Sosyal Medya

Dünya Adeta Kaynıyor: Her Yerden Protesto Yükseliyor

Hong Kong, Mısır, Peru, Keşmir, Haiti, Endonezya ve Ürdün’de bir süredir devam eden protesto gösterilerine Irak da eklendi.



Dünyanın birçok ülkesinde ekonomik kriz, yasa deÄŸiÅŸiklikleri ve rejim baskılarını bahane ederek sokaklara dökülen eylemciler ile hükûmet güçleri arasında çatışmalar yaÅŸanıyor. Hong Kong, Mısır, Peru, KeÅŸmir, Haiti, Endonezya ve Ürdün’de bir süredir devam eden protesto gösterilere Irak da eklendi. BaÄŸdat’taki gösterilere kan bulaÅŸtı. Güvenlik güçlerinin bastırmaya çalıştığı olaylar sırasında 10 hayatını kaybetti, yüzlerce kiÅŸi yaralandı.
 
IRAK
 
 
Ä°ÅŸsizliÄŸin artması, hükûmetle ilgili yolsuzluk iddiaları ve kamu hizmetlerinin yetersizliÄŸi Iraklıları sokaklara döktü. Güvenlik güçleri, baÅŸkent BaÄŸdat’ın merkezindeki göstericileri dağıtmak için gerçek mermi kullandı. Protestolar sabaha kadar devam etti. Bazı göstericiler baÅŸkent BaÄŸdat’taki hükûmet binalarının bulunduÄŸu korunaklı YeÅŸil Bölge yakınlarına geldi. Güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu kaçan göstericiler ara sokaklarda ve köprülerin üzerinde toplandı. Bunun üzerine güvenlik güçleri, ateÅŸ açarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı. BaÄŸdat’ın yanı sıra ülkenin güney kentlerinde de gün içinde benzer protestolar düzenlendi. Olaylar sırasında 10 kiÅŸi hayatını kaybederken 200’den fazla kiÅŸi de yaralandı. Petrol zengini Basra’da düzenlenen gösterilerde ise 12 kiÅŸi gözaltına alındı. Olaylar daha sonra Kerkük’e de sıçrarken, hükümet, Twitter, Facebook, Instagram ve Whatsapp gibi sosyal medyaya eriÅŸimi engelledi. Savunma Bakanlığı da kamu kurumları ve diplomatik temsilcilikleri korumak üzere tüm birimlerini alarma geçirdi.
 
ENDONEZYA
 
 
Endonezya’nın baÅŸkenti Cakarta’da yolsuzlukla mücadele kanunu ile ceza kanunundaki bazı deÄŸiÅŸiklik tekliflerine tepki gösteriyor. Emniyet yetkilileri, güvenlik güçlerine saldırılması sonucu çatışmalar yaÅŸandığını ve birçok noktada eylemcilerin kamu mallarına zarar verdiÄŸini ifade etti. Ülkede Makassar, Yogyakarta, Solo ve Bali gibi çeÅŸitli bölgelerde de gösteriler düzenlenirken çıkan olaylarda 210 kiÅŸi yaralandı, 649 kiÅŸi de gözaltına alındı. Parlamento, 17 Eylül’de yolsuzlukla mücadele kanununu onaylamış ancak ceza kanununda deÄŸiÅŸiklikleri içeren tasarının onaylanması tepkiler üzerine askıya alınmıştı. Hükûmet gösterileri “iktidarı yasa dışı yollardan devirmek isteyenlerin çabası” olarak nitelendiriyor. Ülke genelinde hafta başından bu yana baÅŸkent dahil çeÅŸitli kentlerde çıkan çatışmada ise 3 kiÅŸinin öldüÄŸü açıklanmıştı.
 
MISIR
 
Mısır’da eski bir asker olan Muhammed Ali’nin, yolsuzluk ve yoksulluÄŸa karşı CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah Sisi’yi protesto etme çaÄŸrısı sonrası güvenlik güçleri muhalif avına baÅŸladı. Devrim sonrası ilk defa 19 Eylül’de sokaklara çıkan göstericilere karşı güvenlik güçleri sert bir tutum izledi. 2 bin kiÅŸi tutuklandı, ülkeden yayın yapan yabancı kuruluÅŸların çalışması engellendi, gazeteciler gözaltına alındı, internet yayınları ve telefon hatları kesildi ve insan hakları gözlemcileri yakın takibe alındı. Bütün baskılara raÄŸmen eylemler ülke genelinde sürüyor.
 
