Sosyal Medya

Fahrettin Altun: Türk ordusu ve ÖSO kısa süre sonra sınırı geçecek

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Washington Post gazetesine, 'Dünya, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusu için hazırladığı planı desteklemeli' başlıklı bir makale kaleme aldı.



Fahrettin Altun, Washington Post gazetesine verdiÄŸi makalede önemli açıklamalarda bulundu.
Altun kaleme aldığı makalesinde ÅŸunları söyledi:
 
- Pazar günü Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile bir telefon görüÅŸmesi yapan ABD BaÅŸkanı Donald Trump, DEAÅž ile mücadele operasyonunun liderliÄŸini Türkiye’ye devretmeyi kabul etti. Türk Silahlı Kuvvetleri, Özgür Suriye Ordusu’yla birlikte, yakında Türkiye-Suriye sınırını geçecek. Dünya, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoÄŸusu için hazırladığı planı desteklemelidir.
 
- George Washington, Amerika’nın “kalıcı ittifaklardan uzak durması” gerektiÄŸini söylemiÅŸti. ABD’li yetkililer, yıllardır terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG ile DEAÅž terör örgütüne karşı kurdukları ortaklığın “taktiksel” olduÄŸunu savunuyordu. BaÅŸkan Trump’ın son kararı, bu görüÅŸü desteklemektedir.
 
'ULUSUN HAYATI TEHLÄ°KEYE GÄ°RMEDÄ°KÇE SAVAÅž CÄ°NAYETTÄ°R'
- Türkiye, tıpkı Amerika BirleÅŸik Devletleri gibi, “dışarıda yok edilecek canavarlar aramaz.” Ancak canavarlar kapılarımızı kırıp, vatandaÅŸlarımıza zarar vermeye kalkışırsa cevabını vermek durumunda kalırız. Genç kadın ve erkekleri muharebeye göndermek hiçbir zaman kolay bir karar olmamıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediÄŸi gibi “ulusun hayatı tehlikeye girmedikçe savaÅŸ cinayettir.” Ancak maalesef bugün kendimizi böyle bir durumda buluyoruz.
 
- Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeydoÄŸusunda, Türk vatandaÅŸlarına uzun zamandır yönelen bir tehdidi ortadan kaldırmak ve yerel halkı, silahlı haydutların elinden kurtarmak dışında bir hedefi yoktur.
 
'ABD'NÄ°N KAZANIMLARINI KORUMAK BÄ°ZÄ°M ÇIKARIMIZADIR'
 

 

- DEAÅž saldırılarında onlarca vatandaşını kaybeden Türkiye, Suriye’ye teröristlerle mücadele etmek için muharip güç gönderen ilk ülke olmuÅŸtur. Ülkemiz, ayrıca Özgür Suriye Ordusu’na binlerce DEAÅž militanının demir parmaklıklar ardında tutulması için destek vermiÅŸtir. Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin, Suriye’nin kuzeydoÄŸusundan çekilmesinin DEAÅž’ı ayaÄŸa kaldırmamasını saÄŸlamak, Suriye’nin komÅŸusu olan Türkiye’nin çıkarınadır. Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin kazanımlarını korumak ve tarihin tekerrür etmemesini saÄŸlamak bizim çıkarımızadır.
 
'YPG'NÄ°N Ä°KÄ° SEÇENEĞİ VAR'
 
- YPG militanlarının bu lider deÄŸiÅŸikliÄŸini nasıl karşılayacağını önümüzdeki günlerde göreceÄŸiz. Elbette iki seçenekleri bulunuyor: EÄŸer gerçekten DEAÅž ile mücadele etmek istiyorlarsa, gecikmeden teslim olacaklar. Veya Türk askerleriyle çatışacaklarını söyleyen sözde komutanlarını dinleyecekler – ki bu durumda DEAÅž ile mücadele faaliyetlerimizi sekteye uÄŸratmalarına engel olacağız.
 
- DEAÅž ile mücadelede Türkiye’nin liderlik ettiÄŸi operasyonun baÅŸarısı, tüm dünyanın çıkarınadır. Yıllardır sahada olan Amerikan askerleri evlerine dönecektir. YPG tarafından sürgün edilen yerel halk yeniden atalarının topraklarına yerleÅŸecektir. Güvenli bölge, Avrupa için de iyidir. Zira yasadışı göç ve radikalleÅŸmenin kökeninde yatan ÅŸiddet ve istikrarsızlık sorunlarını çözecektir. Son olarak bu plan, Türkiye’nin masum insanları bir terör örgütünden korumasını mümkün kılacaktır.
 
- CumhurbaÅŸkanımız, Türkiye’nin ‘güvenli bölge’ planının detaylarını geçtiÄŸimiz ay BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulu’nda açıklamıştı. Fırat Nehri ile Suriye-Irak sınırı arasında 32 kilometre derinliÄŸinde bir güvenli bölge kurulması hâlinde 2 milyon Suriyeli sığınmacının ülkelerine gönüllü olarak döneceÄŸini tahmin ediyoruz. EÄŸer güvenli bölgenin güney sınırı, Deyr ez Zor-Rakka hattına çekilirse, bu sayı Avrupa’dan gelecek sığınmacılarla birlikte 3 milyona ulaÅŸabilir.
 
'AFRÄ°N GÄ°BÄ° YERLERDE KÜRTLERÄ°N ÇOÄžUNLUKTA OLDUÄžU YEREL YÖNETÄ°MLERÄ°N KURULMASINI SAÄžLADIK'
 
- Güvenli bölgede asayiÅŸ ve istikrarın saÄŸlanması için Suriye’nin kuzeyinde elde ettiÄŸimiz deneyimlerden faydalanacağız. Suriye halkının, seçimle belirlenen yerel konseyler aracılığıyla kendi kendini yönetmesinin en iyi çözüm olduÄŸuna inanıyoruz. DEAÅž’ın yeniden ortaya çıkmasını engellemek için yerel siyasi temsilin desteklenmesi ve güçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Nitekim Afrin gibi Kürtlerin çoÄŸunlukta olduÄŸu yerlerde Kürtlerin çoÄŸunlukta olduÄŸu yerel yönetimlerin kurulmasını saÄŸladık. Bu durum, Suriye’nin kuzeydoÄŸusunda Kürtlerin çoÄŸunlukta olduÄŸu yerlerde deÄŸiÅŸmeyecektir. Hedefimiz, bu adımların uluslararası altyapı yatırımlarıyla kurulacak okullar, hastaneler ve konut projeleriyle taçlandırılmasıdır.
- Amerika DEAÅž ile mücadele operasyonunun sorumluluÄŸunu uzun zamandır sırtında taşıyordu. NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip olan Türkiye, liderliÄŸi devralarak süreci sonuçlandırmaya ve milyonlarca sığınmacıyı evlerine döndürmeye hazır ve muktedirdir. Bu kritik süreçte uluslararası toplum, Türkiye’nin yeniden inÅŸa ve istikrarı artırma çabalarına destek vermelidir. 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.