Sosyal Medya

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Barışı savunmak ne zamanda beri suç oldu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mustafa Akıncı'nın Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili sözlerine tepki göstererek, "Hadsizliktir. Oturduğu makam kendi gücüyle elde edilmiş bir makam değildir" demişti



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı, bir açıklama yayımlayarak, "Barışı savunmak ne zamandan beri suç oldu?" dedi.
 
Akıncı, Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili değerlendirmesinde, şunları ifade etmişti:
 
Daha önce de söyledim 1974'te biz adına Barış Harekatı desek de bu bir savaÅŸtı ve akan da kandı. Åžimdi Barış Pınarı desek de akan su deÄŸil kandır. Bu nedenle bir an önce diyalog ve diplomasinin devreye girmesi en büyük dileÄŸimdir.
 
Akıncı'nın sözlerine CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan tepki göstermiÅŸti: 
 
Bu tamamiyle bir hadsizliktir, haddini bilmemektir. Åžu an itibariyle KKTC'nin devlet olarak mücadelesini bizden baÅŸka veren var mı? Yok. Bizden baÅŸka mücadele veren olmadığı halde, öyle bir yere savruluyor ki, sabırla yeri geldiÄŸinde bizlerden de gereken cevabı alacaktır.
 
ErdoÄŸan ayrıca, KKTC CumhurbaÅŸkanı için "OturduÄŸu makam, kendi gücüyle elde edilmiÅŸ bir makam deÄŸildir. O makam, Türkiye Cumhuriyeti'nin gücüyle verilmiÅŸ bir makamdır." ifadelerini de kullanmıştı.
 
Mustafa Akıncı, KKTC CumhurbaÅŸkanlığı'nın resmi sitesinden yayımladığı yazılı açıklamada, ÅŸunları söyledi:
 
Yapılan bazı açıklamalarda ÅŸahsım için kullanılan haksız ve yaralayıcı ifadeleri esefle karşılıyor, sahiplerine iade ediyorum.
 
Mustafa Akıncı'nın KKTC CumhurbaÅŸkanlığı sitesinden yaptığı açıklamanın tamamı ÅŸöyle:
 
Sosyal medya üzerinden birkaç gün önce belirttiÄŸim görüÅŸler, inandığım samimi düÅŸüncelerimdir. Ne var ki bu düÅŸünceleri doÄŸru anlamak yerine, haksız ve orantısız eleÅŸtiriler yapılmış, bunun da ötesinde sosyal medya aracılığı ile organize biçimde iÄŸrenç küfür ve tehditlerle dolu saldırılar gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Bu düzeysizlik halen devam etmektedir.
 
Türkiye’nin çok çektiÄŸi terör belasından kurtulması kuÅŸkusuz hepimizin ortak arzusudur. Bunu çeÅŸitli olaylarda her vesileyle vurguladık. Bununla birlikte, Suriye topraklarında 10. yılına girmek üzere olan savaÅŸların da artık son bulmasının zamanıdır görüÅŸündeyim. Burada ve bölgedeki tüm halkların barış ve huzur içinde yaÅŸayabilecekleri bir düzeni diyalogla kurmaları kaçınılmazdır. Suriye’nin toprak bütünlüÄŸü içerisinde kendi sınırlarına sahip çıkabileceÄŸi, Türkiye’nin de kendi sınırlarını güvende hissedebileceÄŸi bir durum yaratılması elzemdir. Bu çerçevede daha önce de vurguladığım gibi Türkiye ve Suriye arasında iliÅŸkilerin yeniden tesis edilmesinin gerekliliÄŸi ortadadır. Diplomasi ve diyalog tam da bunun için gereklidir. Aynı çerçevede, diÄŸer bölge ülkeleri ile ve AB ile iliÅŸkilerini geliÅŸtiren bir Türkiye çok daha güçlü olacaktır inancındayım. Bu anlamda ifade ettiÄŸim diplomasi ve diyalog ihtiyacının terör örgütleri ile diyalog çaÄŸrısı olarak yansıtılıp bunun üzerinden siyaset yapılması çarpıtmadan öte bir ÅŸey deÄŸildir.
 
Yapılan bazı açıklamalarda ÅŸahsım için kullanılan haksız ve yaralayıcı ifadeleri esefle karşılıyor, sahiplerine iade ediyorum.
 
Barışı savunmak ne zamandan beri suç oldu? Bu istemin suçlanıp karalanması kime ne kazandırır?
 
Kıbrıs Türk Halkı Türkiye ile tarihten gelen dostluk ve kardeÅŸlik baÄŸlarına büyük önem veren bir halktır. Görev sürem boyunca bu önemin idraki içerisinde karşılıklı saygı temelinde iliÅŸkilerin geliÅŸmesine çaba harcadım. Ama her konuda her zaman aynı düÅŸünüp aynı davranış biçimini sergilemek mümkün deÄŸildir. Farklı görüÅŸlere saygı gösterilmesi ise saÄŸlıklı iliÅŸkinin bir gereÄŸidir.
 
Kıbrıs Türk Halkı ve devletinin bugünkü konuma ulaÅŸmasında elbette Türkiye’nin yıllarca yaptığı katkının ve verdiÄŸi desteÄŸin büyük payı vardır. Aynı zamanda Kıbrıslı Türkler bugünlere kendi büyük mücadeleleri ile de ulaÅŸmışlardır. Kıbrıslı Türkler bu adada var olabilmek için direnmeselerdi, bugünlere hiç ulaşılamazdı. Kendi demokrasimiz içinde var olan makamlar ve en baÅŸta CumhurbaÅŸkanlığı da halkımızın özgür iradesiyle ÅŸekillenmektedir. Kıbrıs Türk Halkının telkinlerle deÄŸil kendi iradesiyle karar verebilecek olgunluÄŸa ulaÅŸtığı inancındayım.
 
Bu süreçte terör, barış, demokrasi kavramları gibi konulardaki gerçek duygu ve düÅŸüncelerimi bilen ve desteÄŸini esirgemeyen tüm halkımıza bu vesileyle bir kez daha teÅŸekkür ederim. Bilinçli olarak konuyu çarpıtıp tırmandıranları da bir an önce saÄŸduyuya davet ederim. Bu anlayış içerisinde kamplara bölünüp birbirimizi suçlamanın bir anlamı olmadığına inanıyorum.
 
Türkiye ve bölge bu zor dönemden elbette barış içinde çıkmanın yolunu bulacaktır. Bu günler geride kalacaktır. Bu duygu ve düÅŸüncelerle bugüne dek ÅŸehit düÅŸenlere Tanrı’dan rahmet, yaralılara acil ÅŸifalar diler ocaklarına ateÅŸ düÅŸen ailelerin acılarını paylaşırım.
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.