Sosyal Medya

Ulusal petrol stoklarını satan akaryakıt şirketlerine ceza

EPDK, 61 akaryakıt dağıtım şirketine, kriz ve olağanüstü haller için hazırda tutulması öngörülen 'ulusal petrol stok yükümlülüğü'nü yerine getirmedikleri gerekçesiyle 64 milyon 650 bin TL ceza kesti. Şirketler, bu ceza sonrasında yükümlülüklerini yerine getirmeme konusunda diretirlerse, lisanslarını da kaybedebilir.



EPDK, kriz ve olaÄŸanüstü haller için tutulan ulusal stokta yükümlülüÄŸünü yerine getirmeyen ÅŸirketlere yüklü miktarda ceza kesti. Kurul, ulusal petrol stokuyla ilgili dosyayı karara baÄŸladı. 
 
Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre, bu kapsamda, aralarında sektörün önde gelenlerinin de bulunduÄŸu 61 akaryakıt dağıtım ÅŸirketine, 'ulusal petrol stok yükümlülüÄŸü'nü yerine getirmedikleri gerekçesiyle 64 milyon 650 bin TL ceza kesildi.
 
Åžirketler, bu ceza sonrasında yükümlülüklerini yerine getirmeme konusunda diretirlerse, lisanslarını da kaybedebilir.
 
'ULUSAL PETROL STOK YÜKÜMLÜLÜÄžÜ' NEDÄ°R?
 
Petrol piyasasını düzenleyen yasa uyarınca rafineriler ve akaryakıt dağıtım ÅŸirketlerinin, kriz ve olaÄŸanüstü haller için belli miktarda stok tutması gerekiyor. Stok miktarıyla ilgili 2018 yılında geçici süreli bir istisna getirilmiÅŸti. Ulusal Stok Komisyonu'nun kararı çerçevesinde EPDK, 2018 yılı haziran ayında lisans sahiplerinin 20 günlük stoklarından 10 günlüÄŸüne karşılık gelen kısmını 31 Aralık 2018 tarihinde kadar yerine konulması kaydıyla kullanabilmesine izin vermiÅŸti. Böylece, ÅŸirketlerin stok maliyeti düÅŸmüÅŸtü.
 
Daha sonra önceki uygulamaya dönüldü ve stok miktarı yeniden yıllık satış miktarının 20 gününe yükseltildi. Ancak, birden 20 güne çıkmak yerine kademeli, diÄŸer bir deyiÅŸle yumuÅŸak bir geçiÅŸ öngörüldü.
 
Buna göre rafineriler ve akaryakıt dağıtım ÅŸirketleri, 2019 yılı Ocak ayı boyunca 10 günlük stok tutmaya devam etti. Åžubat, mart ve nisan ayında stok miktarı 15 güne, mayıs ve haziran döneminde 17 güne çıkartıldı. 1 Temmuz itibarıyla stok miktarının 20 güne yükseltilmesi gerekiyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.