Sosyal Medya

Güncel

Irak yönetiminden 'göstericilerin güvenliği' vurgusu

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile Başbakan Adil Abdulmehdi, göstericilerin güvenliğinin korunması ve şiddet kullananların sorgulanması gerektiğini vurguladı.



Irak CumhurbaÅŸkanı Berhem Salih ile BaÅŸbakan Adil Abdulmehdi, göstericilerin güvenliÄŸinin korunması ve ÅŸiddet kullananların sorgulanması gerektiÄŸini vurguladı.
 
CumhurbaÅŸkanlığı basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Salih, BaÄŸdat'ta BaÅŸbakan Abdulmehdi ile bir araya geldi.
 
GörüÅŸmede, göstericilerin ve güvenlik güçlerinin güvenliÄŸinin korunması ve olaylarda ÅŸiddete baÅŸvuranlardan hesap sorulması gerektiÄŸine iÅŸaret edildi.
 
Göstericilerin meÅŸru taleplerin yerine getirilmesine deÄŸinilen görüÅŸmede, "göstericilere ateÅŸ eden suçluların engellenmesi" gerektiÄŸi ifade edildi.
 
GörüÅŸmede, son olaylar kapsamında ülkenin çıkarları ve istikrarının saÄŸlanması için çözüm yollarının bulunması konusunun ele alındığı kaydedildi.
 
Arap BirliÄŸinden Irak'a "diyalog" çaÄŸrısı
 
Arap BirliÄŸi, Irak'ta devam eden protestoların nedenlerini ortadan kaldıracak "gerçek bir diyalog" çaÄŸrısında bulundu.
 
Arap BirliÄŸinden yapılan yazılı açıklamada, Irak'ın çeÅŸitli kentlerinde ay başından bu yana devam eden ve saÄŸlık kaynaklarına göre 100 kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸi yönetim karşıtı protestolarda sükunet ve protestoların nedenlerini ortadan kaldıracak "gerçek bir diyalog" çaÄŸrısı yapıldı.
 
BaÄŸdat ve ülkenin güney illerindeki geliÅŸmelerin endiÅŸe ile takip edildiÄŸi aktarılan açıklamada, gösterilerde can kayıpları yaÅŸanmasından üzüntü duyulduÄŸu belirtildi.
 
Açıklamada, "Irak hükümetinin durumu yatıştıracak ve gösterilerin nedenlerini ortadan kaldıracak ciddi ve gerçek bir diyaloÄŸu baÅŸlatması dört gözle bekleniyor." ifadeleri kullanıldı.
 
Mevcut gerginliÄŸin sona erdirilmesi, barış ve istikrarın saÄŸlanması için Irak'a tam destek verildiÄŸi kaydedildi.
 
Güvenlik gerekçeleriyle adının açıklanmasını istemeyen Irak SaÄŸlık Bakanlığından bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baÅŸkent BaÄŸdat baÅŸta olmak üzere birçok vilayette düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde ölü sayısının 100'e yükseldiÄŸini, yaralı sayısının ise 2 bine yaklaÅŸtığını belirtmiÅŸti.
 
BaÄŸdat ile güney kentleri 1 Ekim'den bu yana yolsuzluk, iÅŸsizlik ve kamu hizmetlerinin yetersizliÄŸi nedeniyle düzenlenen gösterilere sahne oluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.