Sosyal Medya

Trump’ın azlini kim istiyor?

Pek çok hadisede görüntüyü netleştirmek için önemli kriterlerden birisi de ‘zamanlama’dır. Nancy Pelosi, kameraların karşısına geçip Trump hakkındaki azil kararını açıklarken Trump neredeydi? Birleşmiş Milletler’de. Peki, bu kararın Trump’ın Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmayla alakası olabilir mi? Azil mevzusu sanıldığı gibi Joe Biden ve oğlundan mı kaynaklanıyor? Hadi söyleyin, Trump’ın azlini kim istiyor?



BaÅŸkan seçildiÄŸi günden beri azil tartışmalarıyla geçmedik günü olmayan Trump, Savcı Müller’in Rusya soruÅŸturmasından yakayı sıyırınca derin bir oh çekip belayı başından tamamen savdığını hiç düÅŸündü mü, bilinmez ama kazın ayağı pek de öyle olmadı. Tabiri caizse okyanusu geçen Trump, küçük bir akarsuda akıntıya yakalandı. Daha önce Trump’ın azledilmesi konusunda pek de hevesli görünmeyen Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili BaÅŸkanı Nancy Pelosi, kameraların karşısına geçerek azil süreci için resmi soruÅŸturmanın baÅŸlatıldığını duyurdu.
 
MESELE GERÇEKTEN JOE BIDEN MI?
 
“BaÅŸkan hesap vermeli, kimse hukukun üstünde deÄŸil” diyerek kararın haklılığını savunan Pelosi’nin ve elbette ‘Demokrat’ cenahın, suyun altından akan onca ÅŸeye takılmayıp Biden meselesine niçin bu denli takıldığı merak konusu. Hele meseleyi ‘ulusal güvenlik’ boyutuna taşımaları ayrı bir mevzu. Biden meselesinin ne olduÄŸunu sanırım biliyorsunuz. Obama döneminin baÅŸkan yardımcısı Joe Biden’ın oÄŸlu Ukrayna’daki bir ÅŸirketin yönetim kurulunda yer alıyormuÅŸ. Aleyhinde saÄŸlam bir delil olmadığı halde Rusya soruÅŸturması yüzünden hafakanlar geçiren Trump’ın bu bilgiden yararlanıp Biden hakkında iddialarda bulunması kulaÄŸa hiç de hakkaniyetsiz gelmiyor.
 
Demokratlar tarafından “Ne münasebet, yok öyle bir ÅŸey” denerek kapatılması mümkün bir hâdise bilhassa köpürtülüyor ve Trump’ın azli için düÄŸmeye basılıyorsa ortada bazı hesaplar dönüyor demektir.
 
Nedir bunlar? Mesela 2020 baÅŸkanlık yarışı. Demokratlara kalırsa Trump muhtemel rakipleri arasında en güçlü olanı hedef almak suretiyle ÅŸimdiden yarışta öne geçmenin hesabı içerisinde. Peki, demokratlar bu mevzudan bir azil çıkarmaya çalışarak ne elde etmeyi planlıyorlar sizce? Hem Trump’ı mevcut tabloda azledebilmek o kadar kolay mı? Nancy Pelosi’nin baÅŸkanlığını yaptığı Temsilciler Meclisi’nde Demokratların çoÄŸunlukta olması azil için yeterli geliyor mu? Azil sürecine baktığımızda durum pek de öyle görünmüyor.
 
AZÄ°L NASIL GERÇEKLEŞİYOR?
 
1787’deki Philadelphia AnlaÅŸması ile Amerikan anayasası, baÅŸkanın yargılanmasına ve suçu sabit görüldüÄŸü taktirde görevden alınmasına imkan saÄŸlıyor. Bu yasa gereÄŸi ABD baÅŸkanı, ÅŸu üç suçtan birini iÅŸlemesi durumunda yargılanabiliyor: Vatana ihanet, rüÅŸvet ve ağır suç kapsamına giren fiilleri iÅŸlemek. Ağır suç kavramının yasayla belirlenmiÅŸ bir tanımı olmadığını zikredelim. Anlaşıldığı kadarıyla bu durum örfe bırakılmış, yani toplumun zaman içinde neyi ağır suç olarak algıladığına…
 
Peki, süreç nasıl iÅŸliyor? Önce Temsilciler Meclisi Adalet Komitesine bir baÅŸvuru yapılıyor. Kabulü durumunda ise Temsilciler Meclisi’nde oylamaya gidiliyor. Buradan çoÄŸunluk oyu çıktığı takdirde azil taslağı Senato’ya havale ediliyor.
 
