅŸüm kararımızın ardından bize olan bakış açıları deÄŸiÅŸti. Bizim terörist olduÄŸumuzu ve bizden korkmaları gerektiÄŸini düÅŸündüler. Ancak zamanla ve bizim tavırlarımızla birlikte bu fikir deÄŸiÅŸti" dedi.

Ä°slam dinini seçen Meksikalı yerliler hem örfi hem de dini kimliklerini dengede tutuyor. Bu çoÄŸunluÄŸu Müslüman olmayan bir ülkede yaÅŸayanların genel olarak harcadı bir çaba olarak kendini gösteriyor.

Müslüman Tzotzil topluluÄŸunun üyeleri; "Dilimi konuÅŸmak istiyorum, yerli elbiseyi giymek istiyorum ama aynı zamanda Allah'a inanmak istiyorum" diyor.

Müslümanların sayısı hızla artış gösteriyor

Amerika BirleÅŸik Devletleri'nde Latin-Amerikalı Müslümanların sayısının artışı son derece heyecan verici.

Geleneksel Maya inançlarının, Ä°spanyolların eliyle ülkede etkili olan Roma KatolikliÄŸinin ve yerli dinlerin ülkesi olan Meksika'da Ä°slam, Meksika kültürünün ve ahlakının en güzel yönlerini öne çıkardığı için halk tarafından benimseniyor.

Ä°slamofobinin yaygınlaÅŸtığı, ırkçılığın ve göçmen karşıtı söylemlerin dünya genelinde en yüksek düzeydeki devletler tarafından açıkça kullanıldığı bir dönemde bu tür haberlerin desteklenmesi gerekiyor.

Müslümanlar ve Ä°slam'a yönelik nefret söylemleri ve eylemleri yükseliyor gibi gözükse de, güney Meksika'daki çeÅŸitlilik ve hoÅŸgörünün gerçek gücünü içeren bu küçük Müslüman köyünün sessiz güzelliÄŸini duyalım ve duyuralım.

Kaynak: muslim port

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.