Sosyal Medya

Operasyona verilen 'Barış Pınarı' adı nasıl ortaya çıktı?

'Barış Pınarı' sözü ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kızılcahamam'daki AK Parti kampında yaptığı konuşmada geçmişti. Erdoğan konuşmasında "Hazırlıklarımızı yaptık, harekat planlarımızı tamamladık. Kararı verilen ve süreci başlamış olan barış pınarlarının önünü açma vakti" demişti. Erdoğan'ın bu açıklamalarından sonra sosyal medya Fırat'ın doğusuna yapılması beklenen operasyona 'Barış Pınarı Harekatı' adını koydu.



'Barış Pınarı Harekatı', sosyal medyanın Fırat'ın doÄŸusuna yapılması beklenen askeri operasyona verdiÄŸi isim olarak gündeme geldi. Peki operasyona verilen 'Barış Pınarı' adı nasıl ortaya çıktı? Aslında Barış Pınarı Harekatı isminin yola çıkış noktası CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın konuÅŸması. Kızılcahamam'daki AK Parti kampında konuÅŸma yapan ErdoÄŸan, "Söz bitti. Hazırlıklarımızı yaptık, harekât planlarımızı tamamladık, gereken talimatları verdik. Kararı verilen ve süreci baÅŸlamış olan barış pınarlarının önünü açma vakti, belki bugün, belki yarın denebilecek kadar yakındır. Hem karadan hem havadan bu harekâtı yürüteceÄŸiz" demiÅŸti. Ä°ÅŸte bu sözlerin ardından sosyal medyada ErdoÄŸan'ın "Barış Pınarları'nın önünü açma vakti" sözleri Fırat'ın doÄŸusuna gerçekleÅŸtirileceÄŸi beklenen harekatın ismi olarak kabul edildi.
 
Barış Pınarı Harekatı nedir?
 
Barış Pınarı Harekatı, Türkiye'nin gündeme getirdiÄŸi Suriye sınırındaki güvenli bölge planını uygulamaya geçirmek için Fırat'ın doÄŸusuna yapacağı harekattır. Suriye'deki çatışmalardan kaçan sivil nüfusun can güvenliÄŸinin saÄŸlandığı barınma alanı oluÅŸturulmasını öngörüyor. Türkiye bölgeyi, tüm Suriye'den göç eden sivillerin toplanabileceÄŸi ya da Türkiye'ye geçmiÅŸ Suriyelilerin arzu etmeleri halinde yerleÅŸebileceÄŸi bir bölge olarak tasarlıyor.
 
7
 
Barış Pınarı' ne anlama geliyor?
 
'Barış Pınarı' ifadesine sözlük anlamı olarak baktığımızda huzur, güven ve refah anlamlarına geldiÄŸini görüyoruz. Türkiye, masum Suriye halkının can güvenliÄŸini saÄŸlamak, barınma ihtiyaçlarını gidermek ve insani koÅŸullarda hayatlarına devam edebilmelerini saÄŸlamak için 'güvenli bölge'ye çok önem veriyor. Ä°ÅŸte bu amaçlar göz önünde bulundurulduÄŸunda operasyonun adının 'barış pınarı' olması daha büyük anlam taşıyor. Türkiye, Suriye halkının barış içinde, huzur içinde yaÅŸamasını arzu ediyor.
 
Barış Pınarı Harekatı öncesi ABD askerleri Türkiye sınırından çekiliyor.
 
ErdoÄŸan, 'Barış pınarları' ifadesini neden çoÄŸul kullandı?
 
ErdoÄŸan'ın 'Barış Pınarları' diyerek ifadeyi özellikle çoÄŸul belirtmesi de, olası operasyonun birden fazla noktadan baÅŸlayacağına iÅŸaret olarak deÄŸerlendirildi. Olası harekâtta, çıkarma yapılacak ilk bölgelerin, Tel Abyad, Resulayn ve Ayn el Arap (Kobani) olması bekleniyor.
 
 
Fırat'ın doğusu hangi yerleşim yerlerini kapsıyor?
 
Fırat Nehri'nin doÄŸusundaki en büyük yerleÅŸim alanları Halep'in Ayn El Arab, Rakka'nın Tel Abyad ve Tabka, Haseke'nin Kamışlı, Amude ve Rasulayn ilçeleri ile Deyrizor'un kuzey kesimlerinden oluÅŸuyor. Bu kuÅŸakta nüfusun yaklaşık yüzde 70'ini halen Araplar oluÅŸturuyor. Ancak bölgenin nüfus yapısı zorla deÄŸiÅŸtiriliyor. Terör örgütü bugüne kadar 1 milyon 700 bin kiÅŸiyi göçe zorladı. Örgüt, devletleÅŸme sürecinde bölgeyi daha kolay kontrol edebilmeyi amaçlıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.