Sosyal Medya

Erdoğan: Siyasi nezaketten yoksun Trump'ın mektubunu unutmamız mümkün değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’da yabancı gazetecilerle yaptığı toplantıda konuşuyor.



ErdoÄŸan’ın toplantıda ÅŸu sıralar yaptığı konuÅŸmadan öne çıkanlar ÅŸöyle:
 
“Suriye’deki hadiseler baÅŸlamadan önce iyi iliÅŸkilerimiz vardı. BeÅŸer Esed ile ailecek görüÅŸecek kadar yakınlığa sahiptik. Ülkesinde insan hakları ve adaletin geliÅŸtirilmesi konusunda pek çok tavsiyede bulunduk. Kürt nüfus için adımlar atmasının önemli olduÄŸunu söyledik. Tavsiyelerimize uymak yerine halkın üzerindeki baskıyı artırdı. Suriye halkı Esed’e karşı direnirken Irak’taki DEAÅž belası bu ülkeye de sıçradı. Ardından PKK, PYD ve YPG terör örgütü bindi. Suriyeli 6 milyon kili ülke dışına gitmiÅŸti. Bunu 4 milyonu ülkemize gelmiÅŸtir.
 
“BAÅžKA ÇAREMÄ°Z KALMADI”
 
DEAÅž ile en sonuç alıcı mücadeleyi TÜrkiye yürüttü. Fırat Kalkanı ile 3 binin üzerinde DEAÅž’lıyı etkisiz hale getirdik. DEAÅž sonrasında Suriye’de tutunamadı ve çözüldü. Rakka ve Deyrizor arasını da temizlemeye talip oldu. ABD yönetimine yaptığımız teklifler karşılık görmedi. ABD bu iÅŸi PKK/YPG ile yapmayı tercih ettik. Sonra bu örgüt Türkiye’ye karşı bir tehdide dönüÅŸtü. BeklediÄŸimiz adımlar atılmadı. Bize de kendi göbeÄŸimizi kendimiz kesmekten baÅŸka çare kalmadı. Önce Zeytin Dalı ile Afrin ve çevresini temizledik. Astana ve Soçi süreci ile Ä°dlib’de yaÅŸanabilecek insanı dramın önüne geçtik.Sonra Fırat’ın doÄŸusu için hazırlıklara baÅŸladık. Diploması kanallarını kullandık. ABD ve Avrupa’nın desteÄŸini çekemedik.
 
“BARIÅž PINARI HAREKATI ANLIK DEĞİLDÄ°R”
 
Barış Pınarı Harekatı’nın iki amacı vardır, sınırlarımızdan PKK/YPG’yi temizlemek ve güvenli bölgeye ülkemizdeki Suriyelilerin dönüÅŸünü saÄŸlamak. 2 milyon kiÅŸinin dönmesini planlıyoruz. Planın ilk ÅŸartı bölgenin terörden temizlenerek güvenli hale getirilmesiydi. Güvenli bölge projemizi G20 toplantısında teklif ettim. Hepsi olumlu buldu ama adım atmaya kimse yanaÅŸmadı. Zeytin Dalı Harekatı’ndan sonra bu konuyu yeniden gündeme getirdik. Ama istediÄŸimiz ilerlemeyi saÄŸlayamadık. Bunun üzerine 9 Ekim saat 16.00’da harekatı baÅŸlattı. Barış Pınarı Harekatı anlık deÄŸildir. Hazırlığı 3-4 yılı buldu. GeliÅŸmeler anlık olmadı.
 
“30 KM DERÄ°NLÄ°ÄžE ULAÅžINCA ABD VE DÄ°ÄžER ÜLKELERÄ°N TAVRI DEĞİŞTÄ°”
 
Harekattan önce Sayın Trump ile yaptığımız konuÅŸmada harekata baÅŸlayacaÄŸmızı söyledim. Beyaz Saray açıklamasında ABD’nin askerlerini çekeceÄŸi ilan edildi. Herhangi bir engel kalmadı. Kısa sürede birkaç noktadan 30 km derinliÄŸe ulaşınca ABD ve diÄŸer ülkelerinin tavrı deÄŸiÅŸti. Ä°lk 1-2 gün böyle bir baÅŸarı beklemedikleri için düÅŸük tepki ortaya koydular. BaÅŸarıya ulaÅŸacağı anlaşılınca tepkiler yükseldi. Biz kararlılıkla devam ettik. Resulayn ve Tel Abyad’ın da olduÄŸu 30 yerleÅŸim yerini kontrol altına aldık.
 
“TÜRKÄ°YE EN BAÅžINDAN BERÄ° SURÄ°YE’NÄ°N TOPRAK BÜTÜNLÜÄžÜNE SAYGISINI Ä°FADE ETTÄ°”
 
4 askerimiz ve 74 Suriye Milli Ordusu mensubu ÅŸehit oldu. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 750’yi bulduk. 20 sivil vatandaşımız ÅŸehit oldu, 181 vatandaşımız yaralandı. Türk medyasıyla yaptığım toplantıda söyledim yine söylüyorum, Türkiye NATO üyesidir ama terör örgütleri ne zaman üye oldu bilmiyorum. Türkiye en başından beri Suriye’nin toprak bütünlüÄŸüne saygısını ifade etti. 30 Ekim’de Cenevre’de toplanacak anayasa komitesinin dönüm noktası olmasını temenni ediyorum.
 
“TSK BÖLGEDEN ÇIKMAYACAK”
 
Bu harekatla DEAÅž’ın yeniden canlanacağı ve sivil katliam yapıldığı iddiası terör örgütünün yalanlarıdır. Bize harekatı durdurma çaÄŸrısı yapanlara bir teklifte bulunmuÅŸtum. Hemen bu gece terör örgütünün silah bırakıp güvenli bölgeden çıkmalarını istemiÅŸtik. 120 saatlik bir mutabakarı saÄŸladı. 13 maddelik mutabakata göre ABD 120 saat yani 5 gün içinde teröristlerin güvenli bölge dışına çıkmasını saÄŸlayacak. Dün akÅŸamdan baÅŸlamak üzere Barış Pınarı’na 120 saat ara verdik. Ellerindeki silahlar toplanacak, tahkimatlar imha edilecek. Güvenli bölgeden çıkacaklar. TSK ise bölgeden çıkmayacak. Kontrol Türkiye’ye bırakıldıktan sonra Barış Pınarı Harekatı sona erecektir.
 
“TRUMP’IN MEKTUBUNU UNUTMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”
 
BaÅŸkan Trump’ın siyasi nezaketle baÄŸdaÅŸmayan mektubu medyada yer aldı. Bunu unutmadık, unutmamız mümkün deÄŸil. Karşılıklı sevgi saygımız da sürekli gündemde tutmamızın önüne geçiyor. Vakti gelince gereken yapılacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.