KEÅžMÄ°R
 
 
Hindistan hükûmeti, yaklaşık 70 yıl içindeki en geniÅŸ kapsamlı siyasi hamle ile KeÅŸmir’e verilen özel statüyü iptal ettiÄŸini duyurdu. 5 AÄŸustos’ta yayınlanan cumhurbaÅŸkanlığı kararnamesi ile 370 maddenin iptal edildi. Nüfusun çoÄŸunluÄŸu Müslüman olan KeÅŸmir’de sokaklar karışırken, Hindistan çıkan olayları bastırmak için bölgeye binlerce asker gönderdi. Gösterileri bastırmak amacıyla siyasiler, bazı öÄŸrenci liderlerinin de bulunduÄŸu çok sayıda kiÅŸi tutuklandı. Hindistan’ın bölgeyi abluka altına alması sebebiyle iletiÅŸim sınırlı olarak saÄŸlanıyor. Çıkan onlarca kiÅŸinin öldüÄŸü yüzlerce kiÅŸinin de yaralandığı rapor ediliyor.
 
LÜBNAN
 
 
Lübnan’da gün geçtikçe kötüleÅŸen ekonomi ve finansal kriz sebebiyle baÅŸkent Beyrut baÅŸta olmak üzere ülkenin kuzey ve güney bölgelerinde protesto gösterileri düzenleniyor. Gösterilerin odağında Lübnan lirasının (LBP) döviz kurundaki istikrarına iliÅŸkin korkular çerçevesinde hayat ÅŸartlarının kötüleÅŸmesi bulunuyor. Beyrut’un ana caddelerinde araç lastiklerini ateÅŸe veren protestocular hükûmeti istifaya çağırıyor.
 
POLÄ°S Ä°LK DEFA GERÇEK MERMÄ° KULLANDI
 
 
Hong Kong’da, Çin’le yapılan suçluların ülkelerine iade edilmesinin önünü açacak yasa tasarısıyla baÅŸlayan protestolar devam ediyor. Hong Kong BaÅŸ Yöneticisi Carrie Lam’ın “tasarı öldü” açıklamasına raÄŸmen tansiyon düÅŸmedi. Protestolar, zaman zaman çatışmalara sahne oldu. Önceki gün ise Çin’in 70. kuruluÅŸ yıl dönümünde hükûmet karşıtı binlerce gösterici Hong Kong’da sokaklara döküldü. Polis, protestoculara göz yaÅŸartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. Bir polis ise etrafını saran protestoculardan birine gerçek mermiyle ateÅŸ etti. Dört aydır süren gösterilerde ilk defa gerçek mermiyle bir protestocu vurulmuÅŸ oldu.
 
PERU
 
 
Devlet BaÅŸkanı Martin Vizcarra’nın Kongreyi feshettiÄŸi Peru’da, Kongre de Devlet BaÅŸkanını görevden alarak yerine yardımcısını atadı. Bir anda iki devlet baÅŸkanı olan ülkede Vizcarra’yı destekleyenler ile karşı olanlar sokaklara dökülerek gösteriler yaptı. Ordunun, Vizcarra yanında yer aldığın açıklamasının ardından Kongre’nin feshedilmesine iliÅŸkin karar Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüÄŸe girdi. Buna raÄŸmen ülkede yaÅŸanan siyasi kaosu protesto eden eylemciler, Kongre binası önünde gösteriler düzenlemeye devam etti.
 
HAÄ°TÄ°
 
 
Karayip ülkesi Haiti’de Devlet BaÅŸkanı Jovenel Moise liderliÄŸindeki hükûmete karşı haziran başından bu yana süren protesto eylemleri, binlerce kiÅŸinin katılımıyla yeniden alevlendi. BaÅŸkent Port-au-Prince’de “Moise istifa” talebiyle sokaklara çıkan göstericilerden bazıları lastikleri ateÅŸe verdi, bazıları ise çeÅŸitli barikatlar kurarak yolları kapattı. Birçok ÅŸehirde okullar ve iÅŸ yerleri kapalı kalırken polis, göstericileri dağıtmak için göz yaÅŸartıcı gaz kullandı. Muhalefet liderleri ve destekçileri, ülkede artan enflasyona, kamuda yolsuzluk ve baÅŸkentte birçok benzin istasyonunun kapanmasına sebep olan benzin arzındaki düÅŸüÅŸe öfkelendiklerini dile getirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.