Sosyal Medya

Zizek: İlerici Demokratlar aldanmasın: Trump'ı azletmek, sol proje değil

Bu olay tek bir kişiyle ve Rusya'yla ilgili. Ve ABD kurumlarıyla bunların temsil ettiklerine dair bildiğimiz her şeyi gözden geçirmemizi sağlıyor



Trump'a karşı ve yargılanması için yürütülen kampanya, mevcut ideolojik açmazlarımıza dair çok ÅŸey anlatıyor. Trump, bir devletin ve onun aygıtlarının temsilcisi olarak deÄŸil, kiÅŸisel çıkarlarını gözeten bir birey olarak tasvir edilir. Edward Snowden "ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın azil soruÅŸturmasını tetikleyen bir muhbir ihbarı, bir kuruma karşı baÅŸkana odaklanması bakımından 'çok akıllıca' bir strateji... Kongre, görevini kötüye kullanan birini otobüsün altına itmekten muazzam keyif alabilir, gel gör ki kendileri de aynı suçlamalarla karşı karşıyayken buna pek niyetli deÄŸiller... Bu muhbir biraz sıra dışı bir ÅŸey yapıyor. Bugün tarihin en sevilmeyen devlet baÅŸkanı olan bir ÅŸahsı, kanuna aykırı davranmakla suçluyor" yorumuyla bu noktaya hızlıca deÄŸinmiÅŸti.
 
Ä°lgi alanlarının veya kiÅŸisel patolojik eÄŸilimlerinin (intikam, güç ve ÅŸöhret arzusu, vb.) peÅŸinde koÅŸarken yasaları ihlal eden bir ÅŸahsı eleÅŸtirmek kabul edilebilir. Ama bir devlet kurumunun faaliyeti içerisinde bir suçu, kendini iÅŸine adamış dürüst kiÅŸilikli bireyler tarafından gerçekleÅŸtirilmiÅŸ bir suç eylemini, tespit etmek çok daha zordur. Kötülük ve suç burada bireyselleÅŸmemiÅŸ, kurumun iÅŸleyiÅŸ biçimine kazınmış durumda.
 
Trump hiç ÅŸüphesiz temel ahlaki pusuladan yoksun, itici bir karakter; ancak ABD istihbarat teÅŸkilatlarının süregelen faaliyetleri içindeki sistematik insan hakları ihlallerine ne diyeceÄŸiz? Gerçek düÅŸman, kuruluÅŸun kendisi için rahatsızlık yaratan kendine özgü karakterler deÄŸil; asıl düÅŸman, Amerika BirleÅŸik Devletleri'nin hedeflerini insafsızca yürüten dürüst vatanperver bürokratlar.
 
Ä°sim vermek gerekirse, böyle bir vatanperver bürokrat modeli, Trump'ın azlettiÄŸi FBI direktörü James Comey'dir. Comey gerçekler düzeyinde, Trump eleÅŸtirisinde muhtemelen doÄŸru söylese de (anı kitabı A Higher Loyalty'e bir bakın), ÅŸunu kabul etmek gerek: Comey'in ABD ilkelerine ve deÄŸerlerine "yüksek sadakatine" ABD devlet kurumlarının içine iÅŸlemiÅŸ suç eÄŸilimlerinden baÅŸka bir ÅŸey diyemeyiz. DiÄŸer bir deyiÅŸle Assange'ın, Snowden'ın ve Manning'in ortaya çıkardığı da iÅŸte bu eÄŸilimlerdi.
 
Ayrıca ÅŸunu da unutmamak gerek: Trump'ı azletme hareketi çoÄŸunlukla, Rusya'nın son ABD seçimlerini etkileyerek Trump'ın kazanmasını saÄŸladığını kanıtlama arzusundan besleniyor. Muhtemelen Rus müdahalesi olsa da (tıpkı ABD'nin tüm dünyadaki seçimleri etkilemeye çalıştığı gibi; ama onların yaptığına "demokrasiyi savunmak diyorlar) konunun yalnızca bu tarafına odaklanmak, Hillary Clinton'ın 2016'da aslında neden yenildiÄŸini gözden kaçırmak demek. Burada sahneyi, Clinton'ın Bernie Sanders ve Demokrat Parti'nin sol kanadına karşı verdiÄŸi amansız mücadelenin alması gerekir.
 
Bernie Sanders şu uyarıyı yaparken haklıydı:
 
Gelecek bir, bir buçuk yıl sonraya, seçimlerin tam kalbine gidecek olursak, Kongre'nin konuÅŸtuÄŸu tek ÅŸey Trump, Trump, Trump ve yine Trump; Mueller, Mueller ve Mueller... SaÄŸlık sistemini tartışmıyoruz, asgari ücreti geçim seviyesine yükseltmeyi tartışmıyoruz, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadeleyi konuÅŸmuyoruz, cinsiyetçilik, ırkçılık ve homofobiyi ve Amerikan halkını ilgilendiren meseleleri konuÅŸmuyoruz. Beni endiÅŸelendiren ÅŸey, bunun Trump'ın çıkarına olması.
 
Trump'ı azletmek, solcu bir proje deÄŸildir. Örtük amacı ilerici kanadın Demokrat Parti'yi ele geçirmesini önlemek olan, merkezi-liberal bir projedir. Bunu aklımızda tutmalıyız.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.