Buraya kadar mesele yok. Zira 2018 Kasım ayında gerçekleÅŸen ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’nde çoÄŸunluk Demokratlara geçti. Demokratların Temsilciler Meclisi’nde 235 koltuÄŸu var. Cumhuriyetçilerin koltuk sayısı ise 198. Yani Temsilciler Meclisi’nden her halükarda azil kararı çıkacak görünüyor.
 
ASIL Ä°Åž SENATO’DA
 
Mesele iÅŸin Senato ayağında. Ä°ÅŸte bu noktada tabiri caizse dananın kuyruÄŸu kopuyor. Senato sürecinde baÅŸkan hakkında iddianame hazırlanarak deliller sunuluyor ve ÅŸahitler dinleniyor. Azli istenen baÅŸkan da bu süreçte kendi savunmasını yapmak suretiyle temize çıkmaya çabalıyor.
Neticede Senato’da oylama yapılıyor ve baÅŸkan hakkındaki karar belli oluyor. Dananın kuyruÄŸu niçin Senato’da kopuyor? Çünkü baÅŸkanın azledilmesi için Senato oylamasında üçte ikilik çoÄŸunluk kararı gerekiyor. Peki, Senato aritmetiÄŸi ÅŸu an ne ÅŸekilde? 53 Cumhuriyetçiye karşı 45 Demokrat üye mevcut. Hadi 2 bağımsız üyeyi de Demokratlara sayalım. Ne etti? 47. Bu durumda üçte ikiyi temsil eden 67 oyu bulmak için Demokratların Cumhuriyetçilerden destek alması lazım. Kaç kiÅŸilik bir desteÄŸe ihtiyaçları var? Tamı tamına 20. Yani neredeyse Cumhuriyetçilerin yüzde 40’ının Trump aleyhine oy kullanması gerekiyor. Bu mümkün mü? Elbette hayır.
 
KILIÇLAR KARÅžILIKLI ÇEKÄ°LDÄ°
 
Trump’ın azil meselesini ele alan ÅŸu tiviti mevzuyu anlamak açısından önemli.
 
“BirleÅŸmiÅŸ Milletler’deki bu kadar önemli, bu kadar yoÄŸun, bu kadar baÅŸarılı bir günde, Demokratlar kasıtlı olarak mahvetmek ve aÅŸağılamak için gereksiz Cadı Avı haberlerine sarıldılar. Ülkemiz için ne kadar kötü!”
Pekçok hadisede görüntüyü netleÅŸtirmek için önemli kriterlerden birisi ‘zamanlama’dır. Nancy Pelosi, kameraların karşısına geçip Trump hakkındaki azil kararını açıklarken Trump neredeydi? BirleÅŸmiÅŸ Milletler’de. Peki, bu kararın Trump’ın BirleÅŸmiÅŸ Milletler’de sarfettiÄŸi ÅŸu sözlerle alakası olabilir mi?
 
“Gelecek, küreselcilere ait olmayacaktır. Gelecek, vatanseverlerindir. Gelecek, kendi vatandaÅŸlarını koruyan, komÅŸularına saygı duyan, her ülkeyi özel ve eÅŸsiz kılan farklılıkları ÅŸeref olarak gören egemen ve bağımsız ülkelerindir.”
 
Hadi söyleyin, azil mevzusu sanıldığı gibi Joe Biden ve oÄŸlundan mı kaynaklanıyor?
 
Hadi söyleyin, Trump’ın azlini sizce kim istiyor?
 
Müellif: Süleyman Åžahin / Gerçek Hayat

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.