Sosyal Medya

Güncel

Rusya, işgal ettiği Kırım'ın adını da değiştirmeyi düşünüyor

Rusya'nın, 2014'te Ukrayna’nın Kırım Yarımadası'nı işgalinin ardından, bu topraklara "Taurida" adı verilerek, eski bir Rus İmparatorluğu geleneğine geri dönme önerisinde bulunuldu. Geçtiğimiz ay, Simferopol'ün başkentinde düzenlenen Moskova destekli "Kırım Rumları" sempozyumunda, Kırım Cumhuriyeti'ni yeniden adlandırma fikri öne çıkarıldı. Rusya da bu öneriye destek verdi.



Yarımada için Kırım-Tavrida Cumhuriyeti ismini benimseme giriÅŸimi, 2018 yılında Ivan Shonus'un başını çektiÄŸi Yunanlıların “Tavrida” Ulusal ve Kültürel ÖzerkliÄŸi TopluluÄŸu'nun bir fikri. Shonus, ismi deÄŸiÅŸtirilen yarımadanın Rus statüsünü güçlendireceÄŸine ve Kırım Cumhuriyeti'ne Batı itirazlarını baltalayacağına inanıyor. Ancak, tarihi Taurida takma adının benimsenmesinin ardındaki mantık daha da derinleÅŸiyor.
 
PUTİN: KIRIM'IN TEK SAHİBİ TATARLAR DEĞİL
 
Aslında, Kremlin yıllarca Kırım'da bir “Yunan gündemini”, yarımadayı anavatanı olarak kabul eden Kırım Tatar azınlığına karşı ek bir araç olarak teÅŸvik etmeye çalıştı. Kırım’ın Rusya Federasyonu’na katılımıyla ilgili 2014 referandumunu takiben, bir Rus yanlısı Tatar delegasyonu, CumhurbaÅŸkanı Vladimir Putin ile görüÅŸmek üzere Soçi'ye gitti. Rus devlet baÅŸkanına, Tatar milletini Kırım'ın yerli halkı olarak tanımaya çağırdılar. Ancak Putin, “Tabii ki bunu düÅŸünebiliriz. Fakat bu sorunu çözerken, baÅŸka bir ÅŸey üretemezsiniz." diyerek bunun yerine, Kırım'ın gerçek yerli halklarının Rumlar dahil diÄŸer milletleri içerdiÄŸini söyledi ve Kırım tatarı misafirlerine: "Siz ve benden önce oradalardı” dedi. Aylar sonra Kremlin dostu popülist-milliyetçi Rus siyasetçi Vladimir Zhirinovsky, Kırım Tatarlarının yerel tarihini gölgeleyen yarımadanın Yunan mirasının bu kavramını tekrarladı ve “Tavrida bir Yunan ismidir." dedi.
 
BATI TEPKÄ°LERÄ°NE KARÅžI BELGESEL HAMLESÄ°
 
Simferopol, geçtiÄŸimiz Eylül ayında “Kırım Rumları” sempozyumuna ev sahipliÄŸi yaptı. Orta seviye bir “II. Yol” Yunan delegasyonu, Kırım ve Yunanistan arasındaki iliÅŸkilerin uzun bir tarihçesi hakkında “Yarımadanın olaylarına dünyanın gözlerini açmak” ve “Batı yaptırımlarının zincirlerini kırmak" için Kırımlı meslektaÅŸlarıyla birlikte bir belgesel çekmeye baÅŸladı. Bu grup, eski savunma bakan yardımcısı ve eski Yunan milletvekili Konstantinos-Iraklis Isychos, yönetmen ve film yapımcısı Christos Rallis ve tarihçi Nikolaos Alexandros Hesychos'tan oluÅŸuyordu. Üçüncü adam daha önce Yunanistan SYRIZA partisinin bir üyesiydi, ancak 2015 yılında, iktidar partisinin Yunanistan için üçüncü ekonomik düzenleme programını kabul etmesi üzerine istifa etti. Aynı yıl, diÄŸer birkaç SYRIZA muhalifiyle birlikte sol kanat siyasi fraksiyonu Popular Unity'yi yarattı. Åžimdi bu partide dördüncü sırayı elinde tutuyor. Partinin kendisi, Yunanistan'ın NATO'dan çekilmesini desteklemekte.
 
Isychos, Rallis ve Hesychos'un tümü, Ocak 2019'da Yunanistan'ın Filadelfeia-Chalkidona kentinde kurulan Yunan Kırım Dostları Kulübü üyesidir. Kulübün hedefleri arasında “Kırım izolasyonu kırma”, “yasadışı yaptırımlara karşı çıkma”, “Kırım’daki Yunan azınlık haklarının tanınması” ve “Helen Kırım’ı Yunanistan’a yaklaÅŸtırmak için kamu diplomasisinin kullanılması” yer aldı. Bu kamu diplomasisi çabasının bir öÄŸesi olma ihtimali taşıyor.
 
Yunanistan Kırım Dostlar Kulübü'nün bir diÄŸer önemli üyesi, Alexis Tsipras Kabinesinde alternatif maliye bakanı olan Nadia Valavani; istifa etti ve ardından Popüler BirliÄŸe katıldı. Valavani, Isychos ve avukat Rachiotis Yiannis ile birlikte, BeÅŸinci Uluslararası Yalta Ekonomik Forumu'na katılmak için Nisan 2019'da Kırım'ı ziyaret etti.
 
YARIMADADA RUM OKULLARININ ARTTIRILMASI GİRİŞİMİ
 
Moskova, Atina’yı, ÅŸu anki Avrupa yaptırım rejimi kapsamında Kırım’da “anavatanlarını” kolayca ziyaret edebilecekleri vize alamayan 7.000 Kırım Rum’unun acı bir durum yaÅŸadığına ikna etmeye çalışıyor. Rusya’ya göre, bu durum yerel Yunan toplumunun sosyal ve kültürel yaÅŸamlarını zorlaÅŸtırıyor. Ancak gerçekte, Yunan dili 13 Kırım ortaokulunda yaklaşık 700 öÄŸrenciye öÄŸretilmektedir. Dahası, yerel yönetim yarımadadaki Yunanca okullarının sayısını daha da arttırmayı planlıyor.
 
YARIMADANIN YUNANLAÅžTIRILMASI FÄ°KRÄ°NE TATARLARDAN TEPKÄ°
 
Yarımadanın daha da “YunanlaÅŸtırılması” için en son Kremlin destekli giriÅŸim, yerel Rus seçkinlerini derinden böldü. Kırım “BaÅŸbakanı” Sergey Aksenov ve “Devlet Konseyi BaÅŸkanı” Vladimir Konstantinov Taurida adını kabul etmeyi hemen reddetti. Rus yanlısı Kırım Tatar grupları da itirazlarını dile getirdiler.
 
RUS KARÅžITI DÜÅžÜNCELER ARTABÄ°LÄ°R
 
Yarımada’nın Ä°mparatorluk Rus dönemindeki Yunan ismiyle deÄŸiÅŸtirilmesi, Moskova’nın büyük ölçüde Ukrayna yanlısı Kırım Tatar azınlığına zarar vermesine yardım etmesine ve Atina’yı çekmek için propaganda argümanı sunmasına yardımcı olabilir. Öncelikle, Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın, Kırım Yarımadası'nın Türkçe isminin korunması giriÅŸimleri muhtemelen Moskova tarafından reddedileceÄŸi için bu durum Ankara'da rahatsızlık yaratabilir. Ä°kincisi, Rusya, Kırım Tatarlarının Rus siyasi ve sosyal alanlarını özümsemeleri için çok az fırsat sundu. Dolayısıyla, yerel tarihsel miraslarına karşı bu tür sembolik saldırganlık, bu topluluk içinde Rus karşıtı düÅŸüncelerin artmasına neden olabilir.
 
Ancak, yukarıdaki faktörler Kremlin'i giriÅŸimi ertelemeye zorlayabilse de, aslında süreç çoktan baÅŸladı. Zaten Kırım'daki üç ana bölge veya etkinlik Taurida adını aldı: Yeni inÅŸa edilen Taurida Karayolu, Uluslararası Gençlik Forumu “Tavrida” ve Simferopol'deki “Taurian” Termik Santrali. Böylece, Rusya, Kırım tarihini yavaÅŸ yavaÅŸ silerek ilerliